kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon (/showthread.php?tid=7768) |
kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - Ścigol - 15-02-2015 18:19 Moja rotala rotundifolia red wygląda tak. Chciałbym by nabrała kolorów jak na poniższej fotce. Licze na sugestię. Druga sprawa to progostemon który trochę mi zmarniał i nie wiem jaki błąd zrobiłem. Proszę napiszczie co poszło nie tak. Tak wyglądał A tak teraz RE: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - bohen21 - 15-02-2015 18:25 pogestemon jest wrażliwy na spadki potasu, ale tutaj chyba mu za gęsto, może byś powiedział jak nawozisz?? dla czerwieni rotali to odstawiamy makro i dajemy więcej mikro byle nie AA, i żelazo RE: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - Ścigol - 15-02-2015 19:22 Podaje sole przyznam że dawkę ustalam według tego co mam napisane od "Zuz-anna-net" z allegro. Sole podaje osobno, +/- w takim schemacie. 1dzień 1/2 Potas, 1/2 Azot, 1/2magnez, 2dzień 1/2 mikro 1/4 fe 3dzień 1/2 Potas, 1/2 azot, 1/4magnez, 4dzień 1/2 mikro 1/4 fe 5dzień 1/2 Potas, 1/2 azot, 1/4magnez, 6 dzień relax 7 dzień relax podmiana 50/60 % "dla czerwieni rotali to odstawiamy makro i dajemy więcej mikro byle nie AA, i żelazo" -jak bym miał zmodyfikować swój schemat by wybarwić rotale? Czy spadek dozowania makro nie wpłynie źle na pogestemon. Bo teraz rzeczywiście ograniczałem Potas. RE: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - guma303 - 15-02-2015 19:40 A czemu nie micro AA ? za małe stężenia czy braknie składników ? i jakie polecasz mikro ? RE: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - bohen21 - 15-02-2015 20:04 zarówno mikro jak i żelazo z AA to więcej wody niż nawozu, doszedłem do dawkowań rzędu 20-25 naciśnięć dziennie na 160l i zero poprawy w wybarwieniu(bez podawania makro) po przejściu na nawozy easy lifa i dawaniu dawki 10cio krotnie mniejszej po tygodniu widoczna poprawa w wybarwieniu co do soli to wręcz nie wiem co ci doradzić bo ich nie znam ale ten wywód pani z allegro jest dla mnie najśmieszniejszy "7 dzień relax podmiana 50/60 %" ja w zbiornikach jak zastosuje podmiane 10% raz na 2 tygodnie to jest święto lasu, ale każdy zbiornik jest inny, choć stosowanie nawozów 5/7 dni w dodatku z dużą podmianą w niedziele powoduje że w weekend zbiornik sie zeruje a w poniedziałek zaczynają sie niedobory bo ostatni raz mikro dałeś w czwartek, w taki sposób można robić przepis na jabłecznik a nie na czerwień roślin RE: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - maslo_82 - 15-02-2015 21:13 Nie podajesz podstawowych parametrów, jakie masz światło, jakizbiornik, jakie podłoże , i jak podajesz co2. Na początek to można tyle powiedzieć ze na solach to zapomnij o wybarwianiu RE: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - Ścigol - 15-02-2015 22:53 zbiornik 80x40x45(h) czyli 144 l brutto 4x24w philips 865 podłoże: ziemia ogrodowa CO2 z butli podłączone pod wylot z filtra 24h podaje. świecę 10 godz Tu się zgadza bohen21 że z tym tymi brakami na 6/7 dzień bywa różnie pewnie powinienem podawać cały czas bez przerwy 7/7 dni . Stosuje podmianę 50% by wyzerować ilość nawozów. Tak piszą w EI. (wiem są zwolennicy i krytycy) Pociągnę jeszcze trochę na solach i zweryfikuje błędy a z czasem przejdę na easy lifa. RE: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - maslo_82 - 16-02-2015 00:33 No czyli wszystko nieźle tylko podłoże lipne. Makro zacznij dawać Macro Green AA, potas AA albo Zoolek, do tego Mikro Zooleka 3ml dziennie. Później zredukuj stopniowo Macro Green do zera i podawaj je bardzo sporadycznie w niewielkich dawkach. RE: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - Ścigol - 16-02-2015 13:55 A co z wodą? Teraz leje 100% kranówę i w najbliższym czasie nic się nie zapowiadana na kupno RO. Co do podmian to starczy 10/30% na tydzień? RE: kolor rotala rotundifolia red i problem z helferi pogostemon - maslo_82 - 16-02-2015 20:35 zmniejsz ilość podmian i zastosuj RO. |