Problem z filtrami.
|
27-03-2014, 17:02
|
|||
|
|||
Problem z filtrami.
Jakiś czas temu zakupiłem 2 filtry wewnętrzne turbinowe o mocy 8w, 600L/h. Jeden działał ok,do niedawna kiedy po wyczyszczeniu gdy go uruchomię ''rzęży'' i ''mieli'' bardzo głośno,hm tak czasem było na poczatku ale pozniej filtr "łapał ciąg'' i pracował już normalnie. Teraz ten efekt rzężenia i drgań nie zanika. Drugi ,pomimo że nowy i nie używany zachowuje się tak samo. Podejrzewam zle spasowaną turbinę z igłą ,która wysuwa się przy pracy,ale czy można jakoś temu zaradzić ?
300 l ogólniak towarzyski. |
|||
27-03-2014, 17:11
|
|||
|
|||
RE: Problem z filtrami.
A jak go np dotkniesz? lub przesuniesz czy coś? To się nie polepsza? Ja miałem tak z jvp102, mówiąc kolokwialnie " musiał znaleźć sobie miejsce" - na początku też głośno działał ale po kilku próbach przestawienia go delikatnie w prawo czy w lewo uspokoił się i pracuje cicho. Co to za filtr?
Malawi 450L (150x50x60) w składzie: Sciaenochromis fryeri "Iceberg" 1+1 Protomelas taeniolatus 1+1 Otopharynx lithobates (Zimbawe Rock) 1+1 Aulonocara fire fish 1+1 Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" (Maison Reef) 1+3 Metriaclima msobo „Magunga" 1+5 |
|||
27-03-2014, 17:29
|
|||
|
|||
To tak samo jest,przesuwanie nic nie daje. HDOM AP-1000L
|||
27-03-2014, 20:25
|
|||
|
|||
Miałem podobnie w swoim filtrze,odłącz filtr od głowicy i spróbuj samą głowicę całkowicie zalać wodą.U mnie wystarcza obrócenie jej otworem zasysającym do góry i odpalenie filtra - oczywiście wszystko pod wodą. Przy podłączaniu filtra do głowicy postaraj się ,żeby wszystko cały czas było zanurzone.
|
|||
27-03-2014, 20:39
|
|||
|
|||
Właśnie tak kombinowałem w wiadrze wody,tylko u mnie jak zauważyłem turbina wysuwa się góra dół i na boki,jakby za duży luz miała. Chyb jednak będe musiał wrócic do starych aqua szut mini :/
|||
27-03-2014, 20:41
|
|||
|
|||
U mnie wystarczyło kilka razy solidnie potrząsnąć i odpukać działa
|
|||
27-03-2014, 21:59
|
|||
|
|||
Poradziłem sobie metodą matoole ,obracając ale musi byc przyczepiony w pozycji bocznej no i musialem zrezygnowac z deszczowni. Dzięki za wskazówki panowie ^^
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości