Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Problem z filtrami. - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: Problem z filtrami. (/showthread.php?tid=6097)

Problem z filtrami. - Banano89 - 27-03-2014 17:02

Jakiś czas temu zakupiłem 2 filtry wewnętrzne turbinowe o mocy 8w, 600L/h. Jeden działał ok,do niedawna kiedy po wyczyszczeniu gdy go uruchomię ''rzęży'' i ''mieli'' bardzo głośno,hm tak czasem było na poczatku ale pozniej filtr "łapał ciąg'' i pracował już normalnie. Teraz ten efekt rzężenia i drgań nie zanika. Drugi ,pomimo że nowy i nie używany zachowuje się tak samo. Podejrzewam zle spasowaną turbinę z igłą ,która wysuwa się przy pracy,ale czy można jakoś temu zaradzić ?

RE: Problem z filtrami. - Edd - 27-03-2014 17:11

A jak go np dotkniesz? lub przesuniesz czy coś? To się nie polepsza? Ja miałem tak z jvp102, mówiąc kolokwialnie " musiał znaleźć sobie miejsce" - na początku też głośno działał ale po kilku próbach przestawienia go delikatnie w prawo czy w lewo uspokoił się i pracuje cicho. Co to za filtr?

RE: Problem z filtrami. - Banano89 - 27-03-2014 17:29

To tak samo jest,przesuwanie nic nie daje. HDOM AP-1000L

RE: Problem z filtrami. - matoole - 27-03-2014 20:25

Miałem podobnie w swoim filtrze,odłącz filtr od głowicy i spróbuj samą głowicę całkowicie zalać wodą.U mnie wystarcza obrócenie jej otworem zasysającym do góry i odpalenie filtra - oczywiście wszystko pod wodą. Przy podłączaniu filtra do głowicy postaraj się ,żeby wszystko cały czas było zanurzone.

RE: Problem z filtrami. - Banano89 - 27-03-2014 20:39

Właśnie tak kombinowałem w wiadrze wody,tylko u mnie jak zauważyłem turbina wysuwa się góra dół i na boki,jakby za duży luz miała. Chyb jednak będe musiał wrócic do starych aqua szut mini :/

RE: Problem z filtrami. - Patyczak97 - 27-03-2014 20:41

U mnie wystarczyło kilka razy solidnie potrząsnąć i odpukać działa Biggrin

RE: Problem z filtrami. - Banano89 - 27-03-2014 21:59

Poradziłem sobie metodą matoole ,obracając ale musi byc przyczepiony w pozycji bocznej no i musialem zrezygnowac z deszczowni. Dzięki za wskazówki panowie ^^