Inwazja skrętnicy i restart zbiornika
|
02-11-2012, 10:50
|
|||
|
|||
Inwazja skrętnicy i restart zbiornika
Witam, miałem bardzo intensywny atak skrętnicy, mimo zainstalowania instalacji i zwiększania dawek co2 oraz głodzenia glona nic nie dało się zrobić. zdecydowałem się na restart zbiornika, kupiłem substrat więc żwir mogę wywalić, jednak chciałbym uratować korzenie, skałki i filtry. Czy Macie jakieś porady jak zdezynfekować duże korzenie i kamloty?
Kąpiel w nadmanganianie potasu??? proszę o rady |
|||
02-11-2012, 11:25
|
|||
|
|||
RE: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika
Restart nie jest potrzebny, Kosiarki i do tego Algin Pond Tropicala załatwią sprawę.
|
|||
02-11-2012, 11:30
|
|||
|
|||
Niestety decyzja o restarcie juz podjęta. W razie jakby skrętnica przeżyła to czy Algin Pond nie sponiewiera mi reszty roślin???
Podrawiam, Wojtek 220L, 4x39W T5, CO2, |
|||
02-11-2012, 11:36
|
|||
|
|||
daj zdjęcie jak to wygląda
|
|||
02-11-2012, 13:32
|
|||
|
|||
Z Algin Pondem jest ten problem że zabija niektóre rodzaje ślimaków.
|
|||
02-11-2012, 14:42
|
|||
|
|||
Lepiej żeby wytłukło ślimaki, niż ryby, rośliny czy krewetki jeśli ma....
a "KOSIARKI" to odradzam zdecydowanie: Wpuściłem owego czasu bo też miały wcinać glony no i zakupiłem 6 szt młodych..... - obżarły mech - żdżarły mech prawie doszczętnie - żarcia nie ruszały - glonów nie żarły - śmiały mi się prosto w oczy i leżały z brzuchami do góry dupskiem - przy próbie odłowu (6szt łowiłem prawie 3h) - żadną pułapką nie dawały się złapać Doprowadziły mnie do ruiny i furii, tak więc decyzja czy je wpuścić należy do kolegi Na glony swego czasu używałem F.K.D. bardzo dobry niemiecki środek nie szkodliwy dla ślimaków, roślin i ryb... dość drogi ale skutenczny. Nie wyobrażam sobie nie mieć w domu "kawałka szkiełka z wodą" |
|||
02-11-2012, 15:52
|
|||
|
|||
ja też polecam Algin Pond Tropicala... miałem swego czasu inwazję glonów której nie mogłem zwalczyć sposobami naturalnymi więc wspomogłem się Algin Pond... podawałem codziennie Algin oraz przedawkowane 3 krotnie dawki węgla w płynie no i wygrałem walkę! mam ślimaki Helenki i im nie zaszkodziło ale nie wiem jak z innym gatunkami... krewetom też nie szkodzi a tym bardziej rybkom - wszystko przeżyło! rośliny też nie ucierpiały, wręcz pięknie odżyły!
dużym plusem Algin Pond Tropicala jest też jego cena! |
|||
02-11-2012, 20:38
|
|||
|
|||
zrobiłem Restart od zera, a preparat tropicala wleje do jakiegoś baniaka i będę moczył korzenie obrosniete skretnica. dziękuję wszystkim za pomoc
Podrawiam, Wojtek 220L, 4x39W T5, CO2, |
|||
03-11-2012, 12:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2012 12:08 przez Electro. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Jak ja miałem problemy z glonami to jedynym sposobem jaki pomógł była sól kuchenna. 1 łyżeczka płaska soli na 100l wody. Sól rozpuściłem w szklance wody i stopniowo dolewałem do zbiornika. Po miesiącu było po problemie.
|
|||
29-11-2012, 00:24
|
|||
|
|||
Odp: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika
drodzy Panstwo,
ten AlginPond to jakis cudowny srodek. Dzieki za rade. Po restarcie znowu pojawila sie skretnica, wprawdzie w mniejszym nasileniu niz poprzednio, ale spodziewalem sie szybkiego i masowego ataku. Algin Pond i male ograniczenie swiecenia zalatwilo sprawe. pozdrawiam, Wojtek. przepraszam za literowki i brak formatowania - klikam z telefonu. Podrawiam, Wojtek 220L, 4x39W T5, CO2, |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|