Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika (/showthread.php?tid=3503)

Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - wpawlicki - 02-11-2012 10:50

Witam, miałem bardzo intensywny atak skrętnicy, mimo zainstalowania instalacji i zwiększania dawek co2 oraz głodzenia glona nic nie dało się zrobić. zdecydowałem się na restart zbiornika, kupiłem substrat więc żwir mogę wywalić, jednak chciałbym uratować korzenie, skałki i filtry. Czy Macie jakieś porady jak zdezynfekować duże korzenie i kamloty?

Kąpiel w nadmanganianie potasu???

proszę o rady

RE: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - maslo_82 - 02-11-2012 11:25

Restart nie jest potrzebny, Kosiarki i do tego Algin Pond Tropicala załatwią sprawę.

RE: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - wpawlicki - 02-11-2012 11:30

Niestety decyzja o restarcie juz podjęta. W razie jakby skrętnica przeżyła to czy Algin Pond nie sponiewiera mi reszty roślin???

RE: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - maslo_82 - 02-11-2012 11:36

daj zdjęcie jak to wygląda

RE: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - Asia - 02-11-2012 13:32

Z Algin Pondem jest ten problem że zabija niektóre rodzaje ślimaków.

RE: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - fredy1 - 02-11-2012 14:42

Lepiej żeby wytłukło ślimaki, niż ryby, rośliny czy krewetki jeśli ma....
a "KOSIARKI" to odradzam zdecydowanie:

Wpuściłem owego czasu bo też miały wcinać glony no i zakupiłem 6 szt młodych.....

- obżarły mech
- żdżarły mech prawie doszczętnie
- żarcia nie ruszały
- glonów nie żarły
- śmiały mi się prosto w oczy i leżały z brzuchami do góry dupskiem Biggrin
- przy próbie odłowu (6szt łowiłem prawie 3h)
- żadną pułapką nie dawały się złapać

Doprowadziły mnie do ruiny i furii, tak więc decyzja czy je wpuścić należy do kolegi Smile

Na glony swego czasu używałem F.K.D. bardzo dobry niemiecki środek nie szkodliwy dla ślimaków, roślin i ryb... dość drogi ale skutenczny.

RE: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - thebandit - 02-11-2012 15:52

ja też polecam Algin Pond Tropicala... miałem swego czasu inwazję glonów której nie mogłem zwalczyć sposobami naturalnymi więc wspomogłem się Algin Pond... podawałem codziennie Algin oraz przedawkowane 3 krotnie dawki węgla w płynie no i wygrałem walkę! mam ślimaki Helenki i im nie zaszkodziło ale nie wiem jak z innym gatunkami... krewetom też nie szkodzi a tym bardziej rybkom - wszystko przeżyło! rośliny też nie ucierpiały, wręcz pięknie odżyły!

dużym plusem Algin Pond Tropicala jest też jego cena!

RE: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - wpawlicki - 02-11-2012 20:38

zrobiłem Restart od zera, a preparat tropicala wleje do jakiegoś baniaka i będę moczył korzenie obrosniete skretnica. dziękuję wszystkim za pomoc

RE: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - Electro - 03-11-2012 12:05

Jak ja miałem problemy z glonami to jedynym sposobem jaki pomógł była sól kuchenna. 1 łyżeczka płaska soli na 100l wody. Sól rozpuściłem w szklance wody i stopniowo dolewałem do zbiornika. Po miesiącu było po problemie.

Odp: Inwazja skrętnicy i restart zbiornika - wpawlicki - 29-11-2012 00:24

drodzy Panstwo,
ten AlginPond to jakis cudowny srodek. Dzieki za rade. Po restarcie znowu pojawila sie skretnica, wprawdzie w mniejszym nasileniu niz poprzednio, ale spodziewalem sie szybkiego i masowego ataku. Algin Pond i male ograniczenie swiecenia zalatwilo sprawe.Biggrin

pozdrawiam, Wojtek.

przepraszam za literowki i brak formatowania - klikam z telefonu.