Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? (/showthread.php?tid=5296)

Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - kuntakinte - 16-11-2013 20:27

Witam drogich akwarystów po długiej przerwieSmile Noszę się z zamiarem odpalenia na nowo mojej 60'tki, i tu nasuwa się pytanie, czym usunąć resztki glonów z akwarium i całego obiegu, czyli reaktora, filtra itp. Miałem atak nitek, z którym sobie nie poradziłem i dlatego nie chcę powtórki z rozrywki. Planuję użyć kwasku cytrynowego, tylko nie wiem w jakich proporcjach i jaki czas mielić to w obiegu. Nie jestem pewien czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na silikon, części filtra itp, oraz czy dobije wszystko po glonach, korzeń też idzie do odkażenia. PozdrawiamWink

RE: Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - maslo_82 - 16-11-2013 20:39

Więcej szkody narobisz starajac się to wysterylizować, niż jak byś zostawił tak jak jest. Nitki zaatakowały nie dlatego, że były ich zarodniki w zbiorniku, ale dlatego, że pozwoliły na to warunki w akwarium. Wystartuj z dziesięcioma krewetkami amano i żadnych problemów nie będzie. Smile

RE: Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - kuntakinte - 16-11-2013 20:57

Cześć masłoSmile A szkody w jakim znaczeniu? Jeśli chodzi o bakterie itp. to nie ma się czym martwić. Akwarium stoi puste od ponad roku... Tak czy siak będę zbiornik "sterylizował" tylko chcę wiedzieć czy kwasek poradzi sobie z tym i przy okazji nie uszkodzi mi aparaturyWink Bo w szorowanie gąbką nie mam zamiaru się bawić. Ogólnie wszystko jest "czyste", ale chcę pozbyć się niewidocznych gości. PozdrawiamSmile

RE: Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - maslo_82 - 16-11-2013 21:01

Zarodniki glonów, zawsze się znajdą Smile Pracuj krewetkami Amano, nie będziesz musiał się martwić o jakiekolwiek nitki. Smile

RE: Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - edison - 16-11-2013 21:18

maslo_82 napisał(a):Zarodniki glonów, zawsze się znajdą

Opiszę swój przypadek
Przy restarcie kostki wyszorowałem szczotką do mycia rąk korzeń bo było kilka ognisk krasnorostów,
po jaskiś 2 miesiącach zaczął odbijac mech phenix a po restarcie nie było go już w zbiorniku.
Oczywiście nie na całości tylko takie ciapki 2x2 cm trochę dalej i znowu.

Wieć jeśli roślina to przyżyła to tym bardziej zarodniki glonów. A one są w każdym akwarium .

RE: Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - kuntakinte - 16-11-2013 21:39

Mi nie chodzi o czyszczenie mechaniczne tylko chemiczne. Tak czy siak zrobię toTongue Chodzi mi jedynie o skutki uboczne odnośnie sprzętu i proporcji, jakie powinny zadbać o mój spokojny senSmile A krewetki będą, o to się nie martwSmile Więc dajcie Panowie jakieś konkretyWink

RE: Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - Mikołaj - 16-11-2013 21:47

korzeń wygotować to wiadomo. Kwasek raczej nie będzie miał negatywnego znaczenia dla sylikonu i plastiku, a kwasku to wsyp żeby kwaśno było skoro życia tam nie ma Smile Potem trzeba dobrze płukać ja płukałem bite 2 godziny po tym jak myłem akwarium najpierw octem nie dawało efektu to użyłem środka chemicznego z alkoholem i jazda pod prysznic. Akwarium działa od czerwca i nic negatywnego nie zauważyłem.

RE: Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - kuntakinte - 16-11-2013 22:00

Tylko zastanawiam się ile tego wsypać, jedno opakowanie (20g) czy może 500g? Nie mam zielonego pojecia.

RE: Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - Mikołaj - 16-11-2013 22:08

ja bym sypał aż nie zacznie mi smakować Smile

RE: Jakim środkiem oczyścić akwarium po glonach? - Zoogrande - 12-12-2013 13:58

Nie ma warunków, nie ma glonów...nawet jeżeli będą zarodniki to nie ma to znaczenia jeżeli skład chemiczny wody nie będzie odpowiedni dla ich wzrostu. I sytuacja odwrotna czyli brak zarodników po sterylizacji i sprzyjające warunki wzrostu glonów i szybko się pojawią pomimo sterylności.