![]() |
Otoski (rozmnażanie) - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Ryby (/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Otoski (rozmnażanie) (/showthread.php?tid=4794) |
Otoski (rozmnażanie) - Barbosa - 23-07-2013 19:11 Na początku chciał bym wszystkich powitać ponieważ jestem na forum nowy ![]() Akwarystyką zajmuję się od kiedy sięgam pamięcią, jednak z dość długą kilkuletnią przerwą. Wszystko przez ten czas się pozmieniało i musiałem wszystkiego uczyć się od nowa ![]() Otoski kupiłem głównie dlatego, żeby czyściły akwarium z glonów. Żeby je dostać musiałem odwiedzić 4 sklepy zoologiczne. Pływały u mnie dość długo w akwarium 45l ale nie miałem w nim grzałki więc o rozmnażaniu nie było mowy. Po zalaniu akwarium profilowanego 112l (1.07,2013r.) postanowiłem je wpuścić do niego już po tygodniu ponieważ część wody i podłoża były ze starego akwarium. Po następnym tygodniu byłem mile zaskoczony gdy po obudzeniu się złapałem moje otoski na tarciu się ![]() Przebieg tarła wyglądał tak, że dwa samce goniły za samicą gdy ta próbowała znaleźć miejsce na złożenie ikry. Miała ona wyraźnie zaokrąglony brzuch i wystawała z niego taka jak by trąbka. Mam zresztą nakręcony filmik z tego niecnego procederu ![]() ![]() I teraz coś dziwnego. W Zoogrande widziałem pomarańczowego otoska i bardzo mi się on spodobał niestety nie miałem wtedy funduszy a później nie było już otoska lecz mam dziwne wrażenie że jeden z moich maluchów na pomarańczową barwę ale zobaczymy jeszcze co z tego wyjdzie ![]() RE: Otoski (rozmnażanie) - DUANDR - 23-07-2013 20:18 Jest mi niezmiernie miło powitać Cię na forum. Cieszę się, że dałeś się namówić i włączyłeś się w nasze forum. Pewnie poniektórzy zainteresowani pociągną Cię za język. Barbosa napisał(a):Mam zresztą nakręcony filmik z tego niecnego procederuMasz go na jakimś serwerze? Może można by wkleić odnośnik. RE: Otoski (rozmnażanie) - Barbosa - 25-07-2013 15:02 Dzięki. Filmik wstawiłem na youtube oto link: |