Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29) +--- Wątek: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 (/showthread.php?tid=323) |
RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - Asia - 08-12-2011 09:01 Ja mam obecnie spiek bo kupowałam komplet i to było w dodatku, ale planuję reaktor w wersji taniej to znaczy zrobiony z części od RO RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - walthemar - 13-12-2011 15:53 ja używam lipy i strzykawki i śmiga spoko. co do butli 6 kg musisz mieć na uwadze że ona dość duża gabarytowa jest (wysoka porównując np do 1,5 kg) i trza mieć miejsce aby ją wstawić. Poza tym same zalety: na dłużej "towaru" starczy i ładowanie tańsze przeliczając na butle 1,5 kg. pozdrawiam RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - Lord Neo - 13-12-2011 20:57 Z miejscem to nie problem. Na razie zamówiłem takie ustrojstwo wygląda dość ciekawie, prostackie do zrobienia, ale jak szukałem podzespołów to okazało się że z przesyłką wyjdzie mnie drożej niż od sprzedawcy. http://allegro.pl/reaktor-co2-rozpuszczanie-100-gratis-nawozy-i1983848238.html A lipę stosowałem również długo z kroplówki, ale jak już wydałem 250 na butle to dyfuzor też kupie mniej zawodny. Kroplówka miała tendencje do odklejania się od szyby (zbrojniki szorując ciągle ją odrywały), a jak mam akwa na 70 cm wysokie to problem co chwila rękę tam kłaść. RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - maslo_82 - 13-12-2011 21:12 trzeba było napisać, to bym chętnie Tobie dał to za pół tej ceny, mam takie dwa chyba nawet. Za dużo na to nie licz. RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - Lord Neo - 14-12-2011 14:03 (13-12-2011 21:12 )maslo_82 napisał(a): Za dużo na to nie licz. Możesz rozwinąć? RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - maslo_82 - 14-12-2011 14:11 na działanie tego dyfuzora RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - Lord Neo - 14-12-2011 15:09 To rozumiem, ale chodzi mnie o to że wogóle nie działa czy rozpuszczalność jest mierna? Właśnie doszła butla na przywitanie po odkręceniu głównego zaworu brak szczelności pod głównym pokrętłem (nie na łączeniu butla reduktor, dopiero po odkręceniu), a także brak szczelności pod manometrem (chyba tak się nazywa nie pamiętam) na reduktorze (manometr jest wkręcany w reduktor). Pomysły sugestie, zaraz mnie cholera chwyci. RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - wojteksw - 14-12-2011 15:18 Odesłać do dostawcy ?!?! RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - Lord Neo - 14-12-2011 15:37 Z tym może być różnie, jak koleś pisał w aukcji że sprawna to już na starcie okazał się kutasem, więc może nie dać się z nim dogadać. Więc szukam alternatyw na wszelki wypadek. Reduktor jest gówniany więc mi go nie żal mogę spróbować taśmą albo silikonem, ale główny to chyba w warunkach domowych nie bardzo. Dlatego szukam pomysłów, innych niż zwrot. RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - wojteksw - 14-12-2011 16:42 No jeżeli reduktor ma gdzieś nieszczelności to można każdy element pewnie odkręcić i przykręcić ponownie z użyciem taśmy teflonowej co spowoduje uszczelnienie. Jednak co do zaworu głównego butli - to średni pomysł kiedy jest pełna. Może da się to naprawić po opróżnienia - gdzie dokładnie w nim jest wyciek?? RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - Lord Neo - 14-12-2011 22:25 Wyciek gazu nastąpił pomiędzy manometrem (czyli między białą a zieloną kulą :>) (jest wkręcany tak jak wszystkie ramiona od bryły głównej reduktora), obecnie wyciągnąłem uszczelkę ze środka i na teflon założyłem, niby trzyma. Drugi wyciek jest po pokrętłem. Co ciekawe po odkręceniu butli pokrętło unosi się trochę w górę (nie gwint tylko tak jakby przycisk wyskoczył), po zakręceniu syczy przez chwile i trzeba wcisnąć pokrętło, żeby przestało, wtedy już gaz nie ucieka. A tak przy okazji gdzie znaleźć homologacje na butli? Bo nie widzę żadnej tabliczki, jest tylko kilka znaków na butli. [img] Uploaded with ImageShack.us[/img] RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - wojteksw - 14-12-2011 22:30 Są wybite na butli - jest to kilka lat od daty tam wybitej - chyba 5, 8 albo 10?!?!?! Kto pamięta ile - niech przypomni RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - Lord Neo - 14-12-2011 22:39 A co myślisz z tym podnoszącym się pokrętłem, tak powinno być? RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - wojteksw - 14-12-2011 22:41 niestety nie :/ RE: Sklep w Poznaniu z czesciami co2 - alarmowiec - 15-12-2011 01:52 Jeśli to pokrętło od głównego zaworu na butli to wystarczy dokręcić nakrętkę dławiącą która jest pod pokrętłem . Jeśli to nie pomoże to niestety musisz poczekać do całkowitego opróżnienia butli i odkręcić całkowicie ten dławik . Jest tam w środku uszczelnienie i albo go nie ma wcale albo jest do wymiany . Jak pisałem wyżej na Głogowskiej koło ul. Górki jest sklep "Fachowiec" i tam na pewno ci pomogą bo się na tym znają . Zresztą właśnie na Głogowskiej (bo mają jeszcze oddział na Grunwaldzkiej przed torami ) jest chłopak który jest też akwarystą i zna temat |