Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
[025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) (/showthread.php?tid=2107)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - alarmowiec - 08-02-2012 20:40

Jak juz to bazalt podnosi Kh a co za tym idzie podnosi się Ph (choć też pierwsze słyszę ) . Ale myslę że sprawa jest trochę inna ponieważ mamy taki przypadek jak z wymieniaczem jonowym że wapń i magnez zastępowany jest sodem i on zupełnie zniekształca wyniki pomiaru powodując bardzo wysoki wynik Kh przy niskim Gh . Ale niech się Stiepo wypowie . Na spotkaniu poruszę z nim ten temat Smile

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - kasia874 - 09-02-2012 22:09

Wpuściłam dzisiaj 4 ślimaki helenki no nie powiem mają ucztę nieziemską Tongue
No i prawdopodobnie będzię zmiana filtra na kaskadowy Smile
Alarmowiec czy Stiepo wypowiedział się na temat mojego podwyższonnego KH?Byłabym wdzięczna za odpowiedź

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - edison - 09-02-2012 22:43

nie było ani jednego ani drugiego Smile

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - kasia874 - 09-02-2012 23:02

Nie dobrze chłopacy Tongue
Oj kochani opuściliście się coś z komentarzami w moim poście Tongue
Nie ładnie Tongue
No i za mną kolejna wymiana wody w moim podwodnym świecie Smile no i małe zmiany Smile
Został dodany kokos Smile dwie roślinki: moczarka argentyńska i nurzaniec.
Został zmieniony filtr na kaskadowy.
Oczywiście zrobiłam testy wszystko jest bez zmian poza rzecz jasna KH Sad 11 lutego KH wynosiło 20, 13 lutego 22 a dzisiaj 20
W związku z tym dodałam woreczek do usuwania twardości węglanowej z wody (Aquafix). Na bieżąco będę robić pomiary KH.
Wyjełam z dna akwarium woreczek z ziemią.
Zostało dołożone oświetelnie Aquael 9 W co łącznie daje 20 W światła.
Nadal codziennie dodaje CO2 w płynie i nie da się ukryć,że zauważyłam,że mech na korzeniu bardzo ładnie zaczął rosnąć.
Prawdopodobnie w najbliższą sobotę zawitają kolejni mieszkańcy Smile
Dwie świeżuteńkie fotki dodaję poniżej Tongue

JUŻ DZISIAJ ZAGOŚCILI NOWI MIESZKAŃCY W MOIM PODWODNYM ŚWIECIE Tongue MIELI ZAGOŚCIĆ JUTRO,A TU NIESPODZIANKA WIADOMO DZIĘKI KOMU I MAM RYBKI DZISIAJ JUPIIIIIIII Tongue
W TEJ CHWILI M MOIM SKROMNIUTKIM AKWARIUM SĄ:

- 4 ŚLIMAKI HELENKI (W TYM JEDEN TO JUNIOR Tongue)
- 10 RAZBOR BORNEAŃSKICH (SĄ PIĘKNE!!!! Smile )
- 3 OTOSKI

JUTRO ZAGOSZCZĄ OSTATNI MIESZKAŃCY M.IN BADZIEWIAKI Smile JESZCZE NIE WIEM ILE PONIEWAŻ NIE WIEM ILE DOSTANE OD RAFAŁA Smile

OH... AH... CÓD MIÓD MALINKAAAAAAAAAAAAAAAA Smile

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - kasia874 - 19-02-2012 19:14

Prezentuję moje piękności Tongue

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - alarmowiec - 19-02-2012 20:40

Razborki pewnie od Robercika ze Skalara . Zdjęcia kiepskie ale wyglądaja na prawdziwe Brigittki Smile Też je mam piekne rybcie . Z tym Kh moze sie Stiepo wreszcie ruszy . Nie sprawdzałaś innym testem ? . Wygląda na to że cos ci puszcza do wody sporo wapnia . No ale czekamy na Stiepa Smile

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - kasia874 - 19-02-2012 21:14

A tu Cie kochany zaskoczę nie ze Skalara Tongue na tą chwilę w Skalarze nie ma ani razborek borneańskich ani otosków Tongue
No nie wiem czy foty są kiepskie starałam się Tongue
Mieszkam w domu jednorodzinnym co wiąże się z tym,że niestety nie posiadam wody z wodociągów Sad moja woda jest oczyszczana przez filtr i zmiękczana przez sól tabletkową więc na tą chwilę myślę,że tu tkwi problem Sad zdobyłam dzisiaj 5 l wody wodociągowej i jutro podmienie zobaczymy co będzie się działo. zrobiłam wszystkie testy tej wody dzisiaj oprócz KH i GH i porównując z testami mojej wody kranowej to różnica jest już w PH. Moja ma 8,5 a wodociągowa 7.
Podwyższone KH nie daje rosnąć moczarce i nurzańcowi Sad a są to roslinki mało wymagające. W miarę moich mozliwości i pomocy Wojtka staram się jak mogę, aby w moim zbiorniku panowały jak najlepsze warunki i dla ryb i dla roślin.

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - alarmowiec - 19-02-2012 22:25

(19-02-2012 21:14 )kasia874 napisał(a):  Mieszkam w domu jednorodzinnym co wiąże się z tym,że niestety nie posiadam wody z wodociągów Sad moja woda jest oczyszczana przez filtr i zmiękczana przez sól tabletkową więc na tą chwilę myślę,że tu tkwi problem
Ach te kobiety przez dwa tygodnie co najmniej kombinujemy czemu masz taki problem angażujemy specjalistę a na końcu okazuje się , że zapomniałaś nam powiedzieć że twoja woda wodociągowa nie jest wodociągowa . Jeśłi tak to sprawa jasna zresztą już na tym forum omawiana przez kolejną kobietę koleżankę Kalinę która miała ten sam problem . Odsyłam zatem do tego wątku http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/showthread.php?tid=1644 oraz http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/showthread.php?tid=1794&page=2 .
Po lekturze zapraszam ponownie Smile.

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - kasia874 - 19-02-2012 23:24

Ajajajajajajajaj moja wina Sad jestem zła sama na siebie Sad Tak myślałam,że zmiękczacz jest problemem. Od Stiepa też dostałam literaturę więc wszystko poczytam. Doskonale wiedziałam,że mamy takie urządzenie w domu a jak doszło do badania wody i zalewania zbiornika na myśl mi nie przyszło,że to będzie problemem a Wojtasowi dopiero parę dni temu powiedziałam,że mam takie urządzenie.No już trudno się mówi. Wszyscy mieszkańcy póki co czują się dobrze w akwarium i systematycznie będę zdobywac kranówkę i ją podmieniać (jutro podmieniam 4,5 l)
Dzięki wielkie za pomoc
Od Rafała dostałam jakiś czas temu krewetki i po paru dniach zauważyłam,że mam w zbiorniku dwie ciężarne mamuśki Tongue będą małe dzidzie Tongue w sobotę wrzuciłam dla krewetek mały kawałek banana Smile na początku troszkę się nim zainteresowały a dzisiaj otosek go smakuje Smile
Walczę nadal z KH powolutku udaje mi się je zbijać,ale niestety w zeszłym tygodniu doliczyłam się 7 razborek borneańskich a miałam 10 Sad

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - pits1988 - 04-03-2012 22:54

Całkiem wporzo, wywaliłbym tylko grzałkę, bo temperatura pokojowa w zupełności wystarczy Thumbup

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - kasia874 - 05-03-2012 12:45

Grzałka na tą chwilę pozostaje... Banana na następny dzień wyjęłam z akwarium... Na tą chwilę mam już 4 ciężarne krewety Tongue

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - pits1988 - 05-03-2012 22:27

Przy redkach grzałka? hm... być może masz poniżej 18 st, ja mam 22 stopnie i jakoś na brak krewetek nie narzekam Smile, no tak, ale nie wiele ich pozostaje po uczcie gupoli.. Wink

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - kasia874 - 05-03-2012 22:53

W zbiorniku mam 24 stopnie...

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - alarmowiec - 05-03-2012 23:04

Lepiej ogrzewać akwarium niż całe mieszkanie .Widać, że poznanianka Smile

RE: [025 L] Mój pierwszy kawałek podwodnego świata :) - egzepoznan - 06-03-2012 08:34

Alarm akurat Kasia w pokoju ma bardzo zimno około 18 stopni w zimie ( najzimniejszy pokój w domu ) baniaczek stoi blisko okna Biggrin