Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Padające krewetki - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Krewetki, raki, kraby, ślimaki (/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Wątek: Padające krewetki (/showthread.php?tid=3856)

Strony: 1 2 3 4

RE: Padające krewetki - Marcin91 - 30-01-2013 07:08

no tak ale miejmy na wzgledzie ze wszystko padlo jednego dniaSad przez te dwa tyg wszystko sprawowalo sie super

RE: Padające krewetki - SzymonPieta97 - 30-01-2013 19:31

Co do okresu 2 tygodni , to w tym okresie krewetki mogły przechodzić wylinkę , czyli osłabienie organizmu wylinką + nawozy zabiły krewetki . Jeśli chcesz się skupić na CR to stworzyłbym baniak dedykowany dla nich , z niewymagającymi mszakami i bez nawożenia na podłożu dedykowanym dla krewetek bądź neutralnym czarnym żwirku ( nie bazalcie ) .

RE: Padające krewetki - michał84 - 26-02-2013 01:46

Marcin91 napisał(a):Witam ponownie. Problem niestety nawrócił i pożegnałem prawie cała obsadę akwarium Sad Parametry wody na tę chwile to;

Ph - 6,6
GH - 6-7
KH - 0-1
NO3 - 10
Po4 - 0

Czy ktoś mi może powiedzieć jaka jest przyczyna, co robię źle? Akwarium bardzo gęsto "zalesione", podmiany 10-15% tygodniowo (ro + mineralizator v6 biały + mikro ¼ dawki)
Z nawozów to
Co2 (1 bąbelek na 6-8sek) + co2 w "płynie" (połowa dawki)
Potas (zalecana dawka)
dodam że tak akwarium funkcjonowało na takim "systemie" prawie 2 tyg i wydawało mi się że jest ok.

Parametry jakie podajesz są książkowe. Nie powinieneś mięć problemów a jednak są. Więc na początek odłączył bym te bąbelki, nowozy wlał nie do zbiornika tylko do kibla. Póżniej zmniejszył światło, jak nie możesz z przyczyn technicznych to naładuj dużo rzęsy i rogatka zacienią ci zbiornik i na pewno będą miały pozytywny wpływ na stabilizacje zbiornika. Te roślinki zresztą i tak powinny być w krewtkarium ;p A i zastanów się czy chcesz mieć akwarium roslinne, raczki czy krewetkarium,

RE: Padające krewetki - alarmowiec - 01-03-2013 12:43

przy KH 0-1 podawanie CO2 to niezłe kamikadze Smile

RE: Padające krewetki - Zoogrande - 01-03-2013 14:07

alarmowiec napisał(a):przy KH 0-1 podawanie CO2 to niezłe kamikadze Smile

dokładnie!

sprawdź czy to co lejesz zawiera cynk i miedź. Jeśli tak to w jakich stężeniach? Są to mikroelementy trujące dla skorupiaków warto o tym pamiętać nawożąc zbiornik z krewetkami.

RE: Padające krewetki - Marcin91 - 02-03-2013 11:24

kh podniosłem do 3 gdyż też zauważyłem że przy 0-1 jest nieciekawie. Co do nawozu jest to nawóz "stworzony" do krewetkarium. Są osoby który stosują go z powodzeniem przy crystalach wysokich gradacji. Sądzę jednak że to wina podłoża, nawet jeśli nie nawoziłem i zredukowałem Co2, krewetki dalej zdychały mimo "dobrych" parametrówSad kolejna porażka, jednak motywuje to do stworzenia zbiornika typowo pod krewetki, w planach są 2baniaki po 31l i oba na podłożach typowo dla krewetek bez co2 nawozów i innych. A to które jest obecnie, zrobię z tego jakiś mały rośliniak bez mieszkańców Smile

RE: Padające krewetki - SzymonPieta97 - 02-03-2013 13:58

Tylko pamiętaj że wybranie podłoża typu Shrimp Sand Aqua Artu to tak jakby bicie głową w mur . Najlepiej zainwestować w coś lepszego : Shrimp Soil Ebi Golda albo podłoże Benibachi .

RE: Padające krewetki - Marcin91 - 03-03-2013 07:42

właśnie zdecydowałem się na Benibachi Smile) ta wersja co dłużej ph trzyma fluved ? czy jakoś tak. Tylko powiedz mi naprawde wymagane jest nasypać ok 6-7 cm tego podłoża ?

RE: Padające krewetki - SzymonPieta97 - 03-03-2013 09:41

Ja sypie mniej od 2,5 - 3 cm , myślę że taka grubość (6-7 cm ) jest zalecana przy wykorzystywaniu filtra podżwirowego ( takie stosowane są w hodowlach Benibachi ) .

RE: Padające krewetki - Marcin91 - 03-03-2013 10:44

to mnie trochę uspokoiłeś Smile teraz byle do 10tego i zamówić Smile

RE: Padające krewetki - HOLI - 03-03-2013 16:22

A ją na aqua art złego słowa nie powiem... I a głową nigdy muru nie spotkała. Nie każdy mercedesem jeździ a i nie narzeka.

RE: Padające krewetki - Marcin91 - 04-03-2013 08:42

ja nie neguje żadnego podłoża Smile nie miałem z żadnym styczności, a o podłożu Benibachi czytałem same pozytywne komentarze, nawet w porównaniu z innymi podłożami dla krewetek wypadało bardzo dobrzeSmile mam nadzieje że teraz wyjdzie Sad

RE: Padające krewetki - michał84 - 12-03-2013 00:16

podłoże dojechało??
Jaką filtracje zastosujesz?

RE: Padające krewetki - Marcin91 - 14-03-2013 09:42

Dopiero dziś zamawiam tak że na początku przyszłego tyg powinno byćSmile co do filtracji zdecydowałem się na hamburgi na tylnej ścianie

RE: Padające krewetki - michał84 - 18-03-2013 22:52

Marcin91 napisał(a):co do filtracji zdecydowałem się na hamburgi na tylnej ścianie

dobry wybór ja osobiście nie stosuje ale jak będę przerabiał hodowlę to na pewno pójdę w tym kierunku.
Zalałeś juz??