Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Nawożenie (/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Wątek: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia (/showthread.php?tid=2197)

Strony: 1 2

RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - piciu-p4 - 16-02-2012 20:38

maslo, dla mnie zwykły żwirek jest za jasny, a z kolei bazaltu jakoś nie trawie, poza tym manado jest lekki co jest moim zdaniem zaletą a nie wadą. Po wtóre rośliny ukorzeniają się w nim bardzo dobrze. Jest stosunkowo drobny. Nie wiem na ile prawdą jest absorbowanie nadmiaru azotanów i fosforanów. Problemów z podwyższaniem twardości też można się pozbyć - gdzieś czytałem żeby zalać wrzątkiem , spróbowałem i faktycznie pomogło, ale to jedno akwa w pozostałych przestał podnosić już dawno temu. Cena też jest znośna, co jest ważne w przypadku gdy zakładasz duży baniak lub kilka.

Oczywiście ja nie zakładałem typowego roślinniaka.

RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - dzajdol - 16-02-2012 21:52

(16-02-2012 20:19 )alarmowiec napisał(a):  należołoby sprecyzować o jaki zbiornik ci chodzi

Chce mieć roślinki, tak w 60-70% ogólnie układ roślin ma być U (boki i tył obsadzony) gdzie na środku akwarium będzie jakaś jedna ładna roślinka na trawniczku (małym heńku - jak narazie) i to będzie tiger lotos red. Ma być pół na pół roślin zielonych i czerwonych

RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - alarmowiec - 17-02-2012 12:20

Moim zdaniem masz do wyboru albo substrat albo ziemię przykrytą czystym zwirkiem . Z substratu radziłbym raczej substrat II AquaArtu bo jest łatwiejszy na starcie i zupelnie wystarcza na początek . Różnica w cenie już nie jest duża w stosunku do zagranicznych producentów ale Amazonia wymaga doświadczenia .
Możesz równiez spróbować podłoże holenderskir czyli torf kwaśny wymieszany z Gliną (można dostać w wędkarskim ) i na to conajmniej 4cm warstwa Żwiru lub innego obojętnego podłoza . Oczywiście z tyłu zbiornika ilośc podłoża powinna sięgać 10-15 cm .

RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - maslo_82 - 17-02-2012 12:31

Wiesiu.

Nowa Amazonia nie sprawia już żadnych problemów początkującym.

RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - dzajdol - 17-02-2012 12:37

A czy przy amazonii albo innym substracie z tylu tez musi byc 10-15 cm - nie chciał bym tyle mieć bo w ogóle nie będę miał wody w akwa.

Czy pod sustrat aqua-artu lepiej coś pod spód włożyć, tak jak pod Amazonię power sand??

RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - maslo_82 - 17-02-2012 12:42

wysokość podłoża zalezy od wysokości zbiornika i od tego co chcemy osiągnąć.

RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - dzajdol - 17-02-2012 12:53

A jakie jest minimum, czy nie ma minimum??

RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - maslo_82 - 17-02-2012 13:07

robisz to według włąsnego uznania. Wiadomo że z tyłu musi być wyżej, inaczej nie ma perspektywy, jak robisz duży spad to trzeba liczyć się z tym że spad się wyrówna, jeśli się go nie zabezpieczy jakimś trawnikiem.

RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - beti24 - 04-01-2014 11:39

witam.mam jbl manado w swoim 112l akwarium od 3 miesiecy.nie wiem co sie dzieje,ze gnija w nim rosliny.

RE: JBL Manado, Aqua Substrate II+, Amazonia - alarmowiec - 04-01-2014 11:50

Raczej nie gniją z powodu podłoża. Musisz podać parametry wody zwłaszcza Ph i KH wymiary zbiornika i oświetlenie i czym dodatkowo nawozisz Smile