Miodowe- tarło
|
20-10-2014, 23:04
|
|||
|
|||
Pielęgnica Miodowa
jak w temacie - może ktoś ma i podzieli się jakaś uwagą co lubią jeść i na co uważać itp ??
Akwarium 300 l |Pielęgnice: Miodowe i Meeka | Filtracja - HW-302 i JBL e901| Akwarium 50 l | Kotnik: mieczyki zielone odmiany dzikiej i młode Miodowe |
|||
21-10-2014, 06:14
|
|||
|
|||
RE: Pielęgnica Miodowa
Pewnie nie wszyscy się ze mną zgodzą ale ja z sentymentu do tej ryby, bo to pierwsza pielęgnica która rozmnożyła się w moim akwarium , powiem, że to bardzo ciekawy gatunek.
Tutaj masz link do artykułu na ich temat, trochę archaiczny, ale był pierwszym jaki czytałem o tych pielęgnicach. Teraz nazwa gatunkowa to: Archocentrus multispinosus Nie ma z nimi żadnych problemów. jedzą praktycznie wszystko co im podasz, ale warto zadbać o spory udział pokarmów roślinnych. Planując dietę musisz wziąć pod uwagę fakt, że w niewoli trudno utrzymać żółty kolor, niestety z wiekiem szarzeją. pozdrawiam Andrzej |
|||
21-10-2014, 09:54
|
|||
|
|||
https://www.youtube.com/watch?v=yxMeaztZuv0 a tu biotopowe akwarium dla nich kiedyś przypadkowo natknąłem się na yt
Malawi 450L (150x50x60) w składzie: Sciaenochromis fryeri "Iceberg" 1+1 Protomelas taeniolatus 1+1 Otopharynx lithobates (Zimbawe Rock) 1+1 Aulonocara fire fish 1+1 Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" (Maison Reef) 1+3 Metriaclima msobo „Magunga" 1+5 |
|||
21-10-2014, 10:38
|
|||
|
|||
Fajna ryba, w ogóle nie robi krzywdy innym rybom, nawet podczas tarła.
Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" |
|||
21-10-2014, 12:00
|
|||
|
|||
maslo_82 napisał(a):w ogóle nie robi krzywdy innym rybom, nawet podczas tarła.Tego stwierdzenia nie traktowałbym jako reguły. W końcu to pielęgnice i w przypadku tego gatunku poziom agresji jest cechą osobniczą danej ryby. miałem w swojej przygodzie ryby łagodne jak baranki ale miałem też wyrośniętą parę, która w czasie opieki nad potomstwem tłukła bezlitośnie wszystko co było zbyt blisko gniazda. pozdrawiam Andrzej |
|||
21-10-2014, 13:14
|
|||
|
|||
Tyle co ja zaobserwowałem, to te ryby odganiają inne ryby w taki sposób, ze nie robią im krzywdy, anie specjalnie się stresują.
Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" |
|||
22-10-2014, 17:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2014 17:21 przez jedi1978. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Dzięki :-)
Witam ponownie Ponieważ sprzedawca nie był wstanie określić na 100 % płci moich dwóch nowych rybek to mam do was pytanko o ich zachowanie - jesli to para. Widzę, że prawie cały czas pływaja razem, czasem ale b.żadko jedna skubnie drugą, widzę że czyszczą duży płaski kamień i obok niego "kopią" dół - może o być parka czy nie wiadomo do póki nie zniosa jajek ?? Akwarium 300 l |Pielęgnice: Miodowe i Meeka | Filtracja - HW-302 i JBL e901| Akwarium 50 l | Kotnik: mieczyki zielone odmiany dzikiej i młode Miodowe |
|||
22-10-2014, 17:32
|
|||
|
|||
Gdzie je kupiłeś i jakie duże? Jeśli zachowanie jest dokładnie takie jak opisałeś, to na 89% masz parę.
Pokaż jakąś fotkę. pozdrawiam Andrzej |
|||
22-10-2014, 17:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2014 18:01 przez jedi1978. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
DUANDR napisał(a):Gdzie je kupiłeś i jakie duże?Czerwona torebka Wielkość tak na moje oko 5--6 cm (moze wiecej) Akwarium 300 l |Pielęgnice: Miodowe i Meeka | Filtracja - HW-302 i JBL e901| Akwarium 50 l | Kotnik: mieczyki zielone odmiany dzikiej i młode Miodowe |
|||
22-10-2014, 18:05
|
|||
|
|||
Pozwoliłem sobie ciut poprawić Twojego posta.
Masz piękną parkę, spragnioną miłości. pozdrawiam Andrzej |
|||
22-10-2014, 18:11
|
|||
|
|||
DUANDR napisał(a):Masz piękną parkę, spragnioną miłości. Super bardzo się cieszę :-) Zauważyłem, że czasem rybki się trzęsą (jak ja to mówie jak kupa w galarecie) to normalne czy moze coś z nimi jest nie tak ?? Akwarium 300 l |Pielęgnice: Miodowe i Meeka | Filtracja - HW-302 i JBL e901| Akwarium 50 l | Kotnik: mieczyki zielone odmiany dzikiej i młode Miodowe |
|||
22-10-2014, 18:31
|
|||
|
|||
Obserwuj, wszystkiego się wtedy dowiesz.
pozdrawiam Andrzej |
|||
22-10-2014, 19:46
|
|||
|
|||
Już wszystko jasne
Jajka leżą :-) Akwarium 300 l |Pielęgnice: Miodowe i Meeka | Filtracja - HW-302 i JBL e901| Akwarium 50 l | Kotnik: mieczyki zielone odmiany dzikiej i młode Miodowe |
|||
22-10-2014, 20:28
|
|||
|
|||
Piękna parka, fakt.
Gratulacje i powodzenia w hodowli. Mam akwarium zamiast telewizora. |
|||
27-10-2014, 18:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2014 18:20 przez jedi1978. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Troszke się obawiam o reszte obsady czy mi nie wciągna tych jajeczek ewentualnie później młodych
edit Dzisiaj uszykowałem drugie małe akwarium dla przyszłych rodziców mineły 24h od zniesienia jaj i na razie cisza - rodzice ładnie pilnują i wachlują przy jajeczkach. Moje pytanie - kiedy mam przeniesć rodziców i młode do akwarium lęgowego i czy jest ważna kolejność tzn rodzice a później dzieci, odwrotnie czy jak mi wlecą w siatkę ?? edit 25.10.2014 Jajka znikły, widziałem wcześniej jak rybki albo je jadły albo gdzieś przeniosły - nie widze gdzie. Nadal pilnuja miejsca gdzie były jaja a jdna z nich wykopuje mi rośline z ziemi - o co chodzi ?? edit 27.10.2014 W nocy rodzice przenieśli młode pod inna roślinkę na foto młodych nie widać - b. małe stworki :-) Akwarium 300 l |Pielęgnice: Miodowe i Meeka | Filtracja - HW-302 i JBL e901| Akwarium 50 l | Kotnik: mieczyki zielone odmiany dzikiej i młode Miodowe |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości