Mój ogólniak- 53l
|
01-12-2013, 17:03
|
|||
|
|||
Mój ogólniak- 53l
Witam. Chciałbym przedstawić swój 53l zbiornik ogólny.
Wymiary: 50x30x35 Oświetlenie: Przerobiona pokrywa Wromak, Aqua Glo T8 14W + Deco light 11W Filtr: Aquael Turbo filter 500 (500l/h) Podłoże: Bazalt o średniej frakcji Obsada: Pielęgniczka borelli (para) Neon simulans (5szt.) Fantom czarny (4szt.) Otosek (3szt.) Krewetka red cherry (około 10 szt.) Rasbora espei (4szt) Tetra kerri (1 szt) Flora: Anubias minima- "Bonsaie" Anubias nana Mały heniek Echinodorus Red Devil Echinodorus Europa Hygrophila corymbosa- orzech Mikrozorium Java moss Drobna trawka, której nazwy nie pamietam Od niecałych 2 tygodni stosuje nawozy firmy Aqua Art: PG Carbo, Ferro+,K+,Macro green (wszystkiego po 1 ml na dzień) + Sera florena (2 ml na dzień). Nie nawoże CO2 z butli (plany na przyszłość ) Baniaczek jest po małym restarcie, który był spowodowany zakupem dużej ilości roślinek podczas targów. Obsada zbyt liczna do tego litrażu z powodu "miłego" prezentu od rodziców. Nie miałem możliwości oddania rybek w dobre ręce więc postanowiłem maksymalnie efektywnie zaaranżować wnętrze tworząc wolne partie wody oraz ogromną ilość kryjówek. Niestety marny ze mnie fotograf, ale się staram Baniak Pan i Pani Red Cherry Otosek Pan Borelli Pani Borelli Opinie i podpowiedzi mile widziane. |
|||
01-12-2013, 18:04
|
|||
|
|||
RE: Mój ogólniak- 53l
Mimo "miłego" prezentu to pokombinuj z tą obsadą nie tyle dla siebie co dla tych zwierząt. Ryby stadne marnie się czują i prezentują jeżeli nie są w stadzie to raz, dwa krewetki i pielęgniczki to też kiepsko wygląda. A do tego Azja zmieszana z Ameryką. A do tego już nie będę pisał, że inna woda jest dla borelki a inna np. dla espei. Z resztą zdjęcia robisz lepsze jak wielu z nas ale warto jeszcze raz przeanalizować tą obsadę pod kilkoma kątami, bo więcej potem szkód jest jak przyjemności dla oka.
|
|||
01-12-2013, 19:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2013 19:17 przez Patyczak97.)
|
|||
|
|||
RE: Mój ogólniak- 53l
Spróbuje znaleźć nowy dom dla rasbor, fantomów i tetry. Czy reszta może zostać? Co do krewetek i pielęgniczek to wiem, że to dwa różne biotopy, ale nie zauważyłem przejawów agresji wobec nich ze strony mieszkańców (krewety nawet się ich nie boją, wspólnie biesiadują przy dnie ) Co do parametrów wody to walka z nią przysporzyła mi wiele trudności. Po analizie moich działań stwierdziłęm, że woda o za dużym PH jest mniejszym złem w porównaniu z ciągłymi eksperymentami, które i tak były bez owocne. W moim przypadku jedynym sposobem jest zakup filtra RO, który jest ponad moje fundusze.
|
|||
16-02-2014, 23:14
|
|||
|
|||
RE: Mój ogólniak- 53l | |||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|