Moje Kostki trojaczi :)
|
17-01-2014, 20:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2014 23:10 przez HOLI. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Moje Kostki trojaczi :)
Witam,
czas by przedstawić swoje szkiełka . Jest to swego rodzaju kącik akwarystyczny składający sie z zbiorników Aquael schrim set 30. A zatem : Szkło nr 1. W tym zbiorniku znajdują się krewetki crystal red oraz black w ilości około 60 sz ale ilość ta ciągle ulega zmianie w gore i w dół klasy a , s, ss i sss oraz 4 otosy. Podłoże to Aqua art schrimp sand powder ciemne. Z roślin mamy tutaj Microsorium , mchy, subwassertag i hydrocotyle sp. japan. Poza tym korzenie kokos rurki cynamonowe liście ketapangu. Parametry cały cza utrzymują sie na poziomie ph 6,3-6,5 gh 5-6 kh 1-2. Grzałka 5 w zupełności wystarcza temp 22 stopnie. Nie stosuje tutaj żadnych nawozów i co2. Mineralizator aqua art schrimp mineral. Zbiornik nr 2. Tutaja mamy kilka amanek otosków i stadko 18 szt rasbory espei. Docelowo pojawia się jeszcze krewecie ale nadal myślę jakie Z roślin mamy erectusa dużego Henia hydrocotyle sp. japan subwassertag. Ten zbiornik jest najmłodszy ma jakiś miesiąc ( wcześniej sakury red ) rośliny dopiero zaczynają dobrze startować. Podłoże Pro soil. Ph 6,3 w sumie parametry takie jak w akwarium opisanym wyżej. Brak grzałki temp 20 stopni. Tutaj daje carbo ale niewielkie ilości. Mineralizator v6. Zbiornik nr 3 . Tutaj znajdziemy świeża dawkę kreweci yellow . Zbiornik też jest dość młody ma trochę ponad miesiąc ( wcześniej cpo ). Tutaj póki co anubias a do tego korzenie z mchami. Podłoże aqua art powder. Mineralizator v6. Ph 6,3. Na pewno jakieś zmiany będą zachodzić wiec nie na co sie za dużo rozpisywać. To by było na tyle z mojego małego wodnego świata Smile Sugestie i krytyka mile widziana. Jakość zdjec nie do końca satysfakcjonuje - robione kotletem Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " |
|||
17-01-2014, 23:11
|
|||
|
|||
RE: Moje Kostki trojaczi :)
No elegancko , a kiedy wreszcie mnie odwiedzisz , zobaczysz moje szesciany
200L.............Loading |
|||
18-01-2014, 15:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2014 15:17 przez Jarus.)
|
|||
|
|||
Ładne baniaczki! Gratulacje. Oby mi coś takiego z mojej 30-tki kiedyś wyszło...
Mam tylko zastrzeżenia co do dwójki - Razbora Espei jest wg mnie ZDECYDOWANIE za duża do takiego baniaka że o 18 szt (???) w takiej kałuży nie wspomnę. Do tego 20 stopnie to dla nich za zimno - uważam ze się tam męczą. Glon najlepszym przyjacielem akwarysty! Pozdrawiam! Jarosław 'Jarus' Waligórski /112l, 2x63l i 30l/ |
|||
18-01-2014, 17:12
|
|||
|
|||
Fajnie zrobione zbiorniki, miłe dla oka.
Pozdrawiam Tomek |
|||
18-01-2014, 17:46
|
|||
|
|||
Spokojnie espei nie jest wcale taka duza a naprawde w realu nie widac przepychu. Z tego co obserwuje maja sie dobrze wrecz odrzyly od czasu jak je kupilem. Generalnie i tak ich dni sa policzone bo dojda tam mchy i krewetki wiec rybki musza zniknac.
Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " |
|||
18-01-2014, 19:27
|
|||
|
|||
HOLI wiem jak są duże bo mam 12 sztuk w 63-ce. No ale Twój baniak więc Twoja decyzja.
Co nie zmienia faktu że aranże kostek mi się podobają. Glon najlepszym przyjacielem akwarysty! Pozdrawiam! Jarosław 'Jarus' Waligórski /112l, 2x63l i 30l/ |
|||
18-01-2014, 19:41
|
|||
|
|||
Dziekuje bardzo mnie to cieszy
|||
18-01-2014, 21:43
|
|||
|
|||
Spoko baniaki, fajnie to wygląda 3szt. takiej samej pojemności koło siebie. Kiedy zalane zbiorniki 1 i 2 ?
|
|||
18-01-2014, 22:50
|
|||
|
|||
Benon 1 zbiornik byl zalany jakos w czerwcu po przeprowadzce wczesniej tam crystale byly w 60 litrow. A 2 jakos na poczatku grudnia. stad ta slaba wielkosc roslin.
|||
05-05-2014, 19:29
|
|||
|
|||
Witam, czas uaktualnić szkła bo zaszły zmiany...
Generalnie wszystkie 3 szkła zostały zasiedlone przez cr i cb, wyleciały zatem yellow i red rili które miedzy czasie sie pojawiły Patrząc od lewej to zbiornik który przeszedł tylko kosmetyczne zmiany ( aranżacji ) Obsada została ta sama choć uszczuplona w zwiazku z przeprowadzka do szkła środkowego i prawego. W tym szkle jest jakies 50 szt dorosłych sztuk i minimum jeszcze raz tyle maluchów w tym bardzo fajne gradacje które trafią ostatecznie do szkłą prawego ( tam mają sie znajdować te najwyższe ) ogólny kącik : raz szkiełka szkło środkowe to mocniejsze postawienie na CR . Podłoże schrimp soil, mchy olus subwassertang. szkło prawe to wspomniane wcześniej wyższe gradacje, podłoże również shrimp soil oraz te same mchy i subwassertang Zapewne zajdą jakieś zmiany, ciągle sie w końcu do czegoś dązy... p.s. podziękowania dla Edisona za pomoc techniczną Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " |
|||
05-05-2014, 20:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2014 20:05 przez edison.)
|
|||
|
|||
Są przeciwnicy jak i fascynaci tego podłoża, mi bardzo ładnie rozmnażały się krewetki jak również rośliny rosły powiedział bym lepiej niż na prosoilu Akwaria super , jeden zbiornik da Crystali to za mało a w ten sposób mając 3 zbiorniki można je segregować.Fajnie wyszło
|
|||
05-05-2014, 20:43
|
|||
|
|||
Dzieki z podlozem to wyszlo tak ze nie dostalem nic inego na szybko a zalezalo mi na czasie nawet apua art na ktorym jest pierwsze szklo nie udalo sie a mam co do niego super zdanie ( co pewnie tez znajdzie rozne opinie ) . Zobaczymy poki co jest ok
|||
06-05-2014, 00:11
|
|||
|
|||
wygląda naprawdę fajnie też się przymierzam do pierwszej kostki i mam od razu pytanie, te świetlówki są ze standardowego zestawu, czy jakoś je przerabiałeś? bo różne opinie słyszałem na ich temat
|
|||
06-05-2014, 07:13
|
|||
|
|||
Tak to standardowy zestaw z oświetleniem aquaela 11W bez żadnych kombinacji. zetawy mają jakieś dwa lata i nie mam zastrzeżeń co do tych swietlówek.
Rośliny nie sa wymagające - mam tam tylko mchy i subwassertang i bujaja sie znakomicie tak że nożyczki czesto idą w ruch . Dodam że nie ma w szkłach grama nawozów. Druga sprawa gdzieś kiedyś słyszałem że krewecie nie lubią mocnego światła dlatego też nie kombinowałem nigdyb po co skoro może faktycznie tak jest a dwa nie ma problemu z wzrostem zielska. Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " |
|||
06-05-2014, 10:36
|
|||
|
|||
Nie jestem fanem krewetek,ale patrząc na Twoje zbiorniki- podoba mi się
300 l ogólniak towarzyski. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|