Odpowiedz 
340 litrów - SA
27-10-2013, 13:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2014 21:41 przez Kaczmar. Powód: Nowe informacje)
340 litrów - SA
Witam,

Chciałbym pokazać i krótko opisać swój zbiornik z Ameryką Południową Smile

Wymiary: 135x50x50
Filtracja: HW 302 - biolog, Fluval 4+ - mechanik
Obsada: Geophagus Red Head Tapajos 6x (jeszcze młode, największy ok 10cm), Microgeophagus Ramirezi 1+1, Pterophyllum scalare 1x - odratowany ze zbiorniczka 54l - niech dojdzie do siebie i poszukam mu nowego domku, 2x kiryśnik czarnoplamy
Oświetlenie: 70W HQI i do zdjęć zapalam jeszcze 39W T5
Wystrój: piasek do piaskownic z OBI, korzenie mangrowca, korzenie i gałęzie z polskiej plaży, nurzaniec, microsorium

Załączone pliki Miniatury

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-10-2013, 15:26
RE: 340 litrów - SA
Fajne, ładne, ale Microsorium - występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym i tropikalnym w Azji Południowej, w płd. wsch. Azji, na południu Chin. Nurzaniec - ujdzie. Lubie takie klimaty tak ogólnie.
27-10-2013, 22:38
Wiem, ze Microsorium biotopowe zbyt nie jest, aczkolwiek mi to zbytnio nie przeszkadza, dobre ziele nie jest zle Smile Nurzaniec to chyba prawie wszedzie wystepuje.. Ja roslinnosci troche zawsze lubie, nadaje kontrastu, w mojej malawce jak mialem tez sie miejsce na rosline znalazlo Wink
28-10-2013, 16:18
coś zdjęć nie widać Wink
28-10-2013, 16:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2013 17:37 przez Kaczmar.)
No właśnie widzę, albo i nie widzę Tongue Dałem jako załączniki, jeden dzień były..nie wiem o co chodzi Smile
A już wiem, wstawiłem do posta Biggrin
28-10-2013, 18:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2013 18:04 przez Tomayo.)
Wówczas niestety nie jest to typowy biotop jaki wpisałeś w tytule. Tak nurzaniec jest wszędzie, dlatego się nie czepiam. Sam mam prawie bw, bo ryby z amazoni, a z roślinek mam anubiasa, moje też jest bardzo małe.
Jeszcze jedno, mam wątpliwości co do korzeni i gałęzi z polskiej plaży. Czy nie są one z drzew iglastych, a wiadomo, że takich się nie stosuje, bo wydzielają (mogą) soki.
28-10-2013, 21:17
No dobrze, więc prawie SA Tongue co do korzeni i gałęzi zbierałem tylko te wyrzucone przez morze, obrobione już przez słoną wodę, mam je od czerwca w akwarium, nic się nie działo, żadna ryba nie dawała oznak choroby. Wydaje mi się, że są ok.
31-10-2013, 19:26
No i tych ja bym się bał, bo nie znasz dokładnie z jakiego drzewa pochodzą. Jednak jeśli nic się złego nie dzieje, to zostawmy ten temat za wyjaśniony.
Druga sprawa mnie ciekawi jak masz rozwiązany wlot do biologa?
31-10-2013, 21:02
Na wlocie od biologa mam założony prefiltr z gąbki chroniący przed syfkiem w filtrze Wink
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości