72L BW rewolucja w Strumień
|
15-11-2011, 20:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2013 12:58 przez piciu-p4. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
72L BW rewolucja w Strumień
Kolejny z moich baniaków wzorowany na Południowoamerykańskie BW, czyli czarne wody.
Akwarium: 80x30x30cm Oświetlenie: żarówka energooszczędna bodajże 11W Podłoże: JBL Manado Ogrzewanie: 100W Aquael Filtracja: Tetra EX600 (lawa, gąbki, phosex, clearmec, ammoex) Flora: Vallisneria americana Fauna: - 1+2 Apistogramma norberti -11 Hyphessobrycon scholzei Parametry Ph 6 Gh 8 Kh 2 NO3 1 mg PO4 0,4 mg Temp. 26C I na koniec cały regał ( 72L + 28,5L+28,5L) Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
15-11-2011, 20:36
|
|||
|
|||
RE: 72L BW
zajefajny klimat , zawsze podobały mi się skalniaki i korzeniowiska
pozdrowił SZKŁO POD WPŁYWEM WODY "KURCZY" SIĘ |
|||
15-11-2011, 20:55
|
|||
|
|||
Ładne masz te baniaki, bardzo naturalnie wyglądają
|
|||
15-11-2011, 21:49
|
|||
|
|||
I love this game.Super
http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
16-11-2011, 00:40
|
|||
|
|||
Czy tu właśnie trafia woda przepuszczona przez Armatę Torfową? Rozumiem, że wtedy nie musisz stosować np Tormeca, a skupić się na likwidacji fosforanów i amoniaku poprzez wkłady w filtrze.
toxic69 |
|||
16-11-2011, 10:05
|
|||
|
|||
Tak trafia tu, ale niestety Manado jak zresztą zwykle na początek podnosi nieco parametry i teraz trzeba to korygować. W planach jeszcze kilka stopni Gh w dół. Ale ogólnie parametry są dobre. Od wpuszczenia apisto 2 razy podeszły do tarła, niestety nic się nie wylęgło z powodu wysokiego PO4, ale sytuacja już opanowana (dzisiaj wychodzi już 0,1 mg). Poza tym bystrzyki następnego dnia od wpuszczenia też podeszły do tarła.
Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
16-11-2011, 23:57
|
|||
|
|||
phosex, clearmec, ammoex: jak Ci się udało to wszystko zmieścić w filtrze? Dziś próbowałem upchać do mojego jbl700 (3 kosze) clearmec i phosex i nie dałem rady, mam tam jeszcze wprawdzie tormec więc jak skonstruuję "armatę" to z niej będę brał czarną wodę, a wtedy wpakuję phosex.
toxic69 |
|||
17-11-2011, 00:09
|
|||
|
|||
A jeszcze cały kosz gąbek i drugi lawy, czyli reszta weszła do jednego kosza, ciasno
A tak szczerze to bałem się że spadnie przepływ w Tetrze, ale póki co nie widzę żeby miało to miejsce. W JBL e900 mam oprócz clearmec, phosex i ammoex jeszcze tormec no i gąbki i lawa. Ale moim zdaniem tormec się nie spisuje za dobrze. Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
10-11-2012, 21:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2012 11:31 przez DUANDR.)
|
|||
|
|||
Akwa przeszło zmiany. Już nie BW, ale raczej roślinniak.
Oświetlenie: belka Hagen glo 1x24W Arcadia Plant Pro Fauna: - 1+2 Apistogramma norberti i 2 młodziaki - 6 Hyphessobrycon scholzei - 9 Hemigrammus erythrozonus - 10 Hyphessobrycon sp. red blue - 1+2 aphyosemion biteaniatum (nie było z nimi co zrobić) Flora: - Microsorium pteropus - Microsorium pteropus Latifolia - Microzorium trident - Spiky moss - Phoenix moss - Staurogyne - Hetheranthera zosterifolia Mam nadzieję że te zdjęcia wyszły lepiej od tych w Azji. Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
11-11-2012, 11:10
|
|||
|
|||
Fajnie, ale mi się podobały tamte klimaty.
|
|||
11-11-2012, 11:32
|
|||
|
|||
Możesz coś napisać o drewnie widocznym na zdjęciach?
pozdrawiam Andrzej |
|||
11-11-2012, 15:18
|
|||
|
|||
Bardzo ładny zbiorniczek . BW mnie mnie przekonuje ale ten już nie BW ma bardzo fajny klimat .
|
|||
11-11-2012, 15:27
|
|||
|
|||
Wymaga jeszcze trochę pracy, szczególnie tył po prawej stronie.
Co do drewna to korzeń wiśni, z tego co wiem antypka (wiśnia wonna). Ledwo wszedł szczerze mówiąc. Na wysokość ma ok. 29 cm, na szerokość tyle co akwa czyli ok. 28, i ok. 65 cm długości. Poprzednio to co było widać w BW to były korzenie śliwy. Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
23-11-2012, 21:18
|
|||
|
|||
Doszła spora ilość microsorium windelov po prawej i trochę z lewej strony.
Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
03-10-2013, 12:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2013 12:59 przez piciu-p4. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Totalna rewolucja. Akwa ma teraz przypominać coś w rodzaju brzegu strumienia.
Obsada: 13 szt. Notropis chrosomus 5 szt. Lda16 Flora: Microsorium -pteropus -windelov -trident mech spiky Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości