Odpowiedz 
Pomoc w doborze filtra zewnętrznego
06-12-2014, 20:49
RE: Pomoc w doborze filtra zewnętrznego
fredy1 napisał(a):Weźcie się chłopaki nie wygłupiajcie, podał linki nad którymi filtrami myślał więc jeśli Eheim za 220zł+ wysyłka mu pasował to nie ma problemu żeby parę złotych dołożyć, a wy mu maksymalnego chiniola za 130zł podajecie. Owszem może i HW jest w miarę OK (sam miałem 2 szt) ale szybko tracą pełną wydajność....

Patrząc, że stawia baniaczek 112L może mu się zawsze zachcieć czegoś większego, wiec lepiej mieć zapas.
Proponuję JBL Cristal Profi E901 sam używam 3 rok, kubeł nigdy nie zawiódł, a jakość jest adekwatna do ceny. No i krystaliczność wody, której nie utrzyma ci żadne HW.
A także płynna regulacja mocy pozwoli nie narobić wirówki w mniejszym zbiorniku.
Myślę, że kupno filtra to nie jest ciastko w cukierni i zakup jest na dłuższy czas, więc musi być przemyślany.

To tyle z mojej strony pozdrawiam Smile

No widzisz, problem w tym, że każdy JBL działa źle Biggrin Bo jest źle skonstruowany i albo ciągnie lewą wodę od razu, albo jak się zabrudzi, wszystko zależy od zastosowanych wkładów. HW nie mają tego problemu. Skoro kolega podał link do AquaNova i do najtańszego Eheima to domyślam się że cena pełni kluczową rolę, a akurat HW można polecić. Jeśli chodzi o filtry z jakimi miałem stycznośc to

JBL E900
Eheim, Classic 2217, Professionell II 2128, Professionell 3 2073
Tetra EX 1200
HW-302

Nawet gdyby JBL kosztował tyle co HW to wolałbym HW bez dwóch zdań, bo ten filtuje zawsze, czy jest brudny czy nie.

Co do JBLa to nie jest tylko moja opinia, ale wiele osób które wiedzą jak powinna wyglądać woda, zgłaszają takie problemy, bedąc u kolegi w sklepie już dwa razy słyszałem jak klienci majacy filtry JBL narzekają na fruwające pyłki.

Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" Biggrin
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Pomoc w doborze filtra zewnętrznego - maslo_82 - 06-12-2014 20:49
RE: Pomoc w doborze filtra zewnętrznego - Max - 08-12-2014, 00:16
RE: Pomoc w doborze filtra zewnętrznego - Max - 08-12-2014, 00:28