ZOO Grota wystawa "Podwodny Świat"
|
20-08-2010, 19:10
|
|||
|
|||
Odzyskany post alarmowca
Muszę powiedzieć ze udałem się do Zoo w nastroju radości podziwiania wspaniałego świata podwodnego. W końcu Poznań to miasto dwóch znanych i znaczących ( jako poznaniak powiem najlepszych ) firm zajmujących się importem
wszystkiego co się z akwarystyką morską wiąże. Po opłaceniu biletu ruszyłem do zbiorników i tu moja radość się skończyła . Zaraz na wprost wejścia przywitał mnie zbiornik w stanie agonalnym . Całkowity brak obiegu wody doprowadził do postania strasznego kożucha na powierzchni wody. Dalej nie było wcale lepiej. Takich zbiorników w których brakowało wody było więcej. Ja mogę zrozumieć że ryby z importu mogą źle się aklimatyzować , że świeża rafa może zrobić niespodzianki . Że w końcu zbiornik na starcie może się przekręcić . Jak mówił również poznaniak śp. prof. Kornobis " bozia dała bozia wzięła" . Ale nie powinniśmy my jeszcze do tego się dokładać . W większości zbiorników ten stan był z winy człowieka . To właśnie było dla mnie takie przygnębiające . Byliśmy świadkami umierania naprawdę bardzo pięknych okazów i nikogo kogo by można o tym powiadomić kogo wezwać żeby ratował . Byłem we wtorek jeszcze raz i jak się okazuje większość usterek została usunięta ale niestety konsekwencji tego stanu z niedzieli cofnąć sie już nie da . Miejmy nadzieje że oranizatorzy w końcu opanują temat . Może dzisiaj uda mi się wysłuchać drugiej strony . Wśród nielicznych zbiorników słodkowodnych mamy stadko pięknych Uaru . Ryb z amazonki wody miękkiej i słodkiej. I tu znowu niespodzianka pływają w towarzystwie strzelczyków indyjskich. Jak widać historia się powtarza i nie tylko Kolumb pmylił Indie z Indianami tym razem Ameryki Południowej. To może byłoby i śmieszne może też i mało znaczące dla małych dzieci oprowadzanych przez opiekunów . Ale niewątpliwie nie jest obojętne dla tych ryb bo dla jednych najlepsza jest woda miekka i kwaśna a dla drugich twarda i słonawa . Następny zbiornik słodki z piraniami . Powiem tak jedna wielka prowizorka którą widać na zdjęciach Arka . Powiedzmy że nie zdążyło się wszystkiego zrobić . Kto jednak miał te ryby to wie ze to jeden z najbardziej płochliwych kąsaczy . Zbiornik z bardzo małą głębią do którego bardzo blisko można podejść i w którym nie ma się gdzie schować powoduje że oglądamy stado bezbarwnych ryb próbujących wbić się w całkowicie oczyszczone z podłoża szklane dno. Byłem przekonany , że po wizycie w niedzielę napiszę : żałujcie żeście nie byli a tu ciśnie mi się : żałuję że byłem . Mam nadzieje że w którymś momencie grota osiągnie swój założony cel i że będę mógł ją częściej odwiedzać żeby nacieszyć się oglądaniem przepięknych okazów z rafy ( bo niewątpliwie takie zostały i pewnie jeszcze będą sprowadzone ) i tą niedziele wymażę z pamięci. alarmowiec |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
ZOO Grota wystawa "Podwodny Świat" - rafal - 20-08-2010, 18:54
RE: ZOO Grota wystawa "Podwodny Świat" - pk71 - 17-01-2013, 14:33
RE: ZOO Grota wystawa "Podwodny Świat" - BAchus85 - 17-01-2013, 15:32
RE: ZOO Grota wystawa "Podwodny Świat" - Stiep - 17-01-2013, 15:55
RE: ZOO Grota wystawa "Podwodny Świat" - BAchus85 - 17-01-2013, 19:38
Post odzyskany napisany przez kingofglon - rafal - 20-08-2010, 19:08
Odzyskany post alarmowca - rafal - 20-08-2010 19:10
Odzyskany post Gurami - rafal - 20-08-2010, 19:11