Odpowiedz 
RAGWORK 60 L krajobraz górski
05-01-2014, 19:26
RAGWORK 60 L krajobraz górski
RAGWORK 60 L

Akwarium zalane 1 stycznia 2014, zdjęcia przedstawiają akwarium od razu po zalaniu oraz następnego dnia.

Akwarium: 60x35x33h

Oświetlenie: belka slim 4aqua T5 2x24 (świetlówki z zestawu z belką)

Filtracja: Eheim 2213 (ehfi mech 1L, Substrat Pro 2L, gąbka)

Podłoże: AquaArt - ASII (ok 16l)

Skały: Syriuss Stone

Nawożenie: ? tutaj pytanie do Was, ale o tym później. Na dzień dzisiejszy butla CO2, 2-3 bąble na sekundę

Rośliny: Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’ in vitro (5 pudełek)

Zwierzaki: narazie brak, ale docelowo krewetki Amano I white pearl oraz Aplocheilichthys normani Lśniącooczka Normana

Przepraszam za słabą jakość zdjęć.
[Obrazek: 520b045b2ea43c3bm.jpg]
[Obrazek: 0b3255f9da2f9076m.jpg]
[Obrazek: 4fd9301f9e8cea1dm.jpg]
[Obrazek: a96642e21c44e256m.jpg]
Jest to moje trzecie podejście do akwarystyki z czego pierwsze było bardzo udane, drugie niewypał z powodu pośpiechu, no i teraz startuję z tą aranżacją Ragwork.

Bazując na doświadczeniu, że mocno obsadzony zbiornik na starcie daje szansę zwycięstwa z glonami zasadziłem tyle heńka ile dałem rade. Trochę mi powypływał, ale uzbroiłem się w cierpliwość i jakoś się z nim uporałem. Aranżacja ma na celu przedstawiać krajobraz górski i optycznie powiększyć mały zbiornik. Stąd padł wybór na małego henia i docelowo małe rybki jakimi są lśniocooczki.

Plan na zbiornik mam tatki:
oświetlenie 1 tydzień 5h/dzień, 2 tydzień 6h/dzień, 3,4 tydzień 7h/dzień, i dalej jeśli się nie zazieleni glonami to 8h/dzień

Podmiany wody co 3 dni 30% przez pierwszy miesiąc, później 30% raz na tydzień (woda z filtra osmozy zestaw kuchenny przykranowy z mineralizatorem)

Jeśli chodzi o nawożenie to zakupiłem zestaw nawozów AQUABOTANIQUE:
• Planta Activ Potas
• Planta Activ Liquid Carbon
• Planta Activ Mikroelementy
• Planta Activ Makroelementy
• Planta Activ Fe+ Power Colour

Jedynie w przypadku potasu producent rozpisał dawkowanie i tak po podmianie dodaje 15ml. W przypadku pozostałych nawozów mam mętlik w głowie co kiedy wprowadzić oraz w jakiej ilości. Na opakowaniu mam jedynie info, że makro 1ml podnosi NO3 o 1 ppm, mikro 1 ml na 50L codziennie a po podmianie pięciokrotną dawkę dzienną.

Wolę nie szaleć z dawkami nawozów, więc proszę Was o radę. Uwzględnijcie proszę przy propozycjach mój plan z podmianami wody i czasem „świecenia”.

Pozdrawiam
Marcin
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RAGWORK 60 L krajobraz górski - szyszkownik - 05-01-2014 19:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek: