Odpowiedz 
115 l po pieleniu i zmianie obsady.
16-10-2013, 14:26
RE: 115 l po pieleniu i zmianie obsady.
Nie mam karmnika. Normalnie wrzucam do wody.

W głównym akwa problemu z tym nie ma. Wrzucam żarcie lekko tylko rozkruszone w kieliszku, tak aby zostały i duże i małe kawałki i wszystko znika w 2-3 minuty.

W tym małym akwa próbowałem kruszyć częściowo, bez kruszenia, kruszyć na drobniutko, myśląc że może problemem jest rozmiar. Ale to nie to. Dopóki żarcie pływa na powierzchni lub jest w trakcie opadania na dno, to gupiki to zjedzą, ale jak już opadnie na dno, to nie tykają. Jest to o tyle dziwne, że w akwa głównym te same gupiki (ten sam miot co te), nie widzą problemu z wpierniczaniem jedzenia gdziekolwiek - pływa, tonie, leży - jedzą.

A tu jak jakiś płatek opadnie na dno, to go nie podniosą. Wstępnie pomyślałem, że nawet ta odrobina to jest za dużo i że przekarmiam. Zmniejszyłem ilość do tyle co nic, zrobiłem jednodniową głodówkę. To co pływa lub tonie, to zjedzą wszystko, to co już leży na tym brązowym substracie, tego jakby nie widzą.

Próbowałem Vipan, Flake Menu i suszoną dafnię. Efekt podobny. W końcu wczoraj spróbowałem Tropicala mieszankę typowo dla ryb roślinożernych ze spiruliną. Dawka taka sama co Vipanu. Poszło trochę lepiej, wpierniczały o wiele chętniej/szybciej, przez co mniej opadło na dno, tyle co nic, ale i tak to co opadło, to ignorują.

Nie chcę malować obrazu jak piszę "opada na dno", że sypię pokarm wiadrami. Nie. Po prostu jest go trochę i czasami jakiś kawałek opadnie, jak ryby jedzą tuż obok, ale ten konkretny kawałek przegapią.

W głównym akwa tego problemu nie ma. I to nie o to chodzi, że w głównym akwa jest więcej gatunków ryb i poszczególne żerują na różnych głębokościach. Niep. Te same gupiki, ten sam miot, identycznie nawet w wyglądzie i wybarwieniu, w głównym akwa wciągają z podłoża tak samo szybko jak gdy pływa.

Vipanu ani Flake Menu w małym akwa gupiki nie podjęły z gleby nawet po pozostawieniu go tam przez kilkanaście godzin. Wczoraj dałem te płatki Tropical i dzisiaj rano jeszcze były, zobaczę, czy znikną do wieczora. Jeśli znikną, to by znaczyło, że gupikom w małym akwarium jakoś nie smakuje Vipan. Jeśli nie zniknie, to po prostu znaczy, że moje rybki ze żwirku żarcie wcinają, a z substratu Aqua nie chcą. Po prostu na substracie go... nie widzą? Hmm...

Tak czy siak, w głównym akwa problemu z zalegającym pokarmem nie ma, wszystko zostaje wpierniczone. W małym akwa pokarm zostaje i to pomimo ograniczenia ilości i "głodzenia" ryb, tj. nie dawania nowej karmy w nadziei, że podniosą tą z dna.

Dziwne.

--
110x30x35 Opti White 115L, Eheim biopower 240 (pre,wata Sera,LD,bio), deszczownia, Aquael APR200, dyfuzor Eheim 4002650, Aquael 150W, 3x21W 4000K-7000K, LED 16,2W green&blue, 2xRT-2, 2xRM84 Relpol, 2xProgramator czasowy DT03 DPM SOLID, 2x 40x40mm ArcticCooling 12V 12dB, pokrywa DIY 10mm PCW. 10 neonów Innesa, 10 razbor klinowych, 2 danio pręgowane, 2 mieczyki Hellera, 4 molinezje złote, 4 otoski przyujściowe, 4 kiryski panda, 3 kosiarki, 2 cierniooczki, 1 zbrojnik niebieski, 5 krewetek Amano, 12 Krwawych Helenek. Moje akwarium dzisiaj.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: 115 l po pieleniu i zmianie obsady. - escar - 16-10-2013 14:26