115 l po pieleniu i zmianie obsady.
|
15-10-2013, 15:27
|
|||
|
|||
RE: 115 l po pieleniu i zmianie obsady.
Cóż, pozbyłem się kuli, która służyła tylko i wyłącznie za akwarium kwarantannowo-lecznicze. Musiałem to zrobić, bo z głównego akwa na stałe wyleciały trzy gupiki, które zbytnio przeszkadzały samicy mieczyka. Nie chcąc ich trzymać w kuli, a nadal potrzebując jednak drugiego małego zbiornika, znowu sięgnąłem po różne resztówki i zrobiłem prostokątny zbiornik 17L z oświetleniem 9W&6500K oraz filtrem Aquael Filtr Fan 1 Plus. po prostu wykorzystałem co było pod ręką.
Główne akwa robiłem z myślą o żwirku i taki substrat poszedł ostatecznie pod spód, ale ostał mi się mały worek Aqua Substrate II + i w ramach testu innych podłoży niż żwirek, to poszło na razie jako baza do tego małego akwarium. Do tego trochę trawy i kilka pływających roślin, aby miało co pochłaniać NO3, itd. To jest tylko akwa testowo-kwarantannowo-lecznicze teraz, więc nie silę się w nim za mocno, że z czasem. Na razie testuję jak to w ogóle zda egzamin (jeden gupik wyskoczył, więc są ofiary śmiertelne ;P ). Tak czy siak, Aqua Substrate II + jako podłożem nie jestem przesadnie zachwycony, raczej tak pół na pół. Owszem, po kilkunastu godzinach od uruchomienia (woda i filtr z kuli dla szybkiego startu) woda się wyklarowała prześlicznie, ale jakiekolwiek grzebanie w podłożu podrywa mleczne chmurki jakiegoś pyłku. Opakowanie stwierdzało, że podłoże jest gotowe jak jest i że nie trzeba płukać, więc nie płukałem, ale te "burze piaskowe" za każdym razem jak się wsadza/przesadza roślinkę są nieciekawe, tym bardziej, że mleko w wodzie się wtedy utrzymuje przez kilka godzin, zanim się znowu wyklaruje. Inna sprawa to to, że na takim podłożu wszelkie śmieci po prostu walą po oczach, a odmulanie to precyzyjna robota jak zabawa w "Operacja". Nawet jeśli się da tylko ciut-ciut pokarmu, cokolwiek ryby nie zjedzą opada na ten podkład w postaci rozmiękłych płatków lub pyłku z resztek (zależnie czy rozetrę przed podaniem czy niep). Odsysać można, ale o ile żwirek zostaje na dnie, to tutaj trzeba bardzo precyzyjnie manewrować, aby nie odessać wszystko, a potem jest problem z przełożeniem tego z powrotem do akwa. Jak pisałem wyżej, akwa ma być po prostu kwarantanno-lecznicze, więc nie kombinowałem z jakąś specjalną obsadą, stwierdziłem, że trzy/dwa gupiki, które i tak muszą być na wygnaniu, wystarczą, szczególnie że zbiornik malutki. Malutko, by nie było problemu i żalu jeśli ze sklepu się przyniesie jakąś chorobę, a jednak coś pływa i utrzymuje cykl w akwa. Tylko nie przewidziałem problemu ze śmieciami na tym substracie. To jest norma i akwaria z takim podkładem trzeba codziennie czyścić z odpadków, czy też w takiej konfiguracji trzeba jakiegoś otosa lub kirysa, aby sprzątał podłoże, bo same gupiki nie wystarczą, a i tak napaskudzą? A może kolonia świderkowców? Jak unikacie problemu resztek na dnie w akwariach z brązowym/ciemnym podkładem? Ze żwirkiem takich problemów nie miałem, bo to czego nie zjadły ryby pływające, to dorwały ryby denne lub krewetki, a reszta przepada w żwirku i zżerają to świderkowce. Z kolei dnem w kuli się nie martwiłem, bo ona i tak miała charakter mocno tymczasowy, dopiero z tymi gupikami postanowiłem założyć stałe małe akwa, ale w tej sytuacji problemu z czyszczeniem dna nie da się już załatwiać pakowaniem baniaka pod prysznic po skończonej kuracji/kwarantannie. Sugestie? :> -- 110x30x35 Opti White 115L, Eheim biopower 240 (pre,wata Sera,LD,bio), deszczownia, Aquael APR200, dyfuzor Eheim 4002650, Aquael 150W, 3x21W 4000K-7000K, LED 16,2W green&blue, 2xRT-2, 2xRM84 Relpol, 2xProgramator czasowy DT03 DPM SOLID, 2x 40x40mm ArcticCooling 12V 12dB, pokrywa DIY 10mm PCW. 10 neonów Innesa, 10 razbor klinowych, 2 danio pręgowane, 2 mieczyki Hellera, 4 molinezje złote, 4 otoski przyujściowe, 4 kiryski panda, 3 kosiarki, 2 cierniooczki, 1 zbrojnik niebieski, 5 krewetek Amano, 12 Krwawych Helenek. Moje akwarium dzisiaj. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|