115 l po pieleniu i zmianie obsady.
|
25-09-2013, 10:30
|
|||
|
|||
RE: 115 l po pieleniu i zmianie obsady.
Niby bronicie autora tematu, ale każdy pisze niemalże to samo co ja
Co do podloza, to przeciez zaproponowalem substrat lub kwarc, nikt nie narzuca mu ADA Amazonia, sam kiedyś miałem czarny kwarc o granulacji 3mm i dużo na tym rosło i trawniczek był i w ogóle fajne akwa, ale to podloze co jest to masakra. Ta bialo czarna wysepka prawdopodobnie utwardza wode, stad wahania a reszta to kamienie nie podłoże. Co do roslin to wszyscy się zgadzają... Obsada myślę, że też do reorganizacji i żaden z Was, bardziej doświadczonych akwarystów, nie wsadziłby tego do swego akwa. Nie chodzi mi tu o mieczyki, bo czemu nie one? Ale nie w tym zestawieniu. Do mego top3 dochodzi jedna ważna sprawa... oświetlenie! To co jest, to nie jest oswietlenie do akwarium. Przynajmniej 2 swietloweczki do wymiany na bardziej akwarystyczne. Dyskusja o trendach jest bez sensu, bo tu nie chodzi o trendy, ale o ewolucje akwarystyki. Obecnym trendem w akwarystyce jest pójście na łatwiznę propagowane przez wiele dużych firm, miedzy innymi ADA. Płacisz krocie, ale otrzymujesz przepis na ładne akwa. Płyny i rozpiskę, co, ile, którego dnia. Tu nie trzeba myslec za dużo, tylko działac punkt po punkcie. Nikt mu nie proponuje gotowca... Macie racje, ze kazdy zaczynał jakoś, żeby było smieszniej, to ja tez mialem podobne akwa ale to było 20 lat temu... wtedy nie było internetu, nie było skad czerpac pomyslow, inspiracji, wiedzy. Książki natomiast sugerowaly przeplukany zwir czy piasek rzeczny i tak sie robilo! Na szczescie wiele sie zmienilo i korzystajmy z tego! |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|