115 l po pieleniu i zmianie obsady.
|
23-09-2013, 12:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2013 12:55 przez escar. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
115 l po pieleniu i zmianie obsady.
Hejka,
W lipcu zrobiłem od zera nowe akwarium razem z pokrywą DIY (Budowa akwarium.) i przeniosłem do niego obsadę ze starego akwarium. Obsada ta pochodziła z wielu źródeł i była dość przypadkowa, a samo akwarium miało ledwie kilka gatunków roślin, do tego bardzo słabo rozwiniętych. W trakcie wakacji stopniowo zbierałem dodatkowe rośliny i przymierzałem się do zmiany obsady na mniejsze rybki, z myślą o dwóch małych ławicach. Kilka danych o akwarium: Zbiornik: 110X35X30 ze szkła OptiWhite, frez trapezowy, silikon bezbarwny, pokrywa wykonana ze spienionego PCV grubości 10mm wykończona na zewnątrz okleiną dębową, a w środku srebrną folią refleksyjną samoprzylepną. Oświetlenie: 9-21 1x 21W T5 4000K przód (wybarwianie) 2x 21W T5 6500K(7000K) tył (rośliny) 21-24 oraz 6-9 ~3,5 metra LED niebieskich&zielonych nocnego oświetlenia Wentylacja: 2x 40x40mm ArcticCooling 12V 12dB. Inna elektronika: RT-2, RM84 Relpol, 2xProgramator czasowy DT03 DPM SOLID. (System ustawiony jest na utrzymywanie stałej temperatury w przedziale 22-26C. Poniżej 22C uruchamia się grzałka, powyżej 25C uruchamiają się wentylatory, powyżej 26C gaśnie część oświetlenia o barwie najmniej przydatnej dla roślin.) Utrzymanie środowiska: Filtr - Eheim biopower 240 (pre,LD,LD,bio,HD) z deszczownią i dyfuzorem Napowietrzanie - Aquael APR200 Grzałka - Aquael 150W Podłoże: Substrat naturalny 6 litrów Żwirek akwarystyczny (cztery różne rozmiary) Nawożenie: Sera Florena 1/2 dawki zalecanej przez producenta raz na tydzień Dekoracje: Jaskinia z trzech kamieni pokryta mchem jawajskim Skorupa kokosa pokryta pelią lub wątrobowcem Kamień pokryty zdrojkiem willow Lawa czerwona Korzeń dębu wybrany bo mi przypomina Orthank z Isengardu "Wyspa" w narożniku z czarno-białego żwirku Wyżywienie: Sera Vipan - pokarm podstawowy dla całej obsady, główne danie podawane rano Flake Menu - uzupełnienie diety popołudniu naprzemiennie z żywym Pokarm żywy (artemia, dafnie, nicienie) - uzupełnienie diety popołudniu naprzemiennie z Flake Menu Mrożony Tubifex - okazjonalnie w nocy z myślą o Helenkach Pokruszone, utarte dafnie witaminizowane - okazjonalnie, gdy jest mały narybek Sera Fishtamin - dodawane do Flake Menu Parametry: 09.09.13 NO3 10 mg/l NO2 0 mg/l GH 16 dGH KH 6 dKH pH 7,2 18.09.13 NO3 10 mg/l NO2 0 mg/l GH 10 dGH KH 6 dKH pH 7,2 21.09.13 NO3 10 mg/l NO2 0 mg/l GH 16 dGH KH 3 dKH pH 7,2 Aktualna obsada akwarium (O-ozdobne, S-ekipa "sanitarna"): O 10 neonów innesa + 1 zawieruszony czerwony O 10 razbor klinowych O 2 mieczyki Hellera (para) O 2 danio pręgowane (para) O 1 molinezja złota + ostatnie młode (niedługo wydane) O ?? gupików (większość idzie do innego zbiornika) S 4 otoski przyujściowe S 4 kiryski panda S 2 kosiarki S 2 cierniooczki S 5 krewetek Amano S 12 krwawych Helenek S + kolonia świderkowców do spulchniania dna, wyselekcjonowana i przeniesiona z poprzedniego akwarium Rośliny w akwarium (na ile je potrafię zidentyfikować): Bacopa monieri lub crenata - trzeci plan, rząd mający stworzyć tło przy tylnej szybie, pnie się wysoko, małe listki. Chrismas lub Zdrojek Willow - porost na kamieniu z prawej strony, trzeci plan. Cryptocoryna wendtii i jakaś inna - w grupie drugi i pierwszy plan po prawej. Ceratopteris (Paprotnica) - trzy gniazda w drugim planie, na "wyspie", na środku, mała z prawej (główny wyłapywacz produktów przemiany materii z wody, rośnie jak szalona, co tydzień wycinane kilka liści). Gałęzatka - drugi plan, dno, okolenie "wyspy". Ludwigia Repens - drugi plan, grupa po prawej. Barclaya Longifolia - drugi plan, grupa po prawej. Mech Jawajski - trzeci plan, porost pokrywający "jaskinię" na wyspie. Monosolenium Tenerum (Pelia) lub Subwassertang (Wątrobowiec) - drugi plan, pokrycie kokosa. Sagitaria Natan lub Subulata - pierwszy i drugi plan, podstawowa "trawa" akwarium, sama się rozrasta docelowo tworząc "dywan". Lemna Minor (Rzęsa) - powierzchnia. Pistia - pływające, miękkie liście, długie korzenie. Linobium - pływające, gąbczaste liście, mniejsze korzenie. Wąkrątka białogłowa - pływające, unosi się pod wodą tworząc "sznur" liści. Są jeszcze trzy inne rośliny, na razie ich nie zidentyfikowałem. Film pokazujący jak akwarium wygląda teraz: Ostatnie zdjęcie akwarium przed zmianą obsady i przed pieleniem: Akwarium z nową obsadą i po przetrzebieniu roślinności: -- 110x30x35 Opti White 115L, Eheim biopower 240 (pre,wata Sera,LD,bio), deszczownia, Aquael APR200, dyfuzor Eheim 4002650, Aquael 150W, 3x21W 4000K-7000K, LED 16,2W green&blue, 2xRT-2, 2xRM84 Relpol, 2xProgramator czasowy DT03 DPM SOLID, 2x 40x40mm ArcticCooling 12V 12dB, pokrywa DIY 10mm PCW. 10 neonów Innesa, 10 razbor klinowych, 2 danio pręgowane, 2 mieczyki Hellera, 4 molinezje złote, 4 otoski przyujściowe, 4 kiryski panda, 3 kosiarki, 2 cierniooczki, 1 zbrojnik niebieski, 5 krewetek Amano, 12 Krwawych Helenek. Moje akwarium dzisiaj. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|