OW 90x45x45 182L
|
21-03-2013, 11:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2013 12:13 przez mrl. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
RE: OW 90x45x45 182L
(21-03-2013 09:15 )alarmowiec napisał(a): Kolego jak widzę nikogo nie słuchasz robisz jakieś paniczne ruchy więc wcale nie dziwi mnie wynik końcowy. Start na tym podłożu jest kolegom zabierającym tu głos doskonale znany. Same reguły których i tak nie przestrzegałeś nie zastąpią niestety doświadczenia. Każdy zbiornik startuje inaczej. Wykazując cierpliwość i stosując odpowiednią osadę czyścicieli na starcie jakoś krytykowanym przez ciebie kolegom pozwala na uzyskanie bardzo ładnych zbiorników . Nie robię żadnych panicznych ruchów i nikogo nie krytykuję. To, że z kimś się nie zgadzam, albo niektórych rad nie wdrażam w swoim zbiorniku, nie znaczy że nikogo nie słucham, bez sensu jest takie uogólnianie. Poza tym nie jestem "kolegą" i trochę uszczypliwe to pierwsze zdanie było. Po konsultacji z Panem z Zoogrande chciałem spróbować zdać się na rady bardziej doświadczonych osób. To, że przez trzy tygodnie bez nawożenia makroelementami kondycja zbiornika raczej uległa pogorszeniu, to wcale nie uważam że jest to w 100% wina osób które dawały mi jakiekolwiek rady. Może jest to po prostu mój brak doświadczenia, albo jakiś inny czynnik którego nie zauważyłem , więc nie obwiniam nikogo i nie krytykuje, ale to nie znaczy że możesz tu się do mnie zwracać jak do jakiegoś koleszki, który trzyma 2 rybki w kuli i zadaje pytania typu czemu woda jest brudna. Poza tym reszta Twojej wypowiedz też jest mało konkretna i za dużo nie wnosi, bo więcej by dało jakbyś napisał jakie błędy popełniłem przez te 3 tygodnie i jakieś konkretne sugerowane działania na przyszłość. Do maslo_82 - Konkretnie chodzi o to z cytatu ponieżej, o reszcie w ogóle nie chce mi się pisać. (20-03-2013 19:59 )maslo_82 napisał(a): Miałeś trzymać wszystko na zero fosfor i potas, a teraz mówisz że Ci się rozjechało. Fosforu nie podciągniesz nawet do 1ppm na nowym podłożu. To że ma dużo mniejsze liście, nie znaczy o złej kondycji, Piotrasa rotala miała mikroskopijne liście a wszyscy się ślinili na jej widok. 1. Cytat:Miałeś trzymać wszystko na zero fosfor i potas Jakbyś wyżej przeczytał, to nie miałem niczego "trzymać" na zero, jak już to miałem przestać dozować fosfor (P), azot (N) i nawóz mikroelementowy. Miał zostać potas (K) i dwutlenek węgla. Jeśli miałeś coś do dodania to mogłeś wcześniej napisać, że widzisz coś inaczej a nie na samym końcu. 2. Cytat:a teraz mówisz że Ci się rozjechałoNie napisałem, że się coś "rozjechało" 3. Cytat:Fosforu nie podciągniesz nawet do 1ppm na nowym podłożu.Nigdzie nie napisałem, że mam zamiar podciągać cokolwiek do jakiegoś konkretnego poziomu, bo poza tym że jest to na tym podłożu w tej chwili praktycznie niemożliwe (mówie o fosforze np), to lanie czego kolwiek tylko do samych wskaźników jest bez sensu, pomijając już dokładność testów akwarystycznych do wody. 4. Cytat:To że ma dużo mniejsze liście, nie znaczy o złej kondycji, Piotrasa rotala miała mikroskopijne liście a wszyscy się ślinili na jej widok.Mam rotale od Pana Piotrka i od razu jak je dostałem to miały 2-3 razy większe liście i później też rosły mając takie jak po posadzeniu. Teraz po przycince przed powstrzymaniem się od lania nawozów skarłowaciały trochę. 5. Cytat: krasnale by wyszły tak czy inaczej, a ogólnie glony poszły nie z powodu braku fosforu tylko dlatego że azotu nie utrzymałeś zerowego.To już kompletna bzdura, jak mam niby azot zerowy utrzymać? Mam codziennie 200% podmiany robić, podłoże wypłukać czy ryb nie karmić? Może chodziło Ci o to, że miałem go nie lać? Jeśli tak to nie, nie lałem azotu przez te 3 tygodnie w ogóle. A to że wydaje mi się, że jest go więcej niż było nie wiem do końca czym jest spowodowane. Może błąd testu. Do Twojego ostatniego posta się nie będę odnosił bo nie chce mi się już po prostu i tak jak pisałem wcześniej dziękuję za przyszłe rady już. Poradzę sobie bez nich. Jeszcze odnośnie krytyki "wujków dobra rada", Panów z Roślin Akwariowych czy innych akwarystów stosujących nawozy pośrednio do ograniczenia glonów, to część zbiorników prezentowanych przez nich wygląda 100x lepiej niż Twój, który widziałem i na tym forum, i w sklepie, i na targach w MTP. Nie chodzi mi o samą kompozycję, bo ta jest bardzo fajna, ale o ilość glonów porastających wszystko w Twoim zbiorniku. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości