OW 90x45x45 182L
|
21-03-2013, 10:50
|
|||
|
|||
RE: OW 90x45x45 182L
Logiczne jest, że skoro zaprzestajesz dozowania N i P to po to, żeby były niemierzalne. Ty natomiast zwyczajnie zatrzymałeś podawanie nie dbając o parametry wody i dziwisz się że efekt jest jaki jest. Obstawiam, że za dużo naczytałeś się "wujków dobra rada" na Roślinach Akwariowych (z całym szacunkiem do tego świetnego serwisu), którym wraz z ppm-ami rośnie poziom adrenaliny więc ładują tego niebotyczne ilości. Efekt tego jest taki, że na powierzchni wody często robi się syf, akwarium zamiast być przyjemnością staje się obowiązkiem, bo latanie z nożyczkami dwa razy tygodniu przyjemnością nie jest. Inna sprawa, że przy silnym oświetleniu i wysokich stężeniach w wodzie, trudno osiągnąć taką klarowność wody jak na jałowej wodzie.
Jak kiedyś napisałem do właściciela pewnej firmy produkującej nawozy samodozujące, i zapytałem jakiego nawozu powinienem użyć do zbiornika Lupusie (wysłałem link), żeby nie trzeba było lać nic innego, to pan wskazał który nawóz mam wziąć i napisał, że z oczywistych względów nawóz nie zawiera fosforu ani azotu. No ale to już taka skrajna sytuacja, jednak troszeczkę tego azotu potrzeba w zbiorniku który ma te pół roku. Twój zbiornik dostał glonów, bo dostałby ich tak czy siak (taka moja teoria) a to że pozwoliłeś żeby stężenie azotu tak urosło, tylko pomogło tym glonom. Jak nie masz krewetek Amano czy kosiarek i otosków to glony muszą wyjść i tyle. To że wychodzą glony jest zupełnie normalne i nie świadczy o złym nawożeniu, z tym tylko zastrzeżeniem że jak jest wysokie N i P to przybywa ich znacznie szybciej W naszym internecie panuje błędne mniemanie, że nawozy służą do utrzymania akwarium bez glonów, tym czasem służą one tylko do utrzymania roślin w odpowiedniej kondycji, a do całkowitej eksterminacji glonów używa się odpowiednich zwierząt. Świetnie to widać na zbiornikach bez stałego nadzoru (serwis co dwa tygodnie), gdzie te wszystkie "wujki dobra rada" poległy by bardzo szybko. Do używania soli (nawozy Easy Life to w prostej linii KNO3 i KH2PO4) trzeba mieć doświadczenie i na pewno nie powinno się ich dozować w takich ilościach jak się pisze powszechnie na RA. Nietrafione? W takim razie słucham, napisz o co konkretnie chodzi. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości