OW 90x45x45 182L
|
23-02-2013, 12:31
|
|||
|
|||
RE: OW 90x45x45 182L
1. Balance N i Aquashade nie używam na razie, bo został mi jeszcze azot i i fosfor z easy life.
2. Zasilam zbiornik podając codziennie Balance K i P i N z easy life tak aby tygodniowo wyszło 20ppm azotu i ok 1,5ppm fosforu. Zacząłem je podawać jak zauwazyłem brak bąbelkowania u roślin i po testach okazało się, że N i P wynoszą 0. Uważam, że większym błedem było by trzymanie się sztywno utartych zasad i instrukcji nie zważając na to co dzieje się w zbiorniku. 3. Czym katuję heńka? 4. Podmiany robię co tydzień. Wymieniam ok 30-35% wody. Leję odstaną kranówkę. 5. Wydaje mi się, że 3x39W na realne ok 150l wody powinno wystarczyć. (daje to ok 0,8w/l) Jeśli mógłbym prosić co na pierwszym i ostatnim zdjęciu wskazuje na słabe przenikanie światła to byłbym wdzięczny. 6. Korzeni nie preparowałem osobiście. 2-3 razy je wygotowałem tylko po zakupie ze sklepu. W ogóle nie barwią wody, przynajmniej jest to niezauważalne. Zdjęcia mogą wydawać się lekko żółtawe, ale to z winy ustawień aparatu. Z prosoilem to jest faktycznie problem, bo z tego co wiem to faktycznie mocno absorbuje fosfor przez ok 3-5 miesięcy. Jak nie leję w ogóle fosforu to rośliny przestają bąblować, anubias dostaje żółte liście, rotale mają w poprzek popękane liście, pojawia się masa zielenic. Dlatego z dwojga złego, postanowiłem lać normalne dawki dzienne i spokojnie czekać na to aż podłoże przestanie chłonąć. A co później będzie to zobaczymy |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości