Odpowiedz 
Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika
31-01-2013, 14:32
RE: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika
Małe moje sprostowanie -podłoże to czarnoziem /nie less/,ewidentna tłusta plama na powierzchni zwłaszcza
gdy kaskada dawała strumień pod lustro wody.Mogło nastąpić gnicie/obumieranie roślin z braku dostępu tlenu

hwojciech-boję się,że filtr zewnętrzny spowoduje zbytnią sterylność zbiornika,i zatraci się idea LT,chyba że będzie on posiadał tylko złoże mechaniczne z czasowo włączanym węglem aktywnym /w razie potrzeby/.Z drugiej strony będzie bardziej estetyczny od wewnętrznego.

pacmann-zbiornik jest świeży,ale chyba przedobrzyłem z tym czarnoziemem
jakie światło sugerujesz do takiego akwa-4 świetlówki?
filtr zew zdaje się powinien w LT mielić wodę 2x godzinę ,czyli 700-tka,ale jakby była słaba to wyrzucę na śmieci ,to może jednak 1200/1500
CO2-być może????? podam tyt próby z bimbrowni i jak się okaże Ok to kupię gotowy zestaw

Podpowiedzcie co z roślinami można zrobić.Myślałem o oczyszczeniu mechanicznym,dalej w jakiś antyglon i potem do kuwety z nawozem,czy można tak zrobić czy raczej zlikwidować i wstawić nowe?

Być może taka chybryda a la LT ma sens, ja mam mętlik w głowie od natłoku teorii,a wiele lat przerwy w akwarystyce powoduje,że odwołuję się do Waszego doświadczenia.
pozdrawiam
Tomasz
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika - Oxygen - 31-01-2013 14:32