Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika
|
30-01-2013, 17:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2013 20:25 przez Stiep. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika
Witam.
Założyłem akwa 320l brutto /netto ca 260l/ typu low tech. Popełniłem z całą pewnością wiele błędów i obecnie ładne po założeniu akwa wyglada jak stara nasza ukochana Warta. Ułożyłem na dnie warstwę ziemi lessowej kupionej w punkcie na Słupskiej,na to żwir bazaltowy ,roślinki z alledrogo różnej maści. Oświetlenie prehistoryczna belka Hailea 3x36W ze zwykłymi świetlówkami Philips 865 Day Light 36W -2szt Osram 840 Cool White 36 W-1szt Filtr kaskada Dolphin H 800 Jak uruchomiłem w listopadzie 2012 ,aż się chciało patrzeć... Po kilku dniach zaczęło się robić brązowo na żwirze,szybach...wszędzie. Przygasiłem światło i nic lepiej,dalej brązowo więc podmiany wody i światło.Wtedy niektóre liście pokryly się zielonym nalotem /glony/. Teraz co kilka dni podmiany wody,ściągnięcie syfu z roślin i mam spokój na 2-3dni.MAKABRA!!!!Wstyd wstawiać zdjęcie. Czytając Wasze wypowiedzi podejrzewam,że może to być oprócz okrzemek także sprawa obumarcia/gnicia materii. Rośliny marnieją robią się z nich strzepy! Niektóre liście robią się przeźroczyste/Amazonka/szkliste-może brak żelaza,wszystko ponad obumiera pokryte brązowawym nalotem. Podejrzewam też ,że totalnie zawalilem sprawę filtracji. Podpowiedzcie metodycznie krok po kroku co mam robić. Myślalem aby wszystko zacząć od nowa: 1/ usunąć podkład owego lessu /kto wie może jest źródłem krzemu/. 2/przepłukać porządnie żwir bazaltowy lub wymiana 3/z roślin usunąć glony w np kuwecie za pomocą radykalnej chemii lub usunąć wszystkie rośliny/mam nadzieję,że da się część odratować/. 4/zakpuić filtr zewnętrzny-brak jego jest zapewne przyczyną takiego stanu rzeczy -myślałem o Tetrze Ex 700 lub JBL Cristall Profi Green Line E 901----ale może one są za słabe.??? może wydajność powinna być ok 1200ltr 5/poprawić oświetlenie Zamówiłem na allegro złotą symfonię. Może też warto pomyśleć o dodatkowym nawożeniu CO2? Wdzięczny będę za Wasze podpowiedzi . pozdrawiam Tomasz wstawiłem zdjęcia dla kolegów. Poprawiłem zdjęcia. Następnym razem wstawiaj je w taki sposób, np, wg tej instrukcji: http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/sho...hp?tid=355 |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|