OW 90x45x45 182L
|
04-01-2013, 21:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2013 12:32 przez mrl. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
OW 90x45x45 182L
Witam,
Poniżej chciałem zaprezentować mój drugi zbiornik. Wcześniej posiadałem akwarium 70l, które niestety się rozszczelniło, korzystając z okazji pozwoliłem sobie zrobić przesiadkę na coś większego. Poniżej krótka fotorelacja z zakładania zbiornika. Start: Zbiornik został zalany 09.12.2012 Wymiary: 90x45x45cm OptiWhite Oświetlenie: 3x39W, 2x6500K + 1xSylvania Grolux Filtr: JBL e901 Podłoże: 3x9l ProSoil Dekoracje: manten stone ok 15kg i korzenie mangrowca Rośliny: - rotala rotundifolia red - rotala wallichii - hemianthus callitrichoides - staurogyne repens - anubias nana - microsorium - hydrocotyle Japan Nawożenie: Ferka Balance K, Aquatilizer, Balance N, Aquashade Co2 z butli Woda: kranówka, ph: 6,8, GH: 14, KH: 7, reszty jeszcze nie mierzyłem. Obsada: - 2 parki pielegniczki ramireza - 20szt rosbora galaxy - 9szt otosków - krewetki red cherry Poniżej kilka zdjęć z zakładania zbiornika Po zalaniu: Drugi dzień po zalaniu: 13 dzień: I na koniec, żeby nie było tak różowo, wyjeżdżając na święta musiałem zostawić akwarium bez opieki na 5 dni. Pech chciał, że akurat 2 dni pod dołożeniu 3 świetlówki programator się zaciął i przez 4 doby non stop paliły sie wszystkie świetlówki. To co zobaczyłem po powrocie ścięło mnie z nóg, nawet nie zrobiłem zdjęcia. Całe akwarium było obklejone brązową awatą, wyglądająca identycznie jak Rhizoclonium nitkowate. Usunąłem mechanicznie tyle ile się dało i zaciemniłem akwarium na 3 doby, jednak mimo to bardzo szybko glony odrastają. Poniżej stan na na ok 3 dni temu. Dzisiaj jest juz znacznie lepiej. Przed wczoraj wpuściłem Otoski i jest o niebo lepiej w kwestii glona. Wieczorem wrzucę aktualną fotkę. Miałem dość duże szczęście przy zakupie roślin. Rotale, hydrocotyle i staurogyne kupiłem w naprawdę mega dobrej kondycji od użytkownika Piotras200. Także polecam. Również szczerze polecam zakupy u Pana prowadzącego sklep w czerwonej torebce. Za niewygórowaną cenę zakupiłem u niego 2 pokaźne microsoria i 4 anubiasy. Wszystkie roślinki bardzo szybko się przyjęły i rosną aż miło patrzeć |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości