Odpowiedz 
Pomocy, trudny przypadek z roslinami
19-07-2012, 21:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2012 22:05 przez dawid_black. Powód: Nowe informacje)
Pomocy, trudny przypadek z roslinami
akwarium ma tydzień, i z dnia na dzień z roślinami coraz gorzej.
Podłoże bazalt pod spodem ziemia ogrodowa, pokrywa przerobiona 2x15W na niecałe 50litrów.
Nie posiadam butli, chciałem pociągnąc na węglu w płynie plus nawozy.

Na początku, po zasadzeniu lałem tylko Easy Carbo i naswietlałem ok 10 godzin. Po dwóch dnia było widać ze roślinom to nie służy, pojawiały sie przebarwienia. trzeciego dnia zastosowałem podwójną dawke EC oraz podwójne zalecane dawki K+, MacroRed, Ferro+z mikro firmy aqua art. Naświetlanie skróciłem do 6 godzin i tak do dnia dzisiejszego. Dziś jest 6 dzień.
Prędkość niszczenia trochę spowolniała ale nadal postępuje Sad
Ponadto woda jest zabarwiona, wchodzi w lekko brązowo żółtawy kolor, zrobiłem też małą podmiankę żeby zobaczyc czy zabrwienie ustąpi choć troche (jesli bylo spowodowane np ziemią ogrodową), ale nic się nie zmieniło. W dodatku widać taki jakby pyłek pływajacy i łapiący sie wszystkiego. Na roślinach robią się z niego ala malutkie mini nitki. Dziś zauważyłem tez na powierzchni powłoczke wygaldającą jak z kurzu...
Rece mi juz opadają, nie chciał bym wymarcia juz na samym starcie, nie mam niestety testów, ale woda z kranu standardowo twarda jak chyba wszędzie w poznaniu. Proszę was o jakies pomysły, gdyż niestety wczoraj nie udało mi sie dotrzec na spotkanie w malcie.

Na tym zdjeciu widac delikatnie jak osiada pyłek na marsyli
[Obrazek: 44636823.jpg]
Shot at 2012-07-19

[Obrazek: 49427199.jpg]
Shot at 2012-07-19

[Obrazek: 37016936.jpg]
Shot at 2012-07-19

[Obrazek: 89458069.jpg]
Shot at 2012-07-19
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz