375L - Roślinne - fotorelacja z powstawania
|
15-03-2012, 00:13
|
|||
|
|||
RE: 375L - Roślinne - fotorelacja z powstawania
No to już jestem po pracy.
Więc: Simon: Czy ja wiem czy czyste są te stawy na Dębinie. hmm Ludzie tam ryby łowią więc nie są chyba aż tak zanieczyszczone. Korzeń co prawda ładnie waniał szlamem po wyjęciu. Ale przeleżał rok na balkonie i wysechł... Po pierwszym zamoczeniu woda była cała brązowa ale po porządnym płukaniu i namoczeniu już nie jest tak źle. Mam nadzieje, że w przeciągu pół roku sam utonie i będę się mógł kamlota pozbyć... pacmann: Też dużo czytałem o Manado i nie byłem do końca pewny czy dobrze robię. Przeważyła cena, bo amazonia do takiego litrażu mocno by budżet ukruszyła. Ogólnie płukanie masakra. Na początku woda ceglasta. Ale nabierałem garściami manado do łapki na ryby i pod prysznic przepłukać i tak pokolei aż całe 35l było przepłukane. Po zalaniu zbiornika pełno powietrza w podłożu. Całe jest bardzo leciutkie (ponoć z czasem trochę jest z tym lepiej). Sadzenie roślin pincetą bardzo proste. Należy tylko głębiej wsadzać łodygowce bo wypłyną. Ja wsadzałem razem z pierwszą parą liści więc nie miało szans aby wypłynęło. Gorzej z trawą. Tzn trzymać się trzyma ale czuję, że jakbym wpuścił kiryski i by przeszły po dnie to całe by pływało na powierzchnię. Dlatego z rybami czekam też aż się wszystko ukorzeni. Ogólnie na razie jestem z podłoża zadowolony. A co do aquabasis się nie wypowiem bo jeszcze nie widzę różnicy. Marmot: zbiornik klejony na zamówienie w firmie convitro. Ocena wykonania tak 7/10 tzn. sylikon położony trochę niedbale, nierówno, I wymiary akwa to są tak +-3-4mm ale jest szczelne a ja takim perfekcjonistą nie jestem więc ogólnie jestem zadowolony. Co do parowania to dokładnie nie wiem ale około 5l/24h bo dolewam tak z dwa baniaczki co dwa dni. DUANDR: Chciałem akwa otwarte a wzmocnienia "szpecą". Akwa o tych wymiarach może być z szyby 10mm ale muszą być wzmocnienia wzdłużne i poprzeczne. Przy tym litrażu z szyby 12 nie musi być. Dowiadywałem się o tym od szklarza i szukałem w necie. Akwarium zalane na środku odkształca się o około 4mm. Moja 126 z wzmocnieniami o tyle się odchylała. Początkowo chciałem 450l ale żeby było bez wzmocnień przy 60cm wysokości musiałaby być szyba 15mm a to drastycznie podniosło by cenę baniaka. Co do maszynowni to nic do pokazania nie ma... filtr jbl i butla co2 6kg i to wszystko... Każdy wie jak to wygląda pannanikt001: No teraz przy tym oświetleniu to w pokoju 18m2 mam stadion piłkarski Lampę na suficie mogę zdemontować hehehe... Co do wilgoci to jak pokoj zamknięty przez pół dnia to jak się wchodzi to czuć trochę wilgoć. ale przy otwartych drzwiach prawie wcale nie odczuwalna. (Po powrocie z pracy uchyle okno na 2min i wszystko wraca do normy) - 126l -RIP - Roślinne 375l |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|