RAGWORK 60 L krajobraz górski
|
05-01-2014, 19:26
|
|||
|
|||
RAGWORK 60 L krajobraz górski
RAGWORK 60 L
Akwarium zalane 1 stycznia 2014, zdjęcia przedstawiają akwarium od razu po zalaniu oraz następnego dnia. Akwarium: 60x35x33h Oświetlenie: belka slim 4aqua T5 2x24 (świetlówki z zestawu z belką) Filtracja: Eheim 2213 (ehfi mech 1L, Substrat Pro 2L, gąbka) Podłoże: AquaArt - ASII (ok 16l) Skały: Syriuss Stone Nawożenie: ? tutaj pytanie do Was, ale o tym później. Na dzień dzisiejszy butla CO2, 2-3 bąble na sekundę Rośliny: Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’ in vitro (5 pudełek) Zwierzaki: narazie brak, ale docelowo krewetki Amano I white pearl oraz Aplocheilichthys normani Lśniącooczka Normana Przepraszam za słabą jakość zdjęć. Jest to moje trzecie podejście do akwarystyki z czego pierwsze było bardzo udane, drugie niewypał z powodu pośpiechu, no i teraz startuję z tą aranżacją Ragwork. Bazując na doświadczeniu, że mocno obsadzony zbiornik na starcie daje szansę zwycięstwa z glonami zasadziłem tyle heńka ile dałem rade. Trochę mi powypływał, ale uzbroiłem się w cierpliwość i jakoś się z nim uporałem. Aranżacja ma na celu przedstawiać krajobraz górski i optycznie powiększyć mały zbiornik. Stąd padł wybór na małego henia i docelowo małe rybki jakimi są lśniocooczki. Plan na zbiornik mam tatki: oświetlenie 1 tydzień 5h/dzień, 2 tydzień 6h/dzień, 3,4 tydzień 7h/dzień, i dalej jeśli się nie zazieleni glonami to 8h/dzień Podmiany wody co 3 dni 30% przez pierwszy miesiąc, później 30% raz na tydzień (woda z filtra osmozy zestaw kuchenny przykranowy z mineralizatorem) Jeśli chodzi o nawożenie to zakupiłem zestaw nawozów AQUABOTANIQUE: • Planta Activ Potas • Planta Activ Liquid Carbon • Planta Activ Mikroelementy • Planta Activ Makroelementy • Planta Activ Fe+ Power Colour Jedynie w przypadku potasu producent rozpisał dawkowanie i tak po podmianie dodaje 15ml. W przypadku pozostałych nawozów mam mętlik w głowie co kiedy wprowadzić oraz w jakiej ilości. Na opakowaniu mam jedynie info, że makro 1ml podnosi NO3 o 1 ppm, mikro 1 ml na 50L codziennie a po podmianie pięciokrotną dawkę dzienną. Wolę nie szaleć z dawkami nawozów, więc proszę Was o radę. Uwzględnijcie proszę przy propozycjach mój plan z podmianami wody i czasem „świecenia”. Pozdrawiam Marcin |
|||
05-01-2014, 21:59
|
|||
|
|||
RE: RAGWORK 60 L krajobraz górski
Ładne szkło. Jeżeli chodzi o nawozy to mikro i potas na początek wystarczy, dopiero po kilku tygodniach włączyłbym resztę.
Poza tym warto byłoby dorzucić coś szybko rosnącego na początek np. rotale. Dawaj znać jak się to będzie rozwijać. Pozdrawiam |
|||
05-01-2014, 23:15
|
|||
|
|||
Fajny hardscape, u mnie małe heniek cuba ładnie rósł na CO2 z bimbrowni i żelazie, tylko latem go zabiłem zbyt wysoką temperaturą ale to jeszcze trochę czasu
|
|||
06-01-2014, 01:49
|
|||
|
|||
No ładnie się zapowiada
Ten heniek to najprawdopodobniej padnie, jak sadzi się tą roślinę, to 2/3 musi być pod podłożem, tylko 1/3 powinna wystawać nad, niestosowanie się do tej zasady jest główną przyczyną gnicia tej rośliny, po posadzeniu. |
|||
06-01-2014, 02:33
|
|||
|
|||
Hm raczej tylko dłużej się rozrasta ale żeby gniła u mnie nawet z korzeniami na wierzchu się nie zdarzyło
|
|||
07-01-2014, 21:07
|
|||
|
|||
Cześć,
heniek był sadzony dosyć głęboko w glebie, ale siła wyporu zrobiła swoje. Aktualnie henio cieszy oko i ładnie się rozrasta. Po miesiącu od startu przed przycinką wrzucę foto. Mam nadzieję, że nie wykrakałeś z tym gniciem ;)Zmieniłem jedynie świecenie na 1x24 W 8h, od środy zaczynam 2x24W 7h. Pozdrawiam Marcin |
|||
20-01-2014, 22:43
|
|||
|
|||
Cześć,
przedstawiam baniak 20 dni po zalaniu... Świecę 8,5 h 2x24, podmiany wody 30% z osmozy z mineralizatorem co 4 dni. Przy każdej podmianie dodaje bakterie i 15 ml potasu. Dzisiaj po raz pierwszy dodałem do podmiany 2 ml mikro. Jestem bardzo zadowolony z aktualnego etapu. Co najważniejsze glonów brak jakichkolwiek od samego początku, nawet żadnego osadu nie mam na kamieniach. Myślę, że jest to spowodowane przede wszystkim częstymi podmianami wody. Henio rośnie i bąbluje jak szalony (jeszcze przed pierwszą przycinką). Ogólnie wszystko ok Co myślicie już ciąć Henia? czy jeszcze poczekać? Dodatkowo chciałem zapytać o dodatkowe dawkowanie nawozów, czy wprowadzać już makro i żelazo? W baniaku zagościły 3 otoski, 17x lśniącooczka, 5 krewetek amano, 6 krewetek yellow Pozdr Marcin |
|||
20-01-2014, 23:19
|
|||
|
|||
Bardzo fajnie zarasta, z mojego doświadczenia, jak będziesz za długo czekał z przycinką to będzie wypływał ale ekspertem nie jestem, ja bym ciął.
|
|||
20-01-2014, 23:24
|
|||
|
|||
Start zbiornika elegancki czysto i to lubie. Trawnik zdecydowanie do cięcia ,tnij jak najszybciej.
|
|||
21-01-2014, 22:38
|
|||
|
|||
Przytnij bo powinien być jednolity dywan a nadal widać w których miejscach sadziłeś
Traszki, zielsko i skorupiaki |
|||
23-01-2014, 22:42
|
|||
|
|||
Cześć,
dzięki za miłe słowo. Jeśli kogoś to interesuje to przeprowadziłem testy zoolek i wyszło mi to to: PH 7,0 GH 13 KH 9 PO4 0,25 NO3 10 PS. trawnik przycięty, ale z foto poczekam do pełnego zarośnięcia baniaka Pozdr Marcin |
|||
24-01-2014, 01:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2014 01:45 przez edison.)
|
|||
|
|||
Odp: RAGWORK 60 L krajobraz górski
A mozesz zbadać wode którą masz z filtra RO ?
http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości