Odpowiedz 
RAGWORK 60 L krajobraz górski
05-01-2014, 19:26
RAGWORK 60 L krajobraz górski
RAGWORK 60 L

Akwarium zalane 1 stycznia 2014, zdjęcia przedstawiają akwarium od razu po zalaniu oraz następnego dnia.

Akwarium: 60x35x33h

Oświetlenie: belka slim 4aqua T5 2x24 (świetlówki z zestawu z belką)

Filtracja: Eheim 2213 (ehfi mech 1L, Substrat Pro 2L, gąbka)

Podłoże: AquaArt - ASII (ok 16l)

Skały: Syriuss Stone

Nawożenie: ? tutaj pytanie do Was, ale o tym później. Na dzień dzisiejszy butla CO2, 2-3 bąble na sekundę

Rośliny: Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’ in vitro (5 pudełek)

Zwierzaki: narazie brak, ale docelowo krewetki Amano I white pearl oraz Aplocheilichthys normani Lśniącooczka Normana

Przepraszam za słabą jakość zdjęć.
[Obrazek: 520b045b2ea43c3bm.jpg]
[Obrazek: 0b3255f9da2f9076m.jpg]
[Obrazek: 4fd9301f9e8cea1dm.jpg]
[Obrazek: a96642e21c44e256m.jpg]
Jest to moje trzecie podejście do akwarystyki z czego pierwsze było bardzo udane, drugie niewypał z powodu pośpiechu, no i teraz startuję z tą aranżacją Ragwork.

Bazując na doświadczeniu, że mocno obsadzony zbiornik na starcie daje szansę zwycięstwa z glonami zasadziłem tyle heńka ile dałem rade. Trochę mi powypływał, ale uzbroiłem się w cierpliwość i jakoś się z nim uporałem. Aranżacja ma na celu przedstawiać krajobraz górski i optycznie powiększyć mały zbiornik. Stąd padł wybór na małego henia i docelowo małe rybki jakimi są lśniocooczki.

Plan na zbiornik mam tatki:
oświetlenie 1 tydzień 5h/dzień, 2 tydzień 6h/dzień, 3,4 tydzień 7h/dzień, i dalej jeśli się nie zazieleni glonami to 8h/dzień

Podmiany wody co 3 dni 30% przez pierwszy miesiąc, później 30% raz na tydzień (woda z filtra osmozy zestaw kuchenny przykranowy z mineralizatorem)

Jeśli chodzi o nawożenie to zakupiłem zestaw nawozów AQUABOTANIQUE:
• Planta Activ Potas
• Planta Activ Liquid Carbon
• Planta Activ Mikroelementy
• Planta Activ Makroelementy
• Planta Activ Fe+ Power Colour

Jedynie w przypadku potasu producent rozpisał dawkowanie i tak po podmianie dodaje 15ml. W przypadku pozostałych nawozów mam mętlik w głowie co kiedy wprowadzić oraz w jakiej ilości. Na opakowaniu mam jedynie info, że makro 1ml podnosi NO3 o 1 ppm, mikro 1 ml na 50L codziennie a po podmianie pięciokrotną dawkę dzienną.

Wolę nie szaleć z dawkami nawozów, więc proszę Was o radę. Uwzględnijcie proszę przy propozycjach mój plan z podmianami wody i czasem „świecenia”.

Pozdrawiam
Marcin
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-01-2014, 21:59
RE: RAGWORK 60 L krajobraz górski
Ładne szkło. Jeżeli chodzi o nawozy to mikro i potas na początek wystarczy, dopiero po kilku tygodniach włączyłbym resztę.
Poza tym warto byłoby dorzucić coś szybko rosnącego na początek np. rotale.
Dawaj znać jak się to będzie rozwijać.
Pozdrawiam
05-01-2014, 23:15
Fajny hardscape, u mnie małe heniek cuba ładnie rósł na CO2 z bimbrowni i żelazie, tylko latem go zabiłem zbyt wysoką temperaturą ale to jeszcze trochę czasu Smile
06-01-2014, 01:49
No ładnie się zapowiada Smile

Ten heniek to najprawdopodobniej padnie, jak sadzi się tą roślinę, to 2/3 musi być pod podłożem, tylko 1/3 powinna wystawać nad, niestosowanie się do tej zasady jest główną przyczyną gnicia tej rośliny, po posadzeniu.
06-01-2014, 02:33
Hm raczej tylko dłużej się rozrasta ale żeby gniła u mnie nawet z korzeniami na wierzchu się nie zdarzyło Smile
07-01-2014, 21:07
Cześć,

heniek był sadzony dosyć głęboko w glebie, ale siła wyporu zrobiła swoje. Aktualnie henio cieszy oko i ładnie się rozrasta. Po miesiącu od startu przed przycinką wrzucę foto. Mam nadzieję, że nie wykrakałeś z tym gniciem ;)Zmieniłem jedynie świecenie na 1x24 W 8h, od środy zaczynam 2x24W 7h.

Pozdrawiam
Marcin
20-01-2014, 22:43
Cześć,

przedstawiam baniak 20 dni po zalaniu...

[Obrazek: 013f7a4bd8f9bd3cm.jpg]

[Obrazek: efd914ae9c4acedfm.jpg] [Obrazek: 6d350e1ab150aacfm.jpg]
[Obrazek: 0a7931b7c9201849m.jpg] [Obrazek: 6f95ecda8647eedfm.jpg] [Obrazek: 9aacdb5b029ed96am.jpg] [Obrazek: a5656e7b19d365e9m.jpg]

Świecę 8,5 h 2x24, podmiany wody 30% z osmozy z mineralizatorem co 4 dni. Przy każdej podmianie dodaje bakterie i 15 ml potasu. Dzisiaj po raz pierwszy dodałem do podmiany 2 ml mikro.

Jestem bardzo zadowolony z aktualnego etapu. Co najważniejsze glonów brak jakichkolwiek od samego początku, nawet żadnego osadu nie mam na kamieniach. Myślę, że jest to spowodowane przede wszystkim częstymi podmianami wody. Henio rośnie i bąbluje jak szalony (jeszcze przed pierwszą przycinką). Ogólnie wszystko okSmile

Co myślicie już ciąć Henia? czy jeszcze poczekać?
Dodatkowo chciałem zapytać o dodatkowe dawkowanie nawozów, czy wprowadzać już makro i żelazo?

W baniaku zagościły 3 otoski, 17x lśniącooczka, 5 krewetek amano, 6 krewetek yellow

Pozdr
Marcin
20-01-2014, 23:19
Bardzo fajnie zarasta, z mojego doświadczenia, jak będziesz za długo czekał z przycinką to będzie wypływał ale ekspertem nie jestem, ja bym ciął.
20-01-2014, 23:24
Start zbiornika elegancki czysto i to lubie. Trawnik zdecydowanie do cięcia ,tnij jak najszybciej.
21-01-2014, 22:38
Przytnij bo powinien być jednolity dywan a nadal widać w których miejscach sadziłeś Wink

Traszki, zielsko i skorupiaki Wink
23-01-2014, 22:42
Cześć,

dzięki za miłe słowo. Jeśli kogoś to interesuje to przeprowadziłem testy zoolek i wyszło mi to to:
PH 7,0
GH 13
KH 9
PO4 0,25
NO3 10

PS. trawnik przycięty, ale z foto poczekam do pełnego zarośnięcia baniaka

Pozdr
Marcin
24-01-2014, 01:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2014 01:45 przez edison.)
Odp: RAGWORK 60 L krajobraz górski
A mozesz zbadać wode którą masz z filtra RO ?

http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek
http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości