[ Zdaniem żony o wiele za dużo L ] Mięsożerna Tanga :)
|
24-10-2013, 14:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2013 14:50 przez smoko.)
|
|||
|
|||
[ Zdaniem żony o wiele za dużo L ] Mięsożerna Tanga :)
Jako, że rybka lubi pływać, a moje Frontki dość szybko rosną, z okazji zbliżających sie ich 3 urodzin, postanowiłem postawić im nowy dom
Miejsce budowy: Swarzędz Główny projektant: Smoko Inwestor i koordynator prac: Smoko Kierownik budowy: Smoko Wykonawcy: Smoko + firmy podwykonawcze Dyrektor techniczny i szantażysta: żona Najpierw fundamenty: *Stelaż stalowy z profili 60x40x3 i 40x40x3 mm całość ocynkowana. *Obudowa płyta meblowa Następnie powstały ściany: *Szkło grubości 15 mm- front i 1 bok Opti *Dno dzielone *Wzmocnień dużo Kolejny etap to wykonywanie instalacji sanitarnej wod-kan. *sump *pudełko z grzebieniem i otworami w bocznej szybie *tacka zraszająca *filtr zraszany *instalacja klejona z PVC *pompa Grundfosa C.O. Następnie nastąpiła kontrola wytrzymałości ścian i rozruch instalacji wod-kan-c.o. Ciąg dalszy budowy nastąpi Pozostał nam : *dach *elektryka *wentylacja *elewacja *wykończenie wnętrz Pozdrawiam Smoko KIEROWNIK BUDOWY 2016 l -10x Cyphotilapia Frontosa Blue Mpimbwe F1 + 6x Altolamprologus Calvus Black Zaire F1+5x Synodontis Petricola F1+ 10x Cyprichromis Microlepidotus Kasai F0 + 4x Neolamprologus Buescheri Katoto + 4x Plathythelphus Armata WF/ krab biały + Para Neolamprologus mustax Mbita WF + 9x Paracyprichromis blue neon WF 450l - morszczak |
|||
24-10-2013, 15:45
|
|||
|
|||
RE: [ Zdaniem żony o wiele za dużo L ] Mięsożerna Tanga :)
Smoko, jesteś nieżle popaprany/ /oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Tylko Ci pozazdrościć, nie tylko metrażu,ale także możliwości i finansowych i innych. Osobne pozdrowienia i ukłony dla żony. Niech moc będzie z Wami.Amen Czekam na cd.
96 L Brzankarium: brzanka mszysta - Puntius tetrazona 10 szt brzanka pieciopręga - Puntius pentazona 5 szt kirysek pstry - Corydoras paleatus 5 szt krewetki Red Cherry ilość nieznana |
|||
24-10-2013, 17:24
|
|||
|
|||
Rozumiem, że następny baniak umożliwi nurkowanie w nim ? Pozazdrościć.
|
|||
24-10-2013, 19:52
|
|||
|
|||
Wielki szacun Smoko :)
|
|||
24-10-2013, 22:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2013 22:04 przez Grzegorz.)
|
|||
|
|||
Aloo
Tak , tak z takim litrażem możesz już startować na Arowana.pl Poproszę jeszcze o wymiary tej sadzawki i zasadę działania tego filtra. Pozdr. Grzegorz |
|||
25-10-2013, 19:35
|
|||
|
|||
Polać kierownikowi budowy !
Świetna robota |
|||
25-10-2013, 21:27
|
|||
|
|||
To chyba marzenie niejednego zapaleńca, pogratulować! Ja bym tam roslinniaka urządził ;]
|
|||
25-10-2013, 21:44
|
|||
|
|||
Mimo iż nie gustuję w tego typu akwarystyce, to wielki szacun za przedsięwzięcie i za piękne ryby
|
|||
26-10-2013, 01:03
|
|||
|
|||
No, jest się czym pochwalić Pozazdrościć tylko. Brawo, tak trzymać Jakie wymiary?
|
|||
26-10-2013, 11:48
|
|||
|
|||
Prace przy konstrukcji dachu trwają
dziś w planach położenie dachówki (oklejanie ) Grzegorz napisał(a):Aloo Od wewnątrz do boku akwarium jest przyklejone pudło przelewowe(50x15x10) z grzebieniem . W szybie bocznej są wywiercone 2 przelewy fi 40 i fi 32 Sump ma ponad 300l objętości (choć wody w nim będzie mało bo to filtr zraszany). W skrócie działanie filtracji: -woda przelewa się przez grzebień do pudła wewnętrznego -następnie rurą fi40 + awaryjnie fi32 płynie na 3 gąbki różnych frakcji(być może dołożę jeszcze włókninę) -po przesiąknięciu przez gąbki trafia na tackę zraszaną -następnie przepływa przez 120 kg grysu koralowego, po czym przez kratkę pod spodem przelatuje na sam dół -następnie poprzez otwór w bocznej ściance sumpa na dole jest pompowaną przy pomocy pompy Grundfos 25-40 do głównego zbiornika. Obecnie bez wkładu w filtrze (choc on pewnie nie wiele zmieni) spiętrzenie wody na 80 cm długości grzebienia wynosi około 8-10 mm na 3 biegu pompy. Zużycie prądu pompy na 3 biegu wynosi około 45W, a filtr taki w założeniu powinien odpowiadać 10 filtrom kubełkowych o mocy 50W . W założeniu planuje podmianki 10-15% raz na miesiąc ale czas pokaże. Pozdrawiam KIEROWNIK BUDOWY 2016 l -10x Cyphotilapia Frontosa Blue Mpimbwe F1 + 6x Altolamprologus Calvus Black Zaire F1+5x Synodontis Petricola F1+ 10x Cyprichromis Microlepidotus Kasai F0 + 4x Neolamprologus Buescheri Katoto + 4x Plathythelphus Armata WF/ krab biały + Para Neolamprologus mustax Mbita WF + 9x Paracyprichromis blue neon WF 450l - morszczak |
|||
26-10-2013, 16:17
|
|||
|
|||
Aloo
Teraz kiedy już wiemy jak to ma działać pozwolę sobie poczynić kilka uwag-pytań. Jak znam temat filtracji w dużych zbiornikach to grzebień przelewowy lubi być kłopotliwy , a to przez ''opadłe'' liście a to przez glony itp. dziadostwo i dlatego na ten przykład ja zrezygnowałem z grzebieni na rzecz innego rozwiązania o ,którym opowiem Twojej żonie jak przyjadę ostatecznie ją przekonać do tego bajora.. Dalej ,małe otwory w płytce zraszającej są za małe i będą zarastać, na bank. Pytanie co z hałasem spadającej wody i po co jest tych sześć przegród na samym dole. Nadal nie znamy wymiarów-litrażu tego zbiornika.No chyba ,że ukrywasz je przed żoną:)obiecuję ,że jej nie zdradzę. Moim zdaniem szkoda takiego litrażu na Tangi czy inne Malawi. Pozdr. G. |
|||
26-10-2013, 20:43
|
|||
|
|||
Na grzebieniu mam spiętrzenie tylko 8-10 mm(ma on aż 80 cm długości), wiec zapasu mam ponad 2 cm , a zgniłych liści nie będzie bo nie mam roślin.
Kratka zraszana ma duze dziury, bo aż fi 4, poprzednicy najczesciej stosowali fi 3 , a glonów za wiele na niej nie wyrośnie, bo w sumpie nie ma w ogóle światła. Kratke w razie co mogę czyścić przy co 2 tyg płukaniu gąbek Szyby na dole służą do oparcia dolnej kratki na której spoczywa 120 kg grysu. Szyby te mają 20 cm wysokości żeby złoże nie zalegało w wodzie. Filtracje już testowałem (bez grysu) i chodzi bardzo ładnie. KIEROWNIK BUDOWY 2016 l -10x Cyphotilapia Frontosa Blue Mpimbwe F1 + 6x Altolamprologus Calvus Black Zaire F1+5x Synodontis Petricola F1+ 10x Cyprichromis Microlepidotus Kasai F0 + 4x Neolamprologus Buescheri Katoto + 4x Plathythelphus Armata WF/ krab biały + Para Neolamprologus mustax Mbita WF + 9x Paracyprichromis blue neon WF 450l - morszczak |
|||
26-10-2013, 21:39
|
|||
|
|||
Odp: [ Zdaniem żony o wiele za dużo L ] Mięsożerna Tanga :)
Smoko nas trzyma w niepewności z tym litrazem i wymiarami, mi to wygląda na 3 metrowy zbiornik i jakies 1500l.
http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
26-10-2013, 23:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2013 23:10 przez alarmowiec.)
|
|||
|
|||
Wysokość podstawy jakieś 20cm na kolano tzn że 70 cm - 1 zdjęcie
są szersze jak wysokie(zresztą zewnętrzne są szersze) co daje mi długość zbiornika 350 cm . Pole zraszające to chyba 50x50 więc z proporcji konstrukcji głębokość zbiornika chyba metr ale tu mogę się mylić i może być 80cm. Wysokość to chyba tyle co wysokość podstawy więc 70cm Więc obliczamy 350x100x70 daje nam 2450 litrów lub 350x80x70 daje 1960 litrów |
|||
26-10-2013, 23:45
|
|||
|
|||
Prawie jak Sherlock Holmes Dopóki smoko nie powie i tak nie będziemy dokładnie wiedzieć, ale tak czy siak jest to spory basen .
160L, 27L. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości