Jaki zestaw Co2 wybrać?
|
23-12-2012, 16:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2012 16:13 przez edison.)
|
|||
|
|||
RE: Jaki zestaw Co2 wybrać?
(19-12-2012 00:53 )alarmowiec napisał(a): zaworu który umożliwi ewentualne zamykanie układu na noc i ewentualne otwieranie w dzień . Choć sam uważam że tak nie powinno się robić to jednak powinna taka możliwość być . Zawór na butli do tego się nie nadaje a precyzyjny po ustawieniu tym bardziej . Przydałby się jakiś mały zawór kulowy . Taki zawór kulowy do gazu (żółty) można założyć między butlę a reduktor czy za reduktorem. Z instrukcji,gwarancji mojego zestawu napisali że przy otwieraniu butli reduktor powiniem być zamknięty aby nie doszło do jego uszkodzenia. Myślę właśnie nad prostym zaworem lub w konieczności elektrozaworem . |
|||
24-12-2012, 00:11
|
|||
|
|||
RE: Jaki zestaw Co2 wybrać?
No to następny kwiatek . Faktycznie gdyby otworzyć zwór butli przy reduktorze ustawionym na wysokie ciśnienie (tzn bardzo otwarty ) i nic z nim to może dojść do gwałtownego obniżenia temp. gazu i schłodzenia całego układu do zamrożenia włącznie (zasada działania lodówki ) co mogłoby spowodować uszkodzenie reduktora jak i zablokowanie zaworu na butli . Przy naszych cieńkich wężykach i niskim ciśnieniu pracy wydaję mi się mało prawdopodobne .
Zdecydowanie taki zawór kulowy należy zamontować za reduktorem gdyż ciśnienie w butli tylko reduktor wytrzyma . Zaworek chyba można kupić w Fachmanie na Głogowskiej ( jutro to sprawdzę ) . Ważne żeby był nie duży o pasowa gwintami |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|