|
Zestaw co2 - czy warto?
|
|
02-12-2012, 19:52
|
|||
|
|||
|
Zestaw co2 - czy warto?
Witam ponownie, postanowiłem zamienić bimbrownie na butlę. Na nowy zestaw mnie nie stać więc szukam używanego. Znalazłem takie ogłoszenie
Butla 6 kg legalizacja do 2017r. + całośc osprzetu widocznego na zdjęciach: Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Możecie jako specjaliści więksi odemnie ocenić? Czy coś z zdjęć może wyglądać na nie takie jakieś uwagi. Co ewentualnie bym musiał w tym wymienić coś dokupić itp. Cena to 100 zł plus ew. koszt przesyłki zakładam ok 30 zł + koszt napełnienia. Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
|
02-12-2012, 20:01
|
|||
|
|||
|
RE: Zestaw co2 - czy warto?
Brak zegarów przy reduktorze... nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania
. Dodatkowo 6kg butla nawet pusta to większy koszt wysyłki niż 20-30zł. Także się dobrze zastanów, bo jak dokupisz to co ci brakuje to wyjdzie ci drożej niż dobry zestaw na allegro...http://allegro.pl/butla-co2-z-reduktorem...29679.html Tu masz przykład... zostanie ci kupić dyfuzor np. na początek kostkę lipową aquamedic, zanim uzbierasz na coś droższego i zaworek zwrotny za 5zł... Nie wyobrażam sobie nie mieć w domu "kawałka szkiełka z wodą"
|
|||
|
02-12-2012, 20:27
|
|||
|
|||
|
30 zł starczy na przesyłkę bo tyle podała mi ta osoba co chce sprzedać. Sądzę że i cenę jeszcze utarguje o jakieś 20 zł
![]() A co jeszcze brakuje przy tym ?? Czy legalizacja do 2017 roku czy potem można ją przedłużyć jakoś czy butla na złom się będzie nadawać? Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
|
02-12-2012, 20:35
|
|||
|
|||
|
Legalizację można przedłużyć tylko 6 kilowa butla trochę zajmuje miejsca sam mam taką .
|
|||
|
02-12-2012, 20:53
|
|||
|
|||
|
Z miejscem nie mam problemu obok akwarium stoi komandor praktycznie pusty więc schowa się tam wszystko i więcej.
Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
|
02-12-2012, 20:56
|
|||
|
|||
|
Pamietajce, ze nie wolno wysylac naibtych butli, jesli kurierowi cos sie stanie wy odpowiadacie.
Pozdrawiam Bartosz YT: exoticHobby FB: exoticHobby @arrowsworld Akwarystyka |
|||
|
02-12-2012, 21:09
|
|||
|
|||
|
Nawet bym nie chciał żeby była nabita
A nich ktoś czymś innym nabił i z akwarium powstanie bum Wole pustą nie ma ryzyka a napełnienie tanie dlatego w pierwszym poście w koszty już wpisałem + koszt napełnienia. Czyli z tego co się dowiedziałem to tak: plusem jest elektrozawór brakuje: wężyki do wymiany dla pewności szczelności koszt pare groszy. zaworek prezycyjny - koszt ok 30 - 40 zł bo te tańsze za 15 słyszałem że się rozleguluwują czy to prawda?? zaworek przeciwzrotny - koszt kilka zł licznik bąbelków kilka złotych Dyfuzor do porządnego przeczyszenia albo inny. Czy coś jeszcze?? Ogólnie chyba warto? Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
|
02-12-2012, 21:53
|
|||
|
|||
|
Dobrze jest mieć ten elektrozawór + wyłacznik czasowy
pozdrawiam Gerard
|
|||
|
02-12-2012, 22:15
|
|||
|
|||
|
a że sie wepchnę w rozmowę - co do elektrozaworu , zakładamy go juz za reduktorem na wężyk , i jeżeli el.zawór zamknie przepływ gazu to ciśnienie z butli która jest otwarta nic nie uszkodzi po drodze ? Wiecie o co mi chodzi prawda ?
200L.............Loading |
|||
|
02-12-2012, 23:17
|
|||
|
|||
|
soft
nie za bardzo wiem co by mogło się uszkodzić , jak byś mnie oświecił był bym wdzięczny
pozdrawiam Gerard
|
|||
|
02-12-2012, 23:45
|
|||
|
|||
|
Czyli wszystko będzie ok, chciałem się tylko upewnić .
200L.............Loading |
|||
|
03-12-2012, 00:19
|
|||
|
|||
|
Na tym polega różnica między reduktorem a regulatorem ciśnienia że po zamknięciu zaworu za reduktorem nadal ciśnienie pozostaje takie jakie było ustawione a w przypadku regulatora osiąga ciśnienie jakie jest w butli i nie nadaje się do elektrozaworu .
Co do reduktora ze zdjęcia to ma on wyjście na manometr zaślepione . Koszt manometru to 10zł tylko że taki pojedynczy manometr pokazuje tylko ciśnienie w butli . Uważam że do naszych celów powinno się stosować tylko reduktory dwu zegarowe
|
|||
|
03-12-2012, 00:52
|
|||
|
|||
|
jar300 ja znalazłem na allegro plantagarden_pl u nich kupowałem zestaw , jeszcze gościu zaproponował by ominąć kupno przez allegro i zrobił troszkę taniej , wszystko przyszło do domu szybko i całe .
pozdrawiam Gerard
|
|||
|
03-12-2012, 01:03
|
|||
|
|||
|
Alarm, nie zwsze jest tak jak piszesz. Są reduktory z jednym zegarem które jest w butli, a są też takie które pokazują jakie ciśnienie jest na reduktorze.
Tak czy inaczej myślę że zestaw nie jest zły, można go wziąć, sprzedać elektrozawór bo jest zbędny a za te pieniądze dokupić akcesoria. |
|||
|
03-12-2012, 10:38
|
|||
|
|||
|
Elektrozaworu bym nie chciał sprzedawać z uwagi iż pracuję na różne godziny i bardzo często wracam o innych godzinach niż planowałem więc elektrozawór musi byc by ryby nie miały obozu zagłady w nocy
Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:

. Dodatkowo 6kg butla nawet pusta to większy koszt wysyłki niż 20-30zł. Także się dobrze zastanów, bo jak dokupisz to co ci brakuje to wyjdzie ci drożej niż dobry zestaw na allegro...

pozdrawiam Gerard
nie za bardzo wiem co by mogło się uszkodzić , jak byś mnie oświecił był bym wdzięczny