gdzieś popełniam błąd, podpowiedzcie gdzie. (glony)
|
30-08-2013, 09:05
|
|||
|
|||
gdzieś popełniam błąd, podpowiedzcie gdzie. (glony)
Witam, znów jestem zmuszony prosić was o poradę. Mam kłopot z glonami które dosyć ostro zaatakowały mój 3 tygodniowy zbiornik. Zbiornik 25l, podłoże aqasubstrat, oświetlenie aquael 11w, świecę 12h na dobę, roślinnosci całkiem sporo, dodatkowo daje carbo w płynie co dzień 1ml, raz w tygodniu potas, i aqua art classic 1 ml za każdym razem przy podmianie raz w tygodnio 4l wody. Żadnych glonorzerców nie mam ale w sobotę dołączy do mnie 25 kreweci red cherry. Co robić, co dodać co ująć?
|
|||
30-08-2013, 10:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2013 10:20 przez sajmon12.)
|
|||
|
|||
RE: gdzieś popełniam błąd, podpowiedzcie gdzie. (glony)
Dodaj krewetki amano 5szt. I 3 otoski. Na starcie 12 godzin światła !? jesteś hardcorem
Ja przy starcie zaczynam od 7 godzin świecenia a kończe na 9h i nie mam problemu z glonami ja nawoze CO2, potas , ferro, profito |
|||
30-08-2013, 10:25
|
|||
|
|||
Glony w akwarium będą zawsze i tego nikt nie wyeliminuje a kwestia ile ich będzie zależy od właściciela akwarium. Nie wiem co masz za zielsko ale czy nie za dużo jak na start walisz nawozu do wody. Rośliny pewnie powoi ruszają a glony łupią całą pożywkę, którą dajesz do wody. Tak ja myślę, choć nie specjalizuje się w akwariach roślinnych.
|
|||
30-08-2013, 11:12
|
|||
|
|||
a mnie się rzuciło w oczy kwestia podmian. 4 litry to trochę mało, zakładając że wody masz ok 20 litrów netto to tak do 50 procent przy nawozach i roslinkami. No ale niewiele wiemy jaką obsada ile podłoża itp. zmniejsz światło, mniej nawozu na początek potas a inne makro podejrzewam że jest sporo za dużo. oczywiście węgiel też podawaj. kolejna kwestia jakie to glony ?
Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
30-08-2013, 12:02
|
|||
|
|||
hej, wpusc krewetki amano, na taki zbiornik wystarczy 3-5 sztuk i po sprawie bedzie.
Pozdrawiam Bartosz YT: exoticHobby FB: exoticHobby @arrowsworld Akwarystyka |
|||
30-08-2013, 14:06
|
|||
|
|||
Ok zastosuje się do porad. ograniczę czas świecenia i przestane na razie podawać tego classica. Odnośnie krewetek to red cherry nie sprawdza się w roli ekstermininatorów? Muszą być te amano?. Jutro właśnie chciałem zakupic red cherry bo z tego co wyczytałem na forum najłatwiejsze w utrzymaniu. Nie znam się na glonach, moje są zielone i jest ich coraz więcej, liście anubiasa wyglądają jak zamszowe. Obsada na dziś to 10x neon inesa i 3x gupik.
|
|||
30-08-2013, 14:31
|
|||
|
|||
Anubiasy można spokojnie pomoczyć w kwasku cytrynowym. 20g na 2l wody i na przynajmniej 2h zostawić.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości