problem z utrzymaniem roślin
|
17-07-2012, 20:52
|
|||
|
|||
problem z utrzymaniem roślin
Witam
mam problem z utrzymaniem roślin. posiadam akwarium 200l mam specjalne lampy.kupiłem nawet specjalną glinę,a rośliny nie chcą rosną. proszę o pomoc z góry dziękuje |
|||
17-07-2012, 21:18
|
|||
|
|||
RE: problem z utrzymaniem roślin
Podaj wymiary akwarium i bliższe dane tego "specjalnego oświetlenia . Ta glina to pewnie w jakimś podłożu - jakim ? no i przydałoby się choć przybliżone nazwy roślin . Przy tak ogólnym opisie nie da rady pomóc
|
|||
17-07-2012, 22:20
|
|||
|
|||
wymiary akwarium to 100x50 podłoże to żwir. a oświetlenie to Warm-lite i colour-lite 2x30w.
z roślin zostały mi tylko dwie Echinodorus mix. i KRYPTOKORYNA KARBOWANA |
|||
17-07-2012, 22:54
|
|||
|
|||
Te świetlówki to raczej powinny być na uzupełnienie a nie jako światło główne zresztą T8 to nie najlepszy wybór . Myślę że główny powód jest inny. Czy stosujesz wodę kranowa czy jakoś mieszasz z RO i czy robisz podmiany wody ( jak często i ile ) i jakie masz ryby ?
|
|||
17-07-2012, 23:07
|
|||
|
|||
No powiedzmy sobie szczerze, 60W na 200L to bieda z nędzą.
Pytanie czym nawozisz i dlaczego nie ma CO2? |
|||
18-07-2012, 01:21
|
|||
|
|||
Myślę jednak że objawy głównie wynikają z braku podmian wody . Przy tym świetle CO2 nie musi być a coś rosnąć powinno .
|
|||
18-07-2012, 14:36
|
|||
|
|||
wodę z kranu. wodę podmieniam co 2 tyg. 20 %.
ryby to molinezje,2 bocje wspaniałe,glonojad i kilka głupików |
|||
19-07-2012, 11:08
|
|||
|
|||
Przy bocjach wspaniałych i to jeszcze dwóch to się raczej roślin nie dochowasz nic dziwnego że tylko te dwie ci zostały .
|
|||
19-07-2012, 13:26
|
|||
|
|||
bocje są małe jeszcze. ale tu raczej problem nie polega.bo nawet jak bocji nie miałem to rośliny tak nie chciały rosnąć
|
|||
20-07-2012, 10:34
|
|||
|
|||
Może i problemem nie są ryby,tylko tak jak koledzy wcześniej zauważyli światło i twarda woda.Musisz dołożyć światła żeby mieć co najmniej 0,7W na litr wody,czyli dzielisz sobie moc świetlówek przez litraż.Ja osobiście miałem na 196l 200W oświetlenia w T8 i Echinodorus amazonicus chciał prawie wyjść z akwarium ,ale Teósemki to poprzednia generacja nie ma co tym świecić,teraz masz T5 i całą masę różnego oświetlenia.Drugą sprawą są podstawowe parametry wody które muszą być zachowane,ale o tym było już pisane wcześniej.
http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości