Brzanki
|
29-11-2014, 13:41
|
|||
|
|||
Brzanki
Witam.
Czy ktoś hodował kiedyś brzanki sumatrzańskie? Myślę nad zmianą obsady w 240-stce, i tak pierwszą myślą były właśnie brzanki. Słyszałem jednak opinie że podgryzają rośliny i to mnie trochę martwi. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć? Nawet za tysiąc dolarów, nie pozbędę się Skalarów |
|||
29-11-2014, 14:13
|
|||
|
|||
RE: Brzanki
Fakt podgryzały mi rośliny do czasu gdy wprowadziłem więcej pokarmów roślinnych do menu .
Inna sprawa to fakt skubania " lichych " roślin takich które wykazują objawy umierania czy pewnych braków w suplementacji składników odżywczych . |
|||
29-11-2014, 15:07
|
|||
|
|||
Jeżeli masz skalary to mogą podgryzać im pletwy.
|
|||
29-11-2014, 16:07
|
|||
|
|||
Niestety skubią ryby o weloniastych/długich płetwach. Kiedyś w jeden dzień znacząco poturbowały mi dorosłe skalary.Nastąpiła natychmiastowa eksmisja . Dla nich najlepiej założyć typowe "brzankarium"
|
|||
29-11-2014, 18:30
|
|||
|
|||
W akwarium mają pływać same brzanki i nic poza tym, więc o podgryzanie płetw się nie martwię.
Nawet za tysiąc dolarów, nie pozbędę się Skalarów |
|||
29-11-2014, 19:05
|
|||
|
|||
Od 3 tygodni mam brzankarium. 10 szt brzanki mszystej i 5 szt pięciopręgiej. Nie widzę na razie żeby podskubywały rośliny. Inna sprawa ,że baniak na ziemi, więc rośliny na razie i tak jeszcze rosną wolniej. Generalnie to ryba z ,,rybią chorobą,, ADHD, wszędzie jej pełno, agresja wewnątrz gatunkowa objawia się ciągłym ruchem i gonieniem, ale to raczej zabawa niż walka.Zobaczymy co będzie dalej, na razie w akwarium ciągły ruch.
96 L Brzankarium: brzanka mszysta - Puntius tetrazona 10 szt brzanka pieciopręga - Puntius pentazona 5 szt kirysek pstry - Corydoras paleatus 5 szt krewetki Red Cherry ilość nieznana |
|||
29-11-2014, 19:17
|
|||
|
|||
Miałem tylko 2 szt. (prezent) i wtedy to było ADHD. Widziałem u jednego z naaszych forumowiczów jak miał ich kilka sztuk - grzeczne rybcie :-)
Akwarium 300 l |Pielęgnice: Miodowe i Meeka | Filtracja - HW-302 i JBL e901| Akwarium 50 l | Kotnik: mieczyki zielone odmiany dzikiej i młode Miodowe |
|||
29-11-2014, 22:28
|
|||
|
|||
W sumie to ja myślę nad dwoma stadami po 20-25 szt brzanki sumatrzańskiej i jeszcze np. mszystej lub purpurowej. Do tego chciałem dać 3 brzanki denisona.
Nie wiem czy to nie będzie za dużo na 240-sto litrowy baniak. Co o takim zestawie myślicie?? Nawet za tysiąc dolarów, nie pozbędę się Skalarów |
|||
29-11-2014, 23:40
|
|||
|
|||
Sumatrzańska i mszysta to ten sam gatunek, a dwa pozostałe są zupełnie z innej bajki.
Wszystkie trzy gatunki żyją w skrajnie rożnych środowiskach. Odnośnie brzanki sumatrzańskiej, poczytaj sobie teksty na tej stronie. Temat dla dociekliwych, ale jak to mówią wiedzy nigdy za dużo. pozdrawiam Andrzej |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|