Weryfikacja pomysłu na akwarium
|
30-10-2014, 18:51
|
|||
|
|||
Weryfikacja pomysłu na akwarium
Cześć !
Jestem tu nowy, ale mam nadzieję, że opiszę wszystko prawidłowo i że ktoś z Was mi pomoże Kiedy byłem w gimnazjum (w czasach kiedy internet to było wp.pl i interia.pl) miałem akwarium, które po paru latach "umarło śmiercią naturalną", bo też podchodziłem do tego z dziecięcą ignorancją. Teraz, po latach, kiedy już mieszkam sam, naszła mnie ochota na zrobienie własnego ekosystemu w domu Tym razem podszedłem do tego profesjonalnie i z absolutnym uszanowaniem praw natury. Od tygodnia czytam, ogląda, analizuję w internecie, ale czasem jest to wszystko trudno zbić do kupy, stąd chciałbym o wsparcie poprosić Was - chciałbym się dowiedzieć czy zestaw, który planuje będzie dobry, czy gatunki ryb będą zgodnie współżyły oraz chciałbym kilku rad dotyczących głównie sprzętu i roślin. Bądźcie wyrozumiali - ostatnie doświadczenia ze sprzętem itp. miałem 10 lat temu, a od tego czasu pewnie wiele się zmieniło Bierzcie też pod uwagę, że jestem studentem i nie mogę za bardzo popłynąć jeśli chodzi o koszty osprzętu. Ogólnie akwarium chciałbym stworzyć w biotypie ameryki południowej, o temperaturze około 25-26 stopni: AKWARIUM: - szklane, prostokątne (nie-panoramiczne), z pokrywą - 35x80x45 cm = 126 litrów. - podłoże chciałbym bardziej kamieniste na spodzie, aby rośliny dobrze się zakorzeniały, ale cały wierzch chciałbym przykryć piaskiem kwarcowym - tu pytanie - jaka granulacja będzie najbardziej odpowiednia ? FAUNA (planowana): - Neon czerwony x 10 - Gupik endlera (żółty) x 6 - Miedzik obrzeżony x 10 - Pielęgniczka Ramireza x 3 (choć to raczej po jakimś czasie) - Raczek Karłowaty x 4 - Zbrojnik niebieski x 2 - Kirysek x 3 (i tu mam problem: znalazłem bardzo ładne Kiryski Karłowate (Sierpoplame) oraz Kiryski Pigmeje, ale przeczytałem, że pływają w ławicach i raczej w toni wodnej, a nie przy dnie- a mi chodziło o to, aby były one "ekipą sprzątającą" do spółki ze zbrojnikami - co polecacie? ) - może do tego biotypu polecacie jeszcze jakieś inne ciekawe gatunki? FLORA (planowana): tutaj niestety absolutnie nie mam pojęcia co nabyć, a wiem, że będzie to też zależne od rodzaju i układu dna oraz gatunków ryb. DEKORACJE: - kamienie, kryjówki, itp. Oczywiście wiem, że nie można wrzucać do akwarium co popadnie, bo może zaburzać ekosystem. OSPRZĘT: - filtr - jaki polecacie? czy są dobre filtry, które równocześnie napowietrzają ? - grzałka - oczywiście z termostatem, ale jaka? - termometr wewnętrzny (pamiętam, że miałem kiedyś zewnętrzny i pokazywał cały czas 22,23,24,25,26 stopni na raz, więc pewnie takie są nic nie warte) - coś jeszcze co powinienem nabyć ? (oprócz rurek, siatek itp.) Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź Pozdrawiam ! paszczak |
|||
30-10-2014, 19:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2014 19:41 przez marcia.)
|
|||
|
|||
RE: Weryfikacja pomysłu na akwarium
Piasek kwarcowy bym odradzała. Po pierwsze glonojad zrobi Ci niezły syf, po drugie rośliny i tak nie będą rosły bo nic się do nich nie przedostanie. Jeśli chcesz tanim kosztem robić akwarium poczytałabym o ziemi ogrodowej.
Gupik endlera nie pasuje do neonów i miedzików (woli twardszą wodę). Jeśli chodzi o filtr to zależy ile kasy chcesz wydać. Grzałka 100 W. |
|||
30-10-2014, 21:34
|
|||
|
|||
Z obsady wyłączyłbym gupiki i raczki a w zamian za nie dołożył kirysków, ponieważ 3 to za mało. Dałbym 8 kirysków pand albo habrosusów.
Jak chcesz kiryski i ramirezki to na podłoże tylko piasek - odwdzięczą Ci się swoimi zachowaniami. Rybki, które chciałbyś mieć pasują do biotopu z czarnymi wodami. Spójrz na mój zbiornik i zbiornik Amonhella tutaj na forum i może coś z tego Ci się spodoba. Zdecydowałbym się też na jeden gatunek ławicowy, więc albo neony albo miedziki w ilości 20 sztuk. Filtr najlepiej jakiś kubełkowy. Jak skierujesz wylot wody z filtra na powierzchnię to załatwisz sprawę napowietrzania. |
|||
30-10-2014, 21:47
|
|||
|
|||
Dzięki za odpowiedź !
Widziałem Twoje akwarium i jest przepiękne, ale w moich warunkach nie mogę pozwolić sobie na czarne wody, jest tu po prostu za jasno. Co doradzicie mi w tym kierunku? Zrobienia "jaśniejszego" akwarium? Powinienem pomyśleć o bardziej o Azji ? I bardzo mi zależało na raczkach szczerze mówiąc |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|