filtus floran
|
19-09-2014, 18:30
|
|||
|
|||
filtus floran
Kupiłem podłoże filtusa floran nie wiem czy przykrywa się je jeszcze innym zwirkiem żeby nie wyplywalo czy samo się sypie
|
|||
19-09-2014, 19:34
|
|||
|
|||
RE: filtus floran
ją mam samo, jest co prawda delikatne i lekkie ale nie wypływa.
Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
19-09-2014, 20:11
|
|||
|
|||
Teraz nie wiem jak by było lepiej przysypac czy zostawic samo.a jak rośliny w nim rosną
|
|||
20-09-2014, 15:48
|
|||
|
|||
Początkowo rosły bardzo fajnie ale bardzo szybko podłoże stało się jałowe. Po ok 6 miesiącach lepiej rośnie mi na bazalcie oraz na żwirku niż na tym.
Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
20-09-2014, 16:57
|
|||
|
|||
filtus floran zarówno jak manado jbla (które ja używam) żwirek wszelakiej maści i bazalt to są jałowe podłoża.
więc jar300 napisał(a):Początkowo rosły bardzo fajnie ale bardzo szybko podłoże stało się jałowe. Po ok 6 miesiącach lepiej rośnie mi na bazalcie oraz na żwirku niż na tym. jest jak najbardziej mylne, w tym podłożu role odgrywają pory które pomagają w przemianie azotowej (jak wkłady ceramiczne w filtrach) dostarczając azotu korzeniom roślin, jak dobrze wiemy azot to nie wszystko i trzeba dodawać inne nawozy np w postaci pałeczek nawozowych. a to jar300 na którym podłożu teraz lepiej ci rośnie to ma większe znaczenie jaką masz w owych akwariach obsade oraz czym karmisz olbrzymią wadą podłoży typu floran i manado jest ich lekkość, trudno się sadzi duże łodygowce Trzeba mieć naprawde grubą warstwę żeby nie wypływały |
|||
20-09-2014, 17:35
|
|||
|
|||
obsady te same i takie samo karmienie. Ją dalem tyko obiektywne odpowiedzi jak to wygląda u mnie. 3 krewertkaria te same obsady i karmienie. Jak najbardziej floran jest bardzo porowaty i to duży plus. ale na zwirku rośnie mi teraz najlepiej ale to może dlatego że ilość korzeni w floranie mała jest. O ponad mniej korzeni roslinki mają niż w zwirku. Każde akwarium jest inne. Napisałem tylko jak jest u mnie. Jeśli miałbym teraz kupować to zwirek a pod zwirek aquabotanique biogrunt cenowo podobnie wychodzi a jak u mnie sprawdził się lepiej.
|||
20-09-2014, 17:52
|
|||
|
|||
ja nie używam żadnych podkładów ani podsypek, pałeczki nawozowe plus kupy ryb i wszystko rośnie na potęgę
|
|||
04-10-2014, 18:52
|
|||
|
|||
Dostałem podłoże filtus floran i nie wiem czy użyć i przysypac bazaltem bo mam też
|
|||
04-10-2014, 19:13
|
|||
|
|||
tego nie trzeba przysypywac to nie jest zaden substrat
|
|||
05-10-2014, 19:49
|
|||
|
|||
Nie jest substrat ale czy nie będzie się przemieszczać i rośliny nie będą wypływać
|
|||
05-10-2014, 21:01
|
|||
|
|||
Użuj go żeby warstwa była troszkę grubsza, lub nie używaj go wcale bo bez różnicy czy to czy żwirek.
|
|||
05-10-2014, 21:04
|
|||
|
|||
tylko nie żuj za długo
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »