Odpowiedz 
nowe oświetlenie
26-08-2014, 00:32
nowe oświetlenie
już jakiś czas chodziłem z myślą o zmianie oświetlenia (dotychczas 2x aqua glo t8 30W) Teraz jedna się przepaliła i może to dobra okazja by je zmienić

Mam 240l Akwa ogólne Neony Klinówki Otoski trochę kreweci Roślinki też jakieś prostsze raczej nie skomplikowane (trochę trawy Kryptokoryny żabienic Moczarek) Akwarium jest sześciokątne (prostokąt z ściętymi narożnikami)

Macie jakiś pomysł na oświetlenie? Zastanawiam się nad LEDami Wtedy można by dać np 2x ok50cm ale poprzecznie

Oczywiście nie muszę dodawać że cena jest znacząca Mam świadomość że warto zainwestować ale niestety teraz aktualnie krucho z kasą (miałem zmienić to oświetlenie dopiero za kilka miesięcy) Jednak nie chcę też czekać.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-08-2014, 00:42
RE: nowe oświetlenie
No ledy owszem jak chcesz wydać z 1000zł.

Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" Biggrin
26-08-2014, 00:49
maslo_82 Nie przesadzaj,ja zapłaciłem za swoje LEDY łącznie 242zł z dostawą,oświetlam nimi mój 300l baniak i jestem bardzo zadowolony ,swiatła aż nadmiar że borykam się z przerostem roślin co 2 tyg. rafafik tu masz przykładową aukcję z której ja kupiłem http://allegro.pl/oswietlenie-led-dzienn...89668.html zadzwoń a facet Ci doradzi w wyborze to nie tylko elektryk ale i też akwarysta.

300 l ogólniak towarzyski.
26-08-2014, 01:26
No i ani to energooszczedne ani to światło dla roślin, bo ledy go zwyczajnie nie mają, o paleniu się takich diód już nie wspomnę.

Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" Biggrin
26-08-2014, 01:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2014 01:46 przez Banano89.)
Twoim skromnym zdaniem Smile LED nie jest energooszczędny no proszę Cie...nawet nie wypada.W skali roku wychodzi koło 900zł oszczędności przy całkowitej zmianie oświetlenia. Brak światła dla roślin,zapraszam do mnie zobaczyć jak rosną...dodajesz inną świetlówkę wybarwiąjącą np w kolorze niebieskim. lub popytać innych którzy też używają. A co do palenia się,zobaczymy. Trapp ma już 2 lata i świecą jak od nowości. Kolega pisze że ma nie wymagających roślin więc nie będzie miał problemu. Nie wiem jakich diód używałeś skoro takie problemy u Ciebie, chyba tych najsłabszych.

300 l ogólniak towarzyski.
26-08-2014, 01:42
No nie jest energooszczędny, w widmie niebieskim i czerwonym jest wielkie nic. Rośliny się na tym nie wybarwiają na czerwono. Sam kolor światła jest gorszy od najtańszych świetlówek z marketu Wszystko żółte. Mozna by jeszcze długo pisać.

26-08-2014, 02:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2014 02:34 przez Banano89.)
Że z litośći nie wspomnę o produkcji ciepła. Miałem zwykłe świetlówki to parzyły przy dotknięciu, obecne są ledwo wyczuwalnie letnie. Temperatura w akwarium, na świetlówkach zwykłych bez grzałki 28-29c, po zmianie na LED 24c.
26-08-2014, 09:19
hej,

oswietlenie LED-owe ma wady, ale wymienione roslin bede rosly bez najmniejszego problemu.

Ja osobiscie uzywam: Samsung Moduł 4 LED 5630 IP65 ! 170 lm - sa juz lepsze i jestem zadowolony, nie wiem jak sie sprawdzi przy wiekszej wysokosci, ja uzwa w max 30 cm.

W wyzszych akwariach uzywam Cree i naswietlaczy LED-owych. W Twoim akwarium widział bym 3-5 takie 10 W nasiwetlacze.

http://allegro.pl/listing/listing.php?or...=s0-o-0805

Jak widzisz koszty nie są, aż tak duże.

Musisz pamietac, ze rosliny sie nie wybarwia na czerwono przy tych ledach , chyba ze dolozysz czerwona swietlowke.

Natomiast jesli chcesz lampe z ladnym desajnem no to juz wtedy tak jak Maslo pisal z 1000 zl.

Pozdrawiam Bartosz
YT: exoticHobby
FB: exoticHobby
@arrowsworld

Akwarystyka
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz