Odpowiedz 
Pierwotniaki w akwarium
06-09-2013, 19:00
Pierwotniaki w akwarium
Witam.
Od ponad dwóch tygodni mam mleczną wodę w akwarium. Na początku myślałem że to od larwy komara. Przestałem więc je podawać. Podmieniłem 1/3 wody. Nic nie dało. Tydzień później powtórka z wodą i nic - cały czas to samo. Dzisiaj miałem zamiar podmienić połowę wody, bo już nie mogę patrzeć na akwarium. W sklepie zoologicznym dowiedziałem się że to mogą być pierwotniaki. Po doczytaniu w internecie jak sprawdzić czy to one, okazało się, że faktycznie widać jakieś drobinki w akwarium. Pytanie moje brzmi: Jak się tego pozbyć? Tylko błagam nie piszcie że to z przekarmienia, przerybienia itp. Mam akwarium od kilku lat i nic nie zmieniałem ostatnio, nigdy nie miałem kłopotów, aż do tej pory.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-09-2013, 21:17
RE: Pierwotniaki w akwarium
Też tak miałem ostatnio po podmianie wody Angry
Walczyłem z tym cholerstwem 2 miesiące Sad
Jeżeli to pierwotniaki to absolutnie nie podmieniaj wody, na 3 dni zrób całkowite zaciemnienie z kocem na baniaku !
Jeżeli ta operacja nie pomoże, spróbuj podmienić 1/2 wody (sprawdź najpierw No3 w kranówie). Jeżeli masz dojście do RO , drastyczna podmiana wodą RO.
Tak po za tym tylko cierpliwość, jak już wspomniałem walczyłem ponad 2 miesiące.Aż pewnego dnia kupiłem test, zbadałem kranówę, wyszło No3=5
Bez wahania podmieniłem 240 litrów. Od tego czasu (już 2 tydzień) woda kryształ.Akwarium mam przerybione Wink
POZDRO

http://www.aquajura.pl
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
06-09-2013, 21:31
albo podłącz lampe UV i po problemie
06-09-2013, 21:38
(06-09-2013 19:00 )kuki102 napisał(a):  Witam.
Na początku myślałem że to od larwy komara.
Aloo
Akurat pierwotniaki są w diecie larw komarów.
Zastosuj lampę UVC . 2-3 dni i po zawodach.
Wpływ NO3 na pierwotniaki może być podobny jak na ryby , powyżej 100ml/L zaczynają zdychać.
Pozdr.
G.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-09-2013, 00:31
Jeżeli w kranówie jest dużo No3 tzn. że wodociągi walczą z jakimś skażeniem biologicznym, przynajmniej u nas tak jest Wink
POZDRO

http://www.aquajura.pl
Odpowiedz