Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Ryby w "proszku" ? - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Ryby w "proszku" ? (/showthread.php?tid=6465)

Ryby w "proszku" ? - Poznanczyk - 20-05-2014 14:33

Ryby "instant"
Czy dobrze zrozumiałem, że mogę sobie z tego wyhodować żywe ryby??

RE: Ryby w "proszku" ? - harek - 20-05-2014 14:45

ja pierdziele Smile chyba tak - szok !

RE: Ryby w "proszku" ? - DUANDR - 20-05-2014 15:51

Ja i kilku tutejszych użytkowników robi to dość regularnie.
Przesyłanie ikry w kopertach to najłatwiejszy sposób na zakup i wymianę ryb karpieńcowatych.
Ta propozycja nie jest niczym nowym w świecie akwarystyki, jest tylko lepiej opakowania i ma lepszą oprawę marketingową.
Na obrazkach jest przedstawiona zagrzebka z gatunku nothobranchius guentheri. Wink
Więcej na jej temat można przeczytać w Magazynie Akwarium, jest tam całkiem fajny artykół, który wiele wyjaśnia w temacie "rybki instant".

RE: Ryby w "proszku" ? - Adam - 20-05-2014 16:42

Ja tylko potwierdzę to co Andrzej napisał. Czyli zakup jaj do wylęgu. Stosuje się to wówczas i najczęściej /lub jak chcemy się wychylić po ryby, których nie ma w okolicy i to bywa, że ta okolica dotyczy połowy EU ale bywa, ze akwaryście w PL między sobą również tak wymieniają ikrę. Tania i fajna metoda choć bywa różnie z tą wymarzoną rybą. Czasami dostajemy inny gatunek jak chcieliśmy a czasami wylęgalność jest niska ale na to się czasami wpływu nie ma lub ma niewielki. Podstawowa zaleta to pozyskanie ryb, których w większości nikt u nas nie widział na oczy. Harek mam nadzieje, że szok już mija Tongue

RE: Ryby w "proszku" ? - Poznanczyk - 20-05-2014 17:03

A jak się ma prawo do takiej postaci handlu zwierzętami? Czy można "to" nazwać zwierzętami?
Jak by nie było, sprowadzam (w tym przypadku) z Chin obcy gatunek ryb (pomijam, że pochodzi z Afryki).

RE: Ryby w "proszku" ? - maximus - 20-05-2014 17:15

A które ryby akwariowe są nasze rodzime? Wszystko się sprowadza. Ewentualnie kilu hodowców rozmnaża.

RE: Ryby w "proszku" ? - harek - 20-05-2014 18:50

Adam napisał(a):Harek mam nadzieje, że szok już mija
powoli dochodzę do siebie Biggrin

RE: Ryby w "proszku" ? - DUANDR - 20-05-2014 19:16

Powiem Wam, że chociaż oglądałem to już kilka razy to niezmiennie fascynuje mnie fakt, że rybki pojawiają się nawet pół godziny po zalaniu wodą. A jak fajnie jest znaleźć paczuszkę z ikrą z przed roku, zapomnianą gdzieś w szafce, teoretycznie nie powinno nic z tego wyjść, a tu proszę kilkanaście rybek. Po prostu cud natury.

RE: Ryby w "proszku" ? - Poznanczyk - 20-05-2014 21:39

Zadziwiająca adaptacja do środowiska.
A ma ktoś może doświadczenie, i wie jak długo rybki żyją w akwarium ?

RE: Ryby w "proszku" ? - DUANDR - 20-05-2014 21:58

Zagrzebki i wachlarki od 0,5 do 1,5 roku, a proporczykowce od 1,5 do 3 lat w zależności od gatunku, i warunków.

RE: Ryby w "proszku" ? - Adam - 21-05-2014 17:08

Dodaj Andrzej, że w przypadku proporców wyższa temperatura skraca ich życie i chyba u zagrzebek zimna też podobnie działa. Wachlarków nie przerabiałem.