Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
można używać głowicy fan 1 jako scrimer? - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: można używać głowicy fan 1 jako scrimer? (/showthread.php?tid=6461)

można używać głowicy fan 1 jako scrimer? - maximus - 19-05-2014 18:34

Jak w temacie, potrzebował bym czegoś co mi bedzie robzijać film białkowy na powierzchni i pomyslałem o takiej głowicy. Będzie ok?

RE: można używać głowicy fan 1 jako scrimer? - g.b - 19-05-2014 18:45

Mam pat mini zamontowany do góry nogami i założoną rurkę pełną waty. Ssa wodę z powierzchni i wypluwa 10 cm pod powierzchnia robiąc gratis za cyrkulator. Plus deszczownica na wyjściu z filtra turbo 550 i prawie nie ma filmu. Wate zmieniam co tydzień/dwa.

... wiosna

RE: można używać głowicy fan 1 jako scrimer? - bohen21 - 19-05-2014 19:08

jak dobrze ustawisz wylot z filtra aby dość mocno poruszał taflą wody to żaden skimer nie będzie potrzebny, ale w razie wu można założyć filterek do góry nogami i też będzie git, tylko kolejny sprzęt w akwa

RE: można używać głowicy fan 1 jako scrimer? - pawlito - 20-05-2014 13:55

Ja wykorzystałem filtr FAN mini. Zamontowałem go głowicą w dół a jako grzebień przelewowy działała odpowiednio przycięta mała butelka po napoju. Kilka godzin pracy takiego skimmera i powierzchnia wody kryształ.

RE: można używać głowicy fan 1 jako scrimer? - maximus - 20-05-2014 14:32

A nie halasuje to?

RE: można używać głowicy fan 1 jako scrimer? - g.b - 20-05-2014 21:23

A czy wyżej wymienione filtry są głośne?

Nie hałasuje. Dobra jak woda odparuje znacznie zasysac powietrza i robic zadymę to może przeszkadzać. Co tydzień wlewam 3l wody i ustawiam a tak to czasem poprawię. Co dwa tygodnie robię podmiane to operacja się powtarza.

... wiosna

RE: można używać głowicy fan 1 jako scrimer? - maximus - 20-05-2014 21:41

Na razie wrzuciłem cały filtr, myślę że problem z nitkami w moim akwa wynikał z małej cyrkulacji wody ze względu na dużą ilość roślin.