Korzeń pytanie - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Korzeń pytanie (/showthread.php?tid=5968) |
Korzeń pytanie - Banano89 - 06-03-2014 14:48 Jak w temacie. Chodzi o to czy do moczenia korzenia na zimno moge zastosować jednocześnie sól niejodowana i nadmanganian potasu ? Odp: Korzeń pytanie - edison - 06-03-2014 16:41 Co to znaczy moczenie na zimno? Podczas moczenia aź do zatoniecia stosowałem sól aby pozbyć się pleśni RE: Korzeń pytanie - Banano89 - 06-03-2014 16:44 No teraz na zimno,bo już był wygotowany. Odp: Korzeń pytanie - edison - 06-03-2014 20:13 A co byś zrobił gdyby ten korzeń miał metr długość taki jak mój ? Mój był tylko sparzony i 2 tygodnie leźał w wodzie z solą aź zatonął RE: Korzeń pytanie - Banano89 - 06-03-2014 20:19 Mój miał ponad 1,5 metra. Poprzycinałem bo mam mniejsze akwarium i interesowała mnie poskręcana ładnie bryła korzeniowa. RE: Korzeń pytanie - matoole - 06-03-2014 21:11 edison napisał(a):Mój był tylko sparzony i 2 tygodnie leźał w wodzie z solą aź zatonąłIle czasu odmaczałeś korzeń z soli? RE: Korzeń pytanie - Banano89 - 06-03-2014 21:39 Teraz się moczy z dodatkiem niewielkiej ilośći soli niejodowanej.i w nadmanganianie potasu.Dopiero droga przed nim do tonięcia. O odmaczaniu nie słyszałem,podobno ta sól co zostanie działa dobrze dla zbiornika i ryb. RE: Korzeń pytanie - edison - 06-03-2014 21:42 Płukany parę minut pod bieżąca wodą i tyle. Tej soli nie było dużo ,2 szklanki na 120l. RE: Korzeń pytanie - matoole - 07-03-2014 00:13 Gdzieś czytałem ,że 1kg na 10l wody.To jak to jest, ile tej soli dawać.Korzenie dzisiaj i jutro 2 godz. będą w piekarniku i później do soli RE: Korzeń pytanie - Banano89 - 07-03-2014 00:20 Ja nie mam pojęcia,preparuje 1 raz. Najpierw wygotowany z 0,5kg soli,teraz ma mniej o wiele i w większym zbiorniku. |