Pomiary wody - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Pomiary wody (/showthread.php?tid=5743) |
Pomiary wody - marcia - 04-02-2014 21:05 Moi mili mam taki problem jakie powinny być parametry wody chodzi mi o PO4 i NO3. RE: Pomiary wody - maslo_82 - 04-02-2014 21:10 Zero. RE: Pomiary wody - Jarus - 04-02-2014 21:18 No wersje są różne (jak widać ). Na potrzeby ziela ja zawsze trzymałem Azot:Fosfor 10:1. Bo bez azotu i fosforu to raczej nic nie urośnie. RE: Pomiary wody - marcia - 04-02-2014 21:31 Więc mając NO3 na poziomie 10 i PO4 na poziomie 0,3 to niezbyt dobrze jest. Co lepiej zrobić? Zbić NO3 czy podnieść PO4? I oczywiście jak to zrobić ? Dodam tylko że test na NO3 mam zooleka, a na PO4 mam JBL. RE: Pomiary wody - Jarus - 04-02-2014 21:37 To zależy ile masz zielska i jakiego oraz światełka. Dodatkowo ważne jest jakie masz podłoże (bo ono też często potrafi chłonąć fosfor). RE: Pomiary wody - maslo_82 - 04-02-2014 21:44 Jeśli, jest więcej niż zero to już oznacza, że jest wiecej niż rosliny są w stanie zużyć. RE: Pomiary wody - Jarus - 04-02-2014 22:02 Ale zero może oznaczać że wykorzystały już też zapasy z tkanek i zaczynają 'głodować', prawda? Proponujesz poczekać aż będzie widać braki i dopiero zacząć podnosić. A nie lepiej utrzymywać właśnie te 10 mg/l ? Odp: Pomiary wody - edison - 04-02-2014 22:15 Jeśli lejesz nawóz do akwarium to jakim cudem może go brakować ? Jeśli po dłuższym czasie pojawiają się braki to należy delikatnie skorygować dawkę i tyle. RE: Pomiary wody - Jarus - 04-02-2014 22:28 Nie wiadomo jakie gatunki ILE tego azotu wezmą. Jak jest go 10 mg/l wodzie to wiem że każdemu wystarcza. Jaka mam gwarancje postępując w ten sposób, że nie dochodzi do sytuacji w której rośliny co jakiś czas będą miały go za mało? Przecież ilość pochłanianego związku jest różna w zależności od kondycji roślin. Np. po kolejnej przycince kiedy jest większa ilość młodych gałązek - wtedy potrzebują więcej. Nie wydaje mi się to sensowne. Lepiej utrzymywać określony stan w wodzie i podbijać kiedy zapotrzebowanie na dany pierwiastek wzrośnie (czyli wynik testu pokaże spadek). Odp: Pomiary wody - edison - 04-02-2014 22:41 A co powiesz o fosforze gdzie przy podłożu aktywnym będzie on ciągle przez długi czas absorbowany . Niestety to co jest w podłożu tego nie zmierzymy a podawanie w tym przypadku dużych ilości fosforu aby go wykryć w toni wodnej jest dla mnie najgorszym błędem. RE: Pomiary wody - Jarus - 04-02-2014 23:01 Co do fosforu to się zgodzę (napisałem wcześniej że ważne jest jakie się posiada podłoże) - i dlatego ja leję stałą dawkę (około 1,5 mg/l) i nie patrzę już na wyniki testów. Marcia sama musisz zdecydować jak do tego podejść bo sposobów nawożenia jest wśród akwarystów sporo. ps. wątek o szczegółach Twojego baniaka też nie zaszkodzi. RE: Pomiary wody - marcia - 05-02-2014 11:55 Dzięki za podpowiedz. Wątek o moim baniaczku jeż jest |