Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. (/showthread.php?tid=4763) |
Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Michal - 13-07-2013 07:56 Witam. Postanowiłem założyć swoje pierwsze akwarium. Dużo czytałem jak o nie dbać, co wolno a czego nie wolno co ile wymieniać wodę, jak karmić itp. itd. Niedługo kupuję sobie zestaw 60x30x40cm 72L. https://www.aquaelzoo.pl/ryby/akwaria/zestawy-zintegrowane/aquael-zestaw-brillux-60-prosty,48.html Co ew. byście zmienili? Teraz czas na rybki, nie mówię nad czym myślałem, żeby nic nie sugerować. ;p Powiem tylko, że rybek ma być jak najwięcej (żeby tylko nie przerybić), ma być ładnie i kolorowo. Prosiłbym też o pomoc w wybraniu roślinek. Pozdrawiam Michał[/align] RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Mikołaj - 13-07-2013 08:16 Przede wszystkim jakie podłoże. Jaką woda będzie lana kranowa czy RO. Zanim przyjdą rybki musi się zbiornik ustabilizować. Przeczytałeś tematy na samej górze naszego forum? Zapraszam do lektury RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Michal - 13-07-2013 11:00 Podłoże z odżywką dla roślin, na to kamyczki. Woda z kranu, ale z dodatkiem dzięki któremu niby po 2 godzinach można włożyć rybki nazwy niestety nie pamiętam. :/ Odp: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - edison - 13-07-2013 11:18 Proponuje zgłębić temat akwarystyki jeszcze raz. Wpuszczenie ryb zaraz po zalaniu ma swoje konsekwencje i żaden środek temu nie pomoże. Przyjdz w środę na spotkanie to wytlumaczymy co i jak. Zestawy sa drogie, może lepiej kupić wszystko osobno a na pewno bedzie taniej a bedziesz mial sporo wydajniejszy filtr. Dużo ryb i kolorowo to tez nie brzmi optymistycznie na przyszłość. RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - sajmon12 - 13-07-2013 11:30 Bardzo ładny zestaw akwariowy, za tą cenę to ja mogę ci kupić akwarium i założyć od podstaw razem z roślinami i podłożem RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Michal - 13-07-2013 11:41 Nie ukrywam, że jestem zupełnie zielony w temacie, samo czytanie na wiele się nie zda. Można wiedzieć gdzie w środę jest spotkanie? Gdzieś w Poznaniu? Odp: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - edison - 13-07-2013 12:27 Galeria Malta godz. 20 - 2pietro przy Kfc w każda środę RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Mikołaj - 13-07-2013 22:15 Dokładnie tak jak napisał edison. bo z twojego czytania mogę wywnioskować (czytanie ze zrozumieniem tekstu 0/10) że nic nie wiesz. naprawdę zestaw jest drogi za te pieniądze idzie stworzyć niezły zbiornik z fajną obsadą (fauną) RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - stachu - 09-08-2013 13:54 NA aukcjach internetowych można tanio kupić sprzęt. Mi za takie mniej więcej akwarium wyszło jakieś 150 złotych licząc bez pokrywy. Potem zainwestowałem w kubeł MINIKANI 120 za kolejne tyle i wszystko ładnie śmiga |