Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. (/showthread.php?tid=4763)

Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Michal - 13-07-2013 07:56

Witam.

Postanowiłem założyć swoje pierwsze akwarium. Dużo czytałem jak o nie dbać, co wolno a czego nie wolno co ile wymieniać wodę, jak karmić itp. itd.
Niedługo kupuję sobie zestaw 60x30x40cm 72L. https://www.aquaelzoo.pl/ryby/akwaria/zestawy-zintegrowane/aquael-zestaw-brillux-60-prosty,48.html
Co ew. byście zmienili?
Teraz czas na rybki, nie mówię nad czym myślałem, żeby nic nie sugerować. ;p Powiem tylko, że rybek ma być jak najwięcej (żeby tylko nie przerybić), ma być ładnie i kolorowo. Prosiłbym też o pomoc w wybraniu roślinek.

Pozdrawiam Michał[/align]

RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Mikołaj - 13-07-2013 08:16

Przede wszystkim jakie podłoże. Jaką woda będzie lana kranowa czy RO. Zanim przyjdą rybki musi się zbiornik ustabilizować. Przeczytałeś tematy na samej górze naszego forum? Zapraszam do lekturyWink

RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Michal - 13-07-2013 11:00

Podłoże z odżywką dla roślin, na to kamyczki. Woda z kranu, ale z dodatkiem dzięki któremu niby po 2 godzinach można włożyć rybki nazwy niestety nie pamiętam. :/

Odp: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - edison - 13-07-2013 11:18

Proponuje zgłębić temat akwarystyki jeszcze raz.
Wpuszczenie ryb zaraz po zalaniu ma swoje konsekwencje i żaden środek temu nie pomoże.
Przyjdz w środę na spotkanie to wytlumaczymy co i jak.
Zestawy sa drogie, może lepiej kupić wszystko osobno a na pewno bedzie taniej a bedziesz mial sporo wydajniejszy filtr.
Dużo ryb i kolorowo to tez nie brzmi optymistycznie na przyszłość.

RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - sajmon12 - 13-07-2013 11:30

Bardzo ładny zestaw akwariowy, za tą cenę to ja mogę ci kupić akwarium i założyć od podstaw razem z roślinami i podłożem Smile

RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Michal - 13-07-2013 11:41

Nie ukrywam, że jestem zupełnie zielony w temacie, samo czytanie na wiele się nie zda.
Można wiedzieć gdzie w środę jest spotkanie? Gdzieś w Poznaniu?

Odp: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - edison - 13-07-2013 12:27

Galeria Malta godz. 20 - 2pietro przy Kfc w każda środę

RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - Mikołaj - 13-07-2013 22:15

Dokładnie tak jak napisał edison. bo z twojego czytania mogę wywnioskować (czytanie ze zrozumieniem tekstu 0/10) że nic nie wiesz. naprawdę zestaw jest drogi za te pieniądze idzie stworzyć niezły zbiornik z fajną obsadą (fauną)

RE: Pierwsze akwarium - pomoc przy wyborze akwarium, dobór ryb i roślin. - stachu - 09-08-2013 13:54

NA aukcjach internetowych można tanio kupić sprzęt. Mi za takie mniej więcej akwarium wyszło jakieś 150 złotych licząc bez pokrywy. Potem zainwestowałem w kubeł MINIKANI 120 za kolejne tyle i wszystko ładnie śmigaSmile