Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Skalary - problem z ikrą - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Skalary - problem z ikrą (/showthread.php?tid=4669)

Skalary - problem z ikrą - kuki102 - 12-06-2013 12:41

Witam. Jeszcze niedawno miałem 5 skalarów, z których potworzyły się 2 pary plus 1. Po tym jak widziałem walki tych ryb, postanowiłem 3 z nich wydać. Trzy dni później, widziałem jak samica składa jaja. Cieszyłem się jakieś 10 minut, ponieważ podpłynął samiec i wszystkie zjadł. O co tu chodzi?

RE: Skalary - problem z ikrą - Michu2802 - 12-06-2013 12:48

Ja miałem coś podobnego. Ikrę składały i później potrafiły ją zjeść. Często tak było, gdy inne ryby się interesowały, a one nie nadążały za odganianiem, albo gdy wyławiałem ikrę żeby odseparować to potrafiły w pośpiechu zjadać. Jak czytałem rożne fora w tej sprawie forumowicze mówili o tym, że jako świeżo upieczeni rodzice mogą nie wiedzieć jak się zajmować ikrą. Najlepiej odławiać, o jak masz ogólniak to ikra nocy nie przeżyje. Sam na początku zostawiałem z przekonaniem, że sobie poradzą, a tu lipa, rano już nic nie było.

RE: Skalary - problem z ikrą - kuki102 - 12-06-2013 13:03

A że tak się zapytam, po jakim czasie od złożenia pierwszej ikry mogę liczyć na złożenie jej drugi raz? Postaram się wtedy być bardziej przygotowany.

RE: Skalary - problem z ikrą - Michu2802 - 12-06-2013 14:28

Ja miałem tak średnio co 2-3 tygodnie. Łatwo zauważyć jak pilnują rewiru i odganiają inne ryby, wtedy możesz się spodziewać ikry na dniach.