Najmniejsze na forum? 8l. - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: Najmniejsze na forum? 8l. (/showthread.php?tid=4645) |
Najmniejsze na forum? 8l. - macius - 06-06-2013 23:33 Udało mi się wreszcie skomponować rośliny na tyle żebym był z tego względnie zadowolony i mógł upublicznić mojego maluszka. Akwarium jest maleńkie, około 8 litrów przy wymiarach 31-22-13 ciężko było zrobić cokolwiek co wyglądało by w najlepszym razie przeciętnie, ale dzięki pomocy kolegów z forum, skład roślin wygląda tak jak wygląda teraz. W tym miejscu podziękowania dla użytkowników Bartek10, Sajmon12 oraz Edisona za rośliny i drobne rady przy odbiorze Ale do rzeczy. Akwarium jak pisałem wyżej około 8 litrów, filtrowane filtrem podżwirowym który napędza głowica jakiegoś starego eheima. Podłoże ułożone na kratkach filtra to około 2 cm keramzytu na to 3 cm jakiegoś drobnego kruszywa, nie mam pojęcia co to. Oświetlane jest to 9w żarówką energooszczędną o barwie 6500. Trochę za dużo, ale mniejszych nie znalazłem. Niemniej, problemów z glonami nie mam, jedynie na szybach zbiera się delikatny pył. Rośliny: nurzaniec gałęzatka dwa rodzaje mchów, chyba java i taiwan, ale nie jestem pewien eleocharis aciculiaris rotala walichi Cryptocoryne beckettii Hydrocotyle tripartita Pistia stratiotes Faunę stanowi gromadka red cherry, około 10 sztuk. mimo szczerych chęci, moim telefonem nie jestem w stanie zrobić lepszego zdjęcia RE: Najmniejsze na forum? 8l. - sajmon12 - 07-06-2013 04:58 Najmniejsze nie jest , właściciel zoogrande zrobił potwora o pojemności 1,2 litra jeżeli dobrze pamietam. Jest foto gdzieś na forum. Twoje malenstwo wygląda jak by miało minimum 50L i do tego jest przepiękne!!! Też kiedyś próbowałem zrobić takie maleństwo w pracy ale mam zbyt duże dłonie i miałem problem z ułożeniem roślinek i ozdóbek Na pył na szybach kup otoski w ciągu doby będziesz miał czysciutko. ja na 30L wsadzilem 2 sztuki , w ciągu 24h wylizaly doslownie szyby do zera RE: Najmniejsze na forum? 8l. - Biter - 07-06-2013 05:08 Swietnie zrobione, tak jak przedmówca wspomniał wygląda na dużo większe. RE: Najmniejsze na forum? 8l. - Mikołaj - 07-06-2013 22:27 Wygląda elegancko. Szkoda, że nie ma więcej zdjęć. RE: Najmniejsze na forum? 8l. - S'Sayan - 07-06-2013 22:44 Akwarium ciekawe tylko uważaj z nurzańcem bo jak zacznie rosnąć to będzie niezła jazda z jego wyrywaniem Jak nawozisz to ogranicz PO4 albo mikro to nie będziesz miał pyłu. RE: Najmniejsze na forum? 8l. - macius - 07-06-2013 22:59 Nawożenie to planta gainer classic z którego pewnie zrezygnuję oraz carbo, również aqua artu. Swoją drogą, zauważyłem, że starsze liście nurzańca przy dodawaniu carbo marnieją, więc na razie mi nie grozi ekspansja a co robienia czegoś w takim maluchu... Spuścić 1/3 wody, pęseta, robimy co trzeba, wlewamy wodę z powrotem RE: Najmniejsze na forum? 8l. - S'Sayan - 07-06-2013 23:05 Nie wydaje mi się, że od Carbo nurzaniec marnieje. Z tego co pamiętam to Classic ma żelazo więc ja bym zmniejszył dawkę tego nawozu bo zazwyczaj pył = nadmiar PO4 lub mikroelementów |